«Κιτρινόμαυρο» βάφτηκε το ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής στο Καραϊσκάκη. Τι κι αν δεν έχει διοίκηση, η ΑΕΚ βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και χάρη στο ταλέντο ενός εξαιρετικού ποδοσφαιριστή, του Νάτσο Σκόκο επικράτησε του Ολυμπιακού με 2-1, στέλνοντας και τον Παναθηναϊκό στο +5.

Η ομάδα του Ζίκο παρουσιάστηκε κατώτερη των προσδοκιών, γεγονός που προκάλεσε την οργή των φιλάθλων της που άλλοι προτίμησαν να αποχωρήσουν πριν από τη λήξη και άλλοι να φωνάξουν «βγάλτε τις φανέλες και φύγετε από εδώ»!

«Ανάσταση» με σούπερ Σκόκο

Οι αρχικές εκτιμήσεις για την 11άδα του Ολυμπιακού αποδείχθηκαν ορθές, με τον Ζίκο να ρίχνει στην μάχη τον Κατσικογιάννη και να επιλέγει για την αριστερή πλευρά τον Οσκαρ.

Στον αντίποδα, ο Μπάγεβιτς έκανε την έκπληξη, προτιμώντας τον Αραμπατζή αντί του Σάχα και χρησιμοποιώντας τα πιο δυνατά του όπλα για την επίθεση.

Δυνατά ο Ολυμπιακός, ισορρόπησε η ΑΕΚ

Με σαφή διάθεση να πιέσει ξεκίνησε ο Ολυμπιακός και με καλή κυκλοφορία μετέφερε το παιχνίδι προς την αντίπαλη περιοχή. Μετά το δεκάλεπτο όμως, οι της ΑΕΚ βρήκαν τα πατήματά τους και ισορρόπησαν.

Παρότι οι γηπεδούχοι διατηρούσαν την πρωτοβουλία, οι αντεπιθέσεις της «Ένωσης» ήταν φωτιά, ενώ και η μεγάλη ευκαιρία καταγράφηκε στον Τζιμπούρ, με το Νικοπολίδη, όμως να τον σταματάει στο 25′.

«Κόκκινο» προβάδισμα, με διαμαρτυρίες

Στο επόμενο τέταρτο το παιχνίδι έγινε πραγματικά ροντέο. Ο Ολυμπιακός στο 26′ προηγήθηκε με γκολ του Αβραάμ και αφού αρχικά ο Καλόπουλος το ακύρωσε ως οφσάιντ του Μήτρογλου. Μετά από διαβουλεύσεις, ωστόσο (μάλιστα φάνηκε και ο 4ος διαιτητής να επιβάλλει τη γνώμη του), το γκολ κατακυρώθηκε, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων.

Ανατροπή με σούπερ Σκόκο

Παραδόξως, το γκολ αυτό λειτούργησε ευεργετικά για τους παίκτες του Μπάγεβιτς, με τον Σκόκο να αναλαμβάνει δράση και γίνεται πρωταγωνιστής. Στο 33′ αρχικά ισοφάρισε με ένα εκπληκτικό μονοκόμματο, ενώ εφτά λεπτά αργότερα έδωσε το προβάδισμα με απευθείας εκτέλεση φάουλ και κακή εκτίμηση του Νικοπολίδη, που φέρει μεγάλη ευθύνη.

Φλύαρη «κόκκινη» υπεροχή, «κιτρινόμαυρες» αντεπιθέσεις

Οπως και στο α’ μέρος, έτσι και στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός διατηρούσε μία φλύαρη υπεροχή, με την ΑΕΚ όμως να εκμεταλλεύεται το ανοιχτό γήπεδο και τον Αραούχο να έχει την πρώτη ευκαιρία στο 53′.

Ο Ζίκο γρήγορα προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις, περνώντας αρχικά τον Ζαϊρί και στο 63′ τον Ντάρμπισιρ, μετατρέποντας το σύστημα σε καθαρό 4-4-2.

Ενα λεπτό νωρίτερα ο Μέλμπεργκ αστόχησε από ευνοϊκή θέση, ενώ στο 68′ το ίδιο έκανε κι ο Αβραάμ, ολοκληρώνοντας ένα εξάλεπτο πίεσης στα καρέ του Αραμπατζή.

Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να ψάχνουν ην ισοφάριση, αλλά το έκαναν με ανορθόδοξο τρόπο και χωρίς σχέδιο, περιμένοντας ατομικές εξάρσεις, που όμως δεν ήρθαν ποτέ.

Κράτησε τη νίκη ο Αραμπατζής

Στα τελευταία λεπτά μάλιστα, η ΑΕΚ θα μπορούσε να τριπλασιάσει τα τέρματά της, αλλά Τζιμπούρ και Λαγός δεν τα κατάφεραν, ενώ μεσολάβησε και ένα γκολ του Τοροσίδη που δεν μέτρησε για φάουλ στον Καράμπελα.

Ο Αραμπατζής στις καθυστερήσεις κράτησε ανέπαφη την εστία του και η «Ένωση» ήταν η μεγάλη νικήτρια και πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη στο Καραϊσκάκη.

Το φιλμ του αγώνα…

16′ Καλό σουτ του Σκόκο έξω από την περιοχή και αριστερά, η μπάλα κατέληξε ελάχιστα άουτ από την δεξιά γωνία του Νικοπολίδη.

25′ Ο Τζιμπούρ βγήκε τετ-α-τετ με τον Νικοπολίδη, ο πορτιέρο του Ολυμπιακού τον έβγαλε από την περιοχή τον μάρκαρε και κοντά στο κόρνερ και μάλιστα κέρδισε και το άουτ!

27′ ΓΚΟΛ 1-0: Ο Αβράαμ Παπαδόπουλος βρέθηκε αμαρκάριστος αριστερά μέσα στην περιοχή, έκανε το πλασέ, ο Μήτρογλου που ήταν σε θέση οφ σάιντ έκανε κίνηση για να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα και ο βοηθός ακύρωσε το γκολ. Στη συνέχεια, όμως, ο Καλόπουλος πήρε τη φάση επάνω του και αφού έγινε μια μικρή «σύσκεψη» με τους βοηθούς και τον 4ο διαιτητή, τελικά κατοχυρώθηκε!

33′ ΓΚΟΛ 1-1: Γέμισμα από αριστερά για την ΑΕΚ, ο Μέλμπεργκ έδιωξε άτσαλα, η μπάλα στρώθηκε έξω από την περιοχή και δεξιά για τον Σκόκο και αυτό με ένα «ξερό» σουτ έστειλε τη μπάλα στην δεξιά γωνία του Νικοπολίδη.

40′ ΓΚΟΛ 1-2: Απίστευτη εκτέλεση φάουλ του Σκόκο από αριστερά, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και κατέληξε στο αριστερό «γάμα» του Νικοπολίδη που φάνηκε να κάνει λάθος εκτίμηση της φάσης.

43′ Ωραία κάθετη μπαλιά του Σκόκο για τον Μπλάνκο, αυτός προσπάθησε να κάνει το σουτ, αλλά πιεζόμενος έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ.

53′ Καλή ευκαιρία για την ΑΕΚ με τον Αραούχο να φτάνει λίγο έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού, σουτάρει, αλλά ο Νικοπολίδης διώχνει σε κόρνερ.

63′ Σέντρα του Γκαλέτι από δεξιά, ο Μέλμπεργκ αφύλαχτος στο πίσω δοκάρι πήρε την κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα μόλις άουτ.

66′ Σέντρα του Γκαλέτι από δεξιά, ο Αβράαμ Παπαδόπουλος αυτή τη φορά σημάδεψε άουτ με το κεφάλι.

67′ Νέα σέντρα από δεξιά, ο Ντάρμπισιρ πήρε την κεφαλιά, η μπάλα κόρνερ.

70′ Σέντρα του Γκαλέτι από δεξιά, ο Ντάρμπισιρ πήδηξε για την κεφαλιά, δεν βρήκε τη μπάλα και αυτή πέρασε παράλληλα με την εστία.

84′ Σουτ του Καφέ μέσα από την περιοχή και ενώ ήταν φάτσα στον Νικοπολίδη, ο έμπειρος πορτιέρο έδιωξε.

86′ ΑΚΥΡΩΘΕΝ ΓΚΟΛ: Σέντρα από αριστερά για τον Ολυμπιακό, ο Τοροσίδης πήρε την κεφαλιά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο διαιτητής το ακύρωσε ως επιθετικό φάουλ, αν και δεν φαίνεται καθαρά αν έχει σπρώξει τον αντίπαλο αμυντικό.

87′ Τετ-α-τετ του Λαγού, διώχνει ο Νικοπολίδης.

93′ Σέντρα από δεξιά, ο Τοροσίδης πήρε την κεφαλιά, ο Αραμπατζής πετάχτηκε στην δεξιά του γωνία και έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ.

Διαιτητής: Καλόπουλος (Μακεδονίας)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Οσκαρ, Πάντος – Γιάχιτς, Καράμπελας, Ζεράλντο Αλβες, Μαντούκα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζίκο): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ραούλ Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Κατσικογιάννης (56′ Ζαϊρί), Γκαλέτι, Μαρέσκα (78′ Πάντος), Μήτρογλου, Ντιόγκο (64′ Ντερμπισάιρ), Όσκαρ.

ΑΕΚ (Μπάγεβιτς): Αραμπατζής, Αραούχο, Καράμπελας, Ζεράλντο Αλβες, Μαϊστόροβιτς, Γιάχιτς (64′ Μάκος), Καφές, Μαντούκα, Σκόκο (81′ Ταχτσίδης), Τζιμπούρ, Μπλάνκο (75′ Λαγός).