ΛΟΝΔΙΝΟ Εργοδότες, προσοχή! Μπορεί το διάλειμμα για καφέ στο γραφείο να μην είναι ακριβώς αυτό που ονομάζουμε «σκληρή δουλειά», ενισχύει όμως την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cochrane Library».

Η καφεΐνη, το αλκαλοειδές συστατικό που περιέχεται στον καρπό του καφέ, βρέθηκε ότι ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση της προσοχής μειώνοντας συγχρόνως την πιθανότητα λάθους από τους εργαζομένους. Ειδικά για όσους εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες μια κούπα καφέ μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ευεργετικός «power nap» («δυναμικός υπνάκος»), υποστηρίζουν οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Η υπνηλία οδηγεί σε μείωση της απόδοσης στην εργασία ενώ συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες λάθους ή τραυματισμού. Η νυχτερινή εργασία είναι κύρια αιτία πρόκλησης υπνηλίας αφού οι άνθρωποι καλούνται να δουλεύουν ώρες που διαταράσσουν τον κιρκαδικό ρυθμό τους. Η πρόσληψη καφεΐνης βοηθάει στη μείωση των ατυχημάτων εν ώρα εργασίας, ακόμη και των ιατρικών λαθών από γιατρούς που κάνουν συνεχείς βάρδιες με μικρά διαλείμματα.

O ι επιστήμονες εξέτασαν τα ευρήματα 13 ερευνών από όλον τον κόσμο σε νέους εργαζομένους (κατά βάση 20-30 χρόνων) προσομοιώνοντας τις συνθήκες εργασίας με νυχτερινές βάρδιες. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, συγκέντρωσης, χρήσης λέξεων και λογικής, ενώ δύο δοκιμές μέτρησαν το πόσο επιρρεπείς είναι σε απλά λάθη. Για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων σε κάποιους χορηγήθηκε καφεΐνη ενώ στους υπολοίπους υποκατάστατα.

Τα τεστ επαναλήφθηκαν με τους ερευνητές να εκθέτουν τους εθελοντές και σε άλλους παράγοντες όπως τα δυνατά φώτα ή να τους επιτρέπουν να πάρουν έναν υπνάκο. Στα τεστ της μνήμης, συγκέντρωσης και λογικής οι εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκε καφεΐνη είχαν υψηλότερο σκορ από εκείνους που έλαβαν το ψευδοφάρμακο. Οι θετικές επιδράσεις της καφεΐνης ήταν οι ίδιες, ανεξαρτήτως της μορφής με την οποία χορηγήθηκε στα άτομα: είτε ήταν μια κούπα καφέ, ένα ενεργειακό ποτό, ένα χάπι καφεΐνης ή κάποια τροφή με υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης, η ουσία βρέθηκε ότι λειτουργεί θετικά στην παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Αν και η διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ των ατόμων που τους επετράπη να κοιμηθούν για λίγο και των ατόμων που τους χορηγήθηκε καφεΐνη ήταν μικρή, μια έρευνα κατέληξε ότι εκείνοι που έλαβαν καφεΐνη έκαναν λιγότερα λάθη. «Τα αποτελέσματα των δοκιμών μας δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα λάθους στη δουλειά και να βελτιώσει τις νοητικές επιδόσεις των ατόμων που δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες» σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας Κάθριν Κερ. Η επιστημονική ομάδα καταλήγει στο ότι πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιδράσεις της καφεΐνης σε μεγαλύτερες ηλικίες.