Την ευκαιρία να διαλύσει τους «ψευτοσυνδέσμους» των οργανωμένων οπαδών, βάζοντας τάξη στην αχαλίνωτη αταξία της εξέδρας και δημιουργώντας συνθήκες επιστροφής στα γήπεδα των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων, κρατάει στα χέρια της η αθλητική ηγεσία. H πλειονότητα των «αφεντικών» της εξέδρας και κυρίως των αρρωστημένων φανατικών, «ο καλύτερος εκ των οποίων έχει βρίσει τη μάνα του», όπως εύστοχα είχε σχολιάσει ο βετεράνος μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού Στηβ Γιατζόγλου, πιάστηκε αδιάβαστη. Κάποιοι αγνοώντας τις συνέπειες του νόμου και πολλοί αδιαφορώντας, όπως κάνουν και με τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν ανταποκρίθηκαν στην πρό(σ)κληση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να νομιμοποιήσουν τους συνδέσμους κάτω από την ομπρέλα των οποίων έχουν επιβάλει τον νόμο της ζούγκλας στην πλειονότητα των γηπέδων της χώρας.


Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο 3057/2002, οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών όφειλαν να καταθέσουν τα προς νομιμοποίηση δικαιολογητικά τους τον μήνα Ιούλιο του 2003. H αρμόδια γι’ αυτό Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (EEA), επειδή γνώριζε ότι τίποτε δεν λειτουργούσε στα υπόγεια, όπου ως επί το πλείστον συνευρίσκονται οι οργανωμένοι οπαδοί και μη θέλοντας με το που ανέλαβε καθήκοντα να ρίξει λάδι στη φωτιά που εδώ και χρόνια σιγοκαίει το ελληνικό ποδόσφαιρο, έκλεισε τα μάτια για πάνω από δύο μήνες, στέλνοντας κατά διαστήματα τα μηνύματά της προς κάθε ενδιαφερόμενο.


Στις 5 Οκτωβρίου και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη τα πρωταθλήματα των περισσότερων ομαδικών αθλημάτων αναγνώρισε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι μόνο σε 13 συνδέσμους τεσσάρων ομάδων. H πλειονότητα των συνδέσμων έμεινε… μετεξεταστέα. Αν θέλουν να νομιμοποιηθούν, θα πρέπει να περιμένουν τον Ιούλιο του 2004. Ως τότε στερούνται των προνομίων τα οποία τους παρέχει ο νόμος και φυσικά απαγορεύεται να προμηθεύονται εισιτήρια με τη χαμηλότερη τιμή και να προσέρχονται οργανωμένα στο γήπεδο.


H EEA ξεκαθάρισε ότι δεν θα λειτουργήσει με τη λογική των υπευθύνων για τη βία στα γήπεδα και φυσικά δεν θα επανεξετάσει τον φάκελο κανενός συνδέσμου. Ως εδώ, τίποτε το μεμπτόν. Εστω και με τη δικαιολογημένη καθυστέρηση, ο νόμος εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Στην πράξη όμως τι γίνεται. Δύο παιχνίδια έγιναν την περασμένη Κυριακή κεκλεισμένων των θυρών. Υπό τιμωρία τελούν οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ για τη συμπεριφορά των οπαδών των αντίστοιχων ομάδων. Τις προηγούμενες επτά αγωνιστικές ανάλογες ποινές εξέτισαν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αρης, AEK και Ξάνθη.


* Συνεχίζουν ανενόχλητοι


Μέλη συνδέσμων οργανωμένων οπαδών που δρουν παρανόμως, αφού σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να διαλυθούν και να σφραγιστούν τα γραφεία τους από την Αστυνομία, πρωτοστάτησαν στα αιματηρά επεισόδια στο ντέρμπι AEK – Ολυμπιακός την περασμένη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη. Οι ΠΑΕ AEK και Ολυμπιακός, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν με πειθαρχικές κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχίσουν τη συνεργασία μαζί τους, τους άφησαν προφανώς στην ευθύνη της Αστυνομίας. Αυτή δεν μπόρεσε να τους ελέγξει και αποτέλεσμα της δράσης των φανατικών ήταν δύο μαχαιρωμένοι, δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, εκατοντάδες ανεγκέφαλοι εντός του αγωνιστικού χώρου την ώρα διεξαγωγής του αγώνα, 196 σπασμένα καθίσματα και τρεις τουαλέτες κατεστραμμένες. H πληρωμή; Τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών η AEK (2+1 ως υπότροπη) και 15.000 ευρώ πρόστιμο ο Ολυμπιακός. Αρκετή; Προς γνώση ίσως, αλλά προς συμμόρφωση μάλλον πέρα βρέχει…


Σχολιάζοντας τα έκτροπα στη Νέα Σμύρνη, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «θυλάκους ωμής εγκληματικότητας», ενώ την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από σύσκεψη της αθλητικής ηγεσίας με ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, εξαγγέλθηκαν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, με κυριότερο την αφαίρεση βαθμών από τις ομάδες των οποίων οπαδοί θα δημιουργούν επεισόδια.


Ο χρόνος θα δείξει αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή αυτής της πιο τσουχτερής ποινής, και μάλιστα προς πάσα κατεύθυνση, ή αν το τέρας του χουλιγκανισμού – και εκείνων που το υποθάλπουν – δεν το σκιάζει φοβέρα καμιά και οι θύρες-σφηκοφωλιές των πραιτωριανών θα εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τον ποδοσφαιρικό χώρο και όχι μόνο…


* Απραγοι και οι εισαγγελείς


Ο νόμος ορίζει ρητώς ότι σύνδεσμοι οι οποίοι δεν θα αναγνωριστούν από την EEA διαλύονται και οι ομάδες οι οποίες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί τους παρέχοντάς τους φτηνά εισιτήρια θα οδηγούνται στον αθλητικό δικαστή για την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και ποινών. Τα μέλη των μη αναγνωρισμένων συνδέσμων οφείλουν να καθήσουν στην ουρά για να αγοράσουν το αριθμημένο εισιτήριό τους, να πηγαίνουν μόνοι τους στο γήπεδο και να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη για τη συμπεριφορά τους.


Στην πράξη δεν έγινε τίποτε ακόμη. H Αστυνομία δεν έβαλε λουκέτο σε κανένα γραφείο ή εντευκτήριο οργανωμένων οπαδών το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια, κανένας σύνδεσμος δεν οδηγήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο για διάλυση, οι αθλητικοί εισαγγελείς οι οποίοι θα έπιαναν δουλειά σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη επισήμως ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν, και φυσικά η σωματική και ψυχολογική βία συνεχίζει να παρελαύνει μέσα και έξω από τα ελληνικά γήπεδα, με αποκορύφωμα τον τραυματισμό αθλητή από σπασμένο γυαλί το οποίο εκτοξεύτηκε από την εξέδρα στον αγώνα μπάσκετ AEK – Ολυμπιακός.


H πάταξη της βίας δεν είναι ασφαλώς εύκολη υπόθεση. Το φαινόμενο δεν αντιμετωπίστηκε εν τη γενέσει του, με αποτέλεσμα να προκύψουν στην πορεία συμφέροντα και άτομα τα οποία επιβιώνουν παρασιτικά στον χώρο της οργανωμένης εξέδρας, αφαιρώντας πολλές φορές με το έτσι θέλω εξουσίες και δικαιώματα από τις ευάλωτες διοικήσεις των ομάδων. H συνεχώς αυξανόμενη οπαδική αντιπαράθεση στα ελληνικά γήπεδα, αλλά και η αντιμετώπιση του φαινομένου σε χώρες οι οποίες πλήρωσαν με αίμα τα έργα των ανεγκέφαλων χούλιγκαν διδάσκουν ότι… χωρίς να σπάσουν αβγά ομελέτα δεν γίνεται.


* Προεκλογικές εκπτώσεις


Το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας αστυνομικός χειροδίκησε εναντίον έλληνα δημοσιογράφου ο οποίος επέμενε να εισέλθει σε απαγορευμένο χώρο, προκειμένου να καλύψει όπως αυτός νόμιζε καλύτερα το ρεπορτάζ του. Ο δημοσιογράφος έστω και με τη βία έκανε πίσω, ο αστυνομικός με τίποτε. Κάτι ανάλογο συνέβη την ίδια χρονιά στο φάιναλ φορ του μπάσκετ στη Σαραγόσα, με θύμα αυτή τη φορά δημοσιογράφο της EPT, ο οποίος επεδίωξε να εισέλθει με την κάμερα στον αγωνιστικό χώρο. Υπερβολική και καταδικαστέα και στις δύο περιπτώσεις η συμπεριφορά των εντεταλμένων για την τάξη οργάνων, όμως για τους διοργανωτές σημασία είχε ότι οι εντολές εφαρμόστηκαν. Στην Ελλάδα φτάσαμε στο σημείο οι οργανωμένοι οπαδοί να κάνουν ό,τι θέλουν εντός και εκτός γηπέδων, να ανεβοκατεβάζουν διοικήσεις, να εξευτελίζουν προσωπικότητες και όλοι να φωνάζουν όταν τιμωρείται η ομάδα τους και να διαμαρτύρονται άμα τη γλιτώσει ο αντίπαλος.


H σύγκρουση με τους οργανωμένους συνδέσμους και τα… κουτσαβάκια της εξέδρας φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτη. H Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού επετέλεσε το καθήκον της σύμφωνα με τον νόμο. Οι φάκελοι των μη αναγνωρισμένων συνδέσμων από τις 6 Οκτωβρίου βρίσκονται στα χέρια του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Νίκου Εξαρχου. Από αυτόν εξαρτάται ποιοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για διάλυση και σε ποιους θα δοθεί ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι. Ο ίδιος χαρακτήρισε πάντως την περίοδο μεταβατική – το προεκλογική θα ταίριαζε καλύτερα… – και δείχνει διατεθειμένος να επανεξετάσει τις υποθέσεις ορισμένων συνδέσμων. Ο,τι και αν αποφασίσει, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα και ο νόμος απλά δεν εφαρμόζεται όταν επιδέχεται εκπτώσεις.


Το 13άρι και η μαύρη λίστα


H Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (EEA) αναγνώρισε 13 συνδέσμους οργανωμένων οπαδών. Δύο του Αρη, δύο του Ηρακλή, οκτώ του Παναθηναϊκού και έναν του Πανσερραϊκού. Αντίθετα 179 σύνδεσμοι δεν αναγνωρίστηκαν, είτε γιατί δεν κατέθεσαν όλα τα δικαιολογητικά, είτε επειδή αδιαφόρησαν, είτε γιατί αμφισβήτησαν το δικαίωμα της EEA να εκδίδει πιστοποιητικά αναγνώρισής τους. Το δικαίωμα να διατηρούν γραφεία και να προσέρχονται οργανωμένα στους αγώνες, προμηθευόμενοι φτηνά εισιτήρια από τις ΠΑΕ, στερήθηκαν επτά σύνδεσμοι του Αρη, οκτώ του Ηρακλή, μεταξύ των οποίων οι «Γαλάζιοι» και οι ΑΠΑΤΣΙ, 18 του Παναθηναϊκού, με επικεφαλής την ΠΑΛΕΦΙΠ και τους «Mad Boys», 34 της AEK, ανάμεσα στους οποίους η «Ορίτζιναλ» και η «Θύρα 21», 17 του Ολυμπιακού, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η «Θύρα 7» – η οποία έχει δική της εκπομπή στο Magic TV, όπως και σύνδεσμοι άλλων ομάδων σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια -, 80 σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, με προεξέχοντες τη «Θύρα 4», τους «Μακεδόνες» και τη «Λέσχη Φίλων ΠΑΟΚ Αθηνών», τέσσερις του ΟΦΗ και από ένας σύνδεσμος της Καλαμαριάς, του Ατρόμητου, της Καβάλας, του Αιγάλεω, της Κέρκυρας, του Πατραϊκού, του Λεβαδειακού, της Λάρισας, του Αγίου Δημητρίου, της Ολύμπια, καθώς επίσης και οι περιβόητοι «Blue Vayeros» των Ιωαννίνων.