«Πάγωμα» μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περικοπές κατά μέσο όρο 10% στα επιδόματά τους και τις πρόσθετες αποζημιώσεις και μείωση του ορίου υπερωριών κατά 30% προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2010 την οποία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Ταυτόχρονα «παγώνουν» οι συντάξεις για ποσά άνω των 2.000 ευρώ και χορηγείται μόνο αύξηση 1,5% για τις συντάξεις έως 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό η μείωση των αποδοχών λόγω περικοπής των επιδομάτων αρχίζει από 18 ευρώ για τους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και φθάνει έως τα 345 ευρώ για τους δικαστικούς. Οι μειώσεις στις μεικτές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές κυμαίνονται από 1% έως 5,5%. Παράλληλα όμως ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων όπως οι εφοριακοί, τελωνειακοί, κ.ά. θα διαπιστώσουν περαιτέρω υποχώρηση των καθαρών αποδοχών τους λόγω κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων. Η συνολική μείωση (λόγω περικοπών και αυξημένης φορολογίας) θα ανέλθει ως και σε 15%.

Στο ίδιο «πακέτο» προβλέπεται η αναστολή όλων των προσλήψεων για το 2010, με εξαίρεση στους τομείς Υγείας, Παιδείας και Ασφάλειας. Περικοπές και στους υπουργούς
Παράλληλα η κυβέρνηση για να δώσει το στίγμα της δίκαιης κατανομής των βαρών αποφάσισε και το «πάγωμα» μισθών του Πρωθυπουργού, των υπουργών και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, με ταυτόχρονη μείωση των πρόσθετων αμοιβών τους, των επιδομάτων και των αποζημιώσεων.

Ειδικότερα η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αναπτύχθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών, έχει ως εξής:

1. Για τα στελέχη της κυβέρνη σης και τα διοικητικά στελέχη του Δημοσίου:

Καμία αύξηση μισθού και μείωση των πρόσθετων αμοιβών των επιδομάτων και των αποζημιώσεων του Πρωθυπουργού, των υπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων κατά 10%.

Αναθεώρηση της «οροφής» των αποδοχών των προέδρων των ανεξαρτήτων αρχών και «οροφή» στις αμοιβές προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ. Από τώρα και στο εξής ως «οροφή» θα θεωρούνται οι αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου με προσαύξηση έως 20%, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και τα ειδικά προσόντα.

Δεν θα χορηγηθεί μπόνους σε καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το Δημόσιο.

Μειώνονται έως και 50% οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ.

2. Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου:

Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του Δημοσίου (εκτός ωρίμανσης), καθώς και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα.

Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10% με εξαίρεση το κίνητρο απόδοσης, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, την οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσους τα δικαιούνται. Μειώνεται το όριο των υπερωριών κατά 30%.

Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο περί οδοιπορικών εξόδων και καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε ομάδες/ επιτροπές εργασίας.

«Σφικτή» πολιτική σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ
Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα ισχύσει και για τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ αναδρομικά από την 1.1.2010.

Οσον αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα δοθεί αύξηση 1,5% σε όλες τις συντάξεις έως 2.000 ευρώ. Ανω του ποσού αυτού δεν θα υπάρξει αύξηση.