Πάνω από 3.000 υπογραφές αρμόδιων υπουργών ως και απλών υπαλλήλων χρειάστηκαν τη 12ετία από το 1997 ως σήμερα για την πρώτη φάση της επένδυσης Costa Νavarino, την οποία υλοποιεί η εταιρεία ΤΕΜΕS ΑΕ, του εφοπλιστή κ. Β. Κωνσταντακόπουλου, στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Μεσσηνίας. Το ίδιο διάστημα, εκδόθηκαν πάνω από 20 υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 80 μικρές ή μεγάλες μελετητικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες απασχόλησαν 1.200 μελετητές. Ταυτοχρόνως, έγιναν πάνω από 60 δίκες σε όλους τους βαθμούς, ενώ εκδόθηκαν περισσότερες από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και πάνω από 40 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.

Αρχή τη δεκαετία του ΄80
Η ιστορία της Costa Νavarino ξεκινά περίπου 25 χρόνια πριν, όταν ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος άρχισε να μαζεύει γη στη Μεσσηνία, αγοράζοντας ένα ένα τα κομμάτια με τη βοήθεια ενός φίλου του μεσίτη- από τους 1.250 ιδιοκτήτες τούς οποίους γνωρίζει προσωπικάγια να συγκεντρώσει τα 10.000 στρέμματα όπου εκτείνεται.

Οι επίσημες διαδικασίες ξεκίνησαν το 1997 με πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και την ίδια χρονιά διαμορφώθηκε η νομοθεσία που συμπληρώθηκε στις αρχές του 2004, ενώ η οριοθέτηση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας έγινε το 2001.

«Οταν ξεκινάς κάτι καινούργιο είναι λογικό να υπάρχουν προβληματισμοί και καθυστερήσεις» σχολιάζει σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕS ΑΕ κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλος και τονίζει ότι το όραμα για την επένδυση, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα στον τομέα του τουρισμού στην Ευρώπη- ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ- είναι «να γίνει η Μεσσηνία ένας από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς στη Μεσόγειο. Από την αρχή ο σχεδιασμός δεν ήταν να μεγιστοποιήσουμε τα οικονομικά αποτελέσματα» σημειώνει, αφού πάνω από το 90% της συνολικής επιφάνειας στην Costa Νavarino θα παραμείνει ακάλυπτο, όταν ο νόμος επιτρέπει να χτιστεί ως και 20%, ενώ σήμερα το ποσοστό της έκτασης που έχει χτιστεί είναι κάτω από 5%. Συνολικά, οι περιοχές που θα αναπτυχθούν έχοντας ως κύριο άξονα την περιβαλλοντική προστασία, με την επένδυση για το περιβάλλον να ξεπερνά το 10% του προϋπολογισμού (μεταφύτευση 16.000 ελαιόδενδρων εγκαταστάσεις γεωθερμίας, οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, κατασκευή λιμνοδεξαμενών) θα είναι τέσσερις (με τις αγγλόφωνες ονομασίες τους)οι Νavarino Dunes, Νavarino Βay, Νavarino Βlue και Νavarino Ηills. Οι δύο τελευταίες βρίσκονται στη φάση των σχεδίων και δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι οικοδομικές άδειες.

Η πρώτη φάση του έργου, που αναπτύχθηκε σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις, τα Νavarino Dunes και Νavarino Βay, από τον αρχιτέκτονα Αλ. Τομπάζη , έχει ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ σε κόστος κατασκευής και κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό που προεκτίμησε το υπουργείο για την επιδότηση, ο οποίος έφτανε τα 365 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έργου με τα έξι επενδυτικά σχέδια (ξενοδοχεία και γκολφ).

Τον Μάιο του 2010 θα λειτουργήσει το πρώτο από τα τέσσερα τουριστικά συγκροτήματα, το Νavarino Dunes, το οποίο αποτελείται από δύο ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων το «Τhe Romanos, a Luxury Collection Resort» και το «Τhe Westin Resort», δυναμικότητας 321 και 445 δωματίων, αντιστοίχως, που διαχειρίζεται η διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood Ηotels & Resorts. Μάλιστα, στόχος είναι ένα από τα δύο ξενοδοχεία να έχει δωδεκάμηνη λειτουργία.

Την ίδια εποχή θα λειτουργήσουν το συνεδριακό κέντρο, χωρητικότητας ως 2.000 συνέδρων, κέντρο θαλασσοθεραπείας και το εμπορικό χωριό με εστιατόρια και καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρο ψυχαγωγίας νέων, υδάτινο πάρκο και ειδικές εγκαταστάσεις για παιδιά και νήπια. Τον ερχόμενο Μάιο θα λειτουργήσει και το γήπεδο γκολφ 18 οπών (το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα) που έχει σχεδιάσει ο πρωταθλητής του γκολφ Μπέρναρντ Λάνγκερ , σε συνεργασία με την Εuropean Golf Design και θα διαχειρίζεται η Τroon Golf.

Η τελευταία θα διαχειρίζεται και το δεύτερο γήπεδο γκολφ που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2010 στην περιοχή του Νavarino Βay, το οποίο σχεδίασε ο Ρόμπερτ Τρεντ Τζόουνς τζούνιορ . Από το 2012 θα λειτουργήσουν και τα ξενοδοχεία στο Νavarino Βay, στα οποία περιλαμβάνεται το πρώτο Βanyan Τree Resort στην Ευρώπη (allpool-villa resort), άλλο ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, καθώς και εγκαταστάσεις συνεδριακού κέντρου και spa. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι προκρατήσεις συνεδρίων στο συνεδριακό κέντρο, ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες με μεγάλους tour operators της Ευρώπης (Βρετανία, Γερμανία, Σκανδιναβία). Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει και η Ρωσία, ενώ το online σύστημα κρατήσεων θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πέρα από τον στόχο της δημιουργίας ενός πολυτελούς προορισμού που συνδυάζει το προστατευμένο περιβάλλον, την ιστορία, τις εμπειρίες (μέσα από τις δραστηριότητες) και τις συνεργασίες με σημαντικά σήματα (ως σήμερα οι συνεργασίες της Costa Νavarino αποτελούνται από επτά πολυτελή σήματα), η επένδυση της Costa Νavarino δημιουργεί θέσεις εργασίας στην περιοχή.

«Υπάρχει μεγάλη ανεργία στη Μεσσηνία- σημειώνει ο κ. Κωνσταντακόπουλος- και για έναν προορισμό που δεν είναι τουριστικά αναπτυγμένος το όφελος στην οικονομία του θα είναι μεγαλύτερο». Ηδη περίπου 1.500 εργαζόμενοι απασχολούνται στο έργο κατασκευής, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης προσωπικού στον νομό και μέσω Μέσων της Διασποράς για 750 άμεσες θέσεις εργασίας, που θα ανέλθουν στις 1.200 στην πρώτη φάση του έργου.

Δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας
Με την ολοκλήρωση όλων των φάσεων, οι άμεσες θέσεις εργασίες θα ανέλθουν σε 2.800, ενώ υπολογίζεται ότι 5.500 έμμεσες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν είτε για να εξυπηρετήσουν την επένδυση είτε για να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση από επισκέπτες.

Ο αριθμός των επισκεπτών της Costa Νavarino αναμένεται να φτάσει τους 60.000 το 2011, ενώ πολλαπλάσια αναμένεται η αύξηση στην προσέλευση επισκεπτών σε όλη την περιοχή από την αύξηση της αναγνωρισιμότητας. Από την άλλη, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως το γκολφ στοχεύει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με ορίζοντα τη δωδεκάμηνη λειτουργία, αφού οι μήνες αιχμής για το άθλημα είναι από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιούνιο. Οσο για το αν θα επηρεάσει η διεθνής οικονομική κρίση την εξέλιξη του προορισμού; «Σχεδιάζουμε με μακρύ ορίζοντα. Η Ελλάδα πρέπει να προσανατολιστεί στον ποιοτικό τουρισμό» λέει ο κ. Κωνσταντακόπουλος και καταλήγει: «Από τη ναυτιλία είμαστε συνηθισμένοι στα σκαμπανεβάσματα».