Ανάκληση άμεσα των παράνομων αδειών και κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών στην ευαίσθητη οικολογικά παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο, καθώς και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαγαζιών Παξών, ζητεί από τις αρμόδιες αρχές η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύστερα από καταγγελίες για παράνομες επεμβάσεις και καταπάτηση δημόσιων και προστατευόμενων εκτάσεων.

Η Ειδική Γραμματεία διαβίβασε τους σχετικούς φακέλους στον αρμόδιο εισαγγελέα και παράλληλα ζήτησε να ενταθεί η επιτήρηση των περιοχών για τη διασφάλιση της διακοπής των παράνομων εργασιών και την αποτροπή νέων αυθαίρετων επεμβάσεων. Σημειώνεται ότι ήδη διενεργείται εισαγγελική έρευνα καθώς διαπιστώνεται όργιο αυθαιρεσιών με παράνομες αγοραπωλησίες εκτάσεων στην Ελαφόνησο και αποχαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων.

Στο μικροσκόπιο 140 συμβόλαια
ΗΕισαγγελία διερευνά εκατόν σαράντα συμβόλαια που αφορούν μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή Λεύκη- Σίμος της Ελαφονήσου, η πλειονότητα των οποίων φέρεται να έχει συνταχθεί από συμβολαιογράφο στη Νεάπολη, ενώ σε αρκετά από αυτά ως πωλητής εμφανίζεται ο κοινοτάρχης Ελαφονήσου. Ενα από τα συμβόλαια των οποίων διερευνάται η νομιμότητα αφορά την ανταλλαγή έκτασης στη Σπάρτη με 5,5 στρέμματα στην Ελαφόνησο, στη θέση Φράγκου. Η έκταση περιήλθε στην κυριότητα της κόρης του πρώην προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Λακωνίας.

Σύμφωνα με το Δασαρχείο Μολάων η έκταση ήταν δασική αλλά με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Διαφορών αποχαρακτηρίστηκε. Πωλητής της έκτασης ήταν ο κοινοτάρχης Ελαφονήσου, επικαλούμενος παραχωρητήριο του 1880. Ετσι η Εισαγγελία Γυθείου προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου η οποία απαγορεύει κάθε μεταβίβαση έκτασης στην Ελαφόνησο εάν δεν υπάρχει βεβαίωση του Δασαρχείου ότι δεν πρόκειται για δασική έκταση.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εγκύκλιο η πλειονότητα (άνω του 90%) των μεταβιβαζόμενων εκτάσεων αποτελεί προϊόν έκτακτης χρησικτησίας ή άτυπης δωρεάς, ενώ με βάση τις καταγγελίες του Δασαρχείου Μολάων τα περισσότερα συμβόλαια αφορούν δημόσιες δασικές εκτάσεις και όταν οι συναλλασσόμενοι καλούνται από το Δασαρχείο να επιδείξουν το μεταβιβασθέν ακίνητο δεν εμφανίζονται.