Oι ΗΠΑ υπέστησαν χθες και ένα πραγματικό Βατερλό, καθώς οι ομάδες τους στη σκυταλοδρομία 4Χ100 τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες τα έκαναν μούσκεμα στην τελευταία αλλαγή- τους έπεσε η σκυτάλη- στις ημιτελικές κούρσες, ακυρώθηκαν και αποκλείστηκαν από τους αντίστοιχους τελικούς! Ετσι η Τζαμάικα που χθες επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στα σπριντ πανηγυρίζοντας το χρυσό μετάλλιο της Βερόνικα Κάμπελ Μπράουν στα 200 μ. γυναικών, το οποίο προστέθηκε σε εκείνα των Γιουσέιν Μπολτ (100 και 200 μ. ανδρών) και της Σέλι Αν Φρέιζερ (100 μ. γυναικών), περιμένει πλέον να κερδίσει τα χρυσά και στις σκυταλοδρομίες 4Χ100 ανδρών και γυναικών και να γίνει αυτή η αυτοκράτειρα των σπριντ εκθρονίζοντας τις ΗΠΑ.

Αντίθετα στην παρατεταμένη ταχύητα των 400 μ. ανδρών, οι Αμερικανοί για πέμπτη φορά- μετά τους Αγώνες του 1904 (Σεντ Λιούις), 1968 (Μεξικό), 1988 (Σεούλ) και 2004 (Αθήνα)- κατέκτησαν και τα τρία μετάλλια. Στον χθεσινό τελικό πάντως έγινε η έκπληξη καθώς ο ΛαΣόν Μέριτ κέρδισε το απόλυτο φαβορί και χρυσό ολυμπιονίκη της Αθήνας Τζέρεμι Γουόρινερ , αφήνοντας παράλληλα στην τρίτη θέση τον Ντέιβιντ Νέβιλ.

Εκπληξη θεωρείται και η νίκη της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ επί της Βραζιλίας στον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου, ο οποίος κρίθηκε (1-0) από το γκολ της Κάρλι Λόιντ στην ημίωρη παράταση.

Στις εκπλήξεις της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται και ο αποκλεισμός από τον τελικό των 800 μ. του ρώσου χρυσού ολυμπιονίκη της Αθήνας Γιούρι Μπορζακόφσκι, καθώς και η πέμπτη θέση της κουβανέζας παγκόσμιας ρεκορντγούμαν (71,70 μ.) στον ακοντισμό Οσλέιντις Μενέντεζ .

Η 29χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Εντμοντον του Καναδά (2001) και στο Ελσίνκι (2005), χάλκινη ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ (2000) και χρυσή ολυμπιονίκης στην Αθήνα (2004) είδε την Τσέχα Μπαρμπόρα Σποτάκοβα να πρωτεύει στην 6η βολή (71,42 μ.- ρεκόρ Ευρώπης), αφήνοντας στη δεύτερη θέση την εκπληκτική 22χρονη Ρωσίδα Μαρία Αμπακούμοβα που είχε ρίξει 70,78 μ. Η άνοδος της Ρωσίας στον πίνακα των μεταλλίων ενισχύθηκε και από το χρυσό στο μοντέρνο πένταθλο του Αντρέι Μοισέεφ, ο οποίος επανέλαβε την επιτυχία του 2004 στους Αγώνες της Αθήνας.

Οσον αφορά τους Κινέζους, έχοντας κατακτήσει και το έβδομο χρυσό μετάλλιο στα ισάριθμα αγωνίσματα των καταδύσεων, με την Ρουολίν Τσεν να πρωτεύει χθες από βατήρα 10 μ., οι διοργανωτές των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων οδεύουν ολοταχώς για το οκτώ στα οκτώ στις καταδύσεις, κάτι που αναμένεται να το πετύχουν την Κυριακή.

Η Κίνα έφτασε τα 46 χρυσά μετάλλια απειλώντας πλέον τη συγκομιδή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στους Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 (49 χρυσά), του Μονάχου το 1972 (50 χρυσά) και ενδεχομένως ακόμη και της Σεούλ το 1988 (55 χρυσά)! Οι συγκομιδές της πρώην ΕΣΣΔ στη Μόσχα το 1980 (80 χρυσά) και των ΗΠΑ στο Λος Αντζελες το 1984 (84 χρυσά) δεν είναι συγκριτικά μετρήσιμες καθώς πρόκειται για τους Αγώνες που είχαν στιγματιστεί από μποϊκοτάζ. Εκτός από τις καταδύσεις, το απόλυτο φιλοδοξούν να πετύχουν οι Κινέζοι και στο πινγκ πονγκ, όπου ήδη έχουν κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στο ομαδικό ανδρών και γυναικών ενώ σήμερα και αύριο διεκδικούν την πρωτιά στο ατομικό ανδρών και γυναικών!

Κατά τα άλλα, οι χώρες που καταγράφονται στον πίνακα των μεταλλίων έγιναν χθες 80, αφού προστέθηκαν σε αυτόν και οι Μπαχάμες με το χάλκινο στο τριπλούν από τον Λέβαν Σαντς.