▅ Γονίδιο-«κλειδί» για ύπνο και διαβήτη
Η λειτουργία του βιολογικού ρολογιού μας φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη. Και το «κλειδί» της σύνδεσης είναι οι παραλλαγές ενός γονιδίου, του ΜΤΝR1Β, το οποίο κωδικοποιεί για έναν από τους υποδοχείς της μελατονίνης, γνωστής και ως ορμόνης του ύπνου. Διεθνής ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι ανακάλυψε μια παραλλαγή του γονιδίου η οποία αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Δεύτερη ομάδα με ειδικούς από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ εντόπισε μια δεύτερη παραλλαγή του γονιδίου η οποία φαίνεται να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα σακχάρου και με κίνδυνο διαβήτη. Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι τα προβλήματα στο βιολογικό ρολόι επιδρούν στην εμφάνιση διαβήτη. ▅ Οι έξυπνοι άνδρες έχουν καλύτερης ποιότητας σπέρμα
Οι άνδρες που εμφανίζουν τα υψηλότερα σκορ στα τεστ ευφυΐας διαθέτουν και καλύτερης ποιότητας σπέρμα, σύμφωνα με μελέτη ειδικών του βρετανικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής. Η νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Ιntelligence» ενισχύει την άποψη ότι τα γονίδια που κρύβονται πίσω από την ευφυΐα συνδέονται και με άλλα βιολογικά πλεονεκτήματα, όπως η γονιμότητα και η καλή υγεία.
▅ Ο έρπης αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Τα γνωστά έλκη που προκαλεί ο ιός του έρπητα στα χείλια και όχι μόνο ίσως να κρύβουν μέσα τους κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ιός του έρπητα αποτελεί κύρια αιτία εμφάνισης των χαρακτηριστικών πλακών που εναποτίθενται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη γενετική υπογραφή του ιού ΗSV (herpes simplex virus) τύπου 1 στο 90% των πλακών που προέρχονταν από ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή άνοιας. Υπάρχουν όμως και τα θετικά νέα: είναι πιθανό τα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ελκών του έρπητα να μπορούν να δράσουν προληπτικά και ενάντια στην Αλτσχάιμερ.