Ισχυρός πόλος έλξης σημαντικών διεθνών και εγχώριων επιχειρηματικών οίκων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αναδεικνύεται η Αθήνα, που πολλοί θεωρούν ότι προσφέρει σοβαρές προσδοκίες επενδύσεων. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι 11 εκ των σημαντικότερων διεθνών αλυσίδων ξενοδοχείων συνωστίζονται στον προθάλαμο του διοικητή της Εθνικής περιμένοντας το πράσινο φως του κ. T. Αράπογλου για την ανάληψη του μάνατζμεντ του «διαμαντιού» της αθηναϊκής Ριβιέρας: του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Την ίδια στιγμή όμως έντονο ενδιαφέρον για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία εκδηλώνουν μεγάλοι έλληνες και κύπριοι ξενοδόχοι με σημαντική παρουσία στην περιφέρεια της χώρας. Οι τελευταίοι ελέγχουν ήδη μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων resort σε βασικές τουριστικές περιοχές (Ρόδος, Κρήτη) και τώρα προγραμματίζουν να «πατήσουν πόδι» και στην Αττική.


* Ελληνες και ξένοι


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι διεθνούς κύρους ξένες αλυσίδες που συμμετέχουν στην κούρσα διεκδίκησης του μάνατζμεντ του Αστέρα της Βουλιαγμένης είναι οι: Starwood, Marriott, Hyatt International, Intercontinental, Fairmont, Raffles, Accor, Hilton International, Orient Express, Sol Melia και Kempinski. H διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, κινούμενη με εχεμύθεια, έχει παραδώσει τα εμπιστευτικά φυλλάδια στους 11 εκπροσώπους των διεθνών αυτών αλυσίδων με στόχο να κάνουν τις προσφορές τους. Από αυτούς θα επιλεγούν οι τρεις καλύτερες προσφορές ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του διαγωνισμού και να έχει επιλέξει το ανάδοχο σχήμα ως τα τέλη Απριλίου. Ας σημειωθεί ότι αρχικώς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 23 ξενοδοχειακές αλυσίδες, 20 εκ των οποίων ήταν διεθνούς εμβέλειας. Οι τρεις ελληνικοί όμιλοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον Αστέρα ήταν αυτοί των κκ. Διβάνη, Μήτση και Μαντωνανάκη, που όμως δεν κατόρθωσαν να περάσουν στη δεύτερη φάση.


«H διοίκηση της Εθνικής θέλει την 1η Μαΐου να έχει εγκατασταθεί το νέο μάνατζμεντ στη Βουλιαγμένη» έλεγε μιλώντας προς «Το Βήμα» πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, προσθέτοντας ότι «αυτό που κρίνεται αυτή τη στιγμή είναι η εκχώρηση του μάνατζμεντ να συνδυαστεί με σοβαρές εγγυήσεις για εξασφάλιση σοβαρών οικονομικών ωφελημάτων για την Εθνική Τράπεζα. Αλλωστε όταν μιλάμε για τον Αστέρα μιλάμε ίσως για ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της Μεσογείου».


* Στο επίκεντρο η Αθήνα


Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία της Αθήνας ωστόσο δεν περιορίζεται στις ξένες αλυσίδες. Σημαντικοί παράγοντες της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας αναζητούν αυτό το διάστημα αθηναϊκά ξενοδοχεία για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Συγκεκριμένα:


* Ο όμιλος επιχειρήσεων Διβάνη, ο οποίος αποτελεί τον πιο κερδοφόρο όμιλο στην ελληνική ξενοδοχία και έχει εξασφαλίσει διεθνείς διακρίσεις από οίκους όπως τα Leading Hotels, εκδήλωσε ενδιαφέρον για το Athens Plaza του ομίλου επιχειρήσεων B. Βαρδινογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος ζητούσε 100 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρήθηκε υπερβολικό από το επιτελείο του ομίλου Διβάνη. Εκπρόσωποι του τελευταίου θεωρούσαν λογική τιμή τα 40 εκατ. ευρώ.


* Ο όμιλος επιχειρήσεων Μήτση, που σήμερα ελέγχει 16 ξενοδοχεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναζητεί ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας ήδη κάνει συγκεκριμένες επαφές με εκπροσώπους ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. «Δεν μας ενδιαφέρει απλώς μια παρουσία στην Αθήνα» έλεγε εκπρόσωπος του ομίλου επιχειρήσεων Μήτση. «Θέλουμε να αποκτήσουμε ένα ξενοδοχείο-σημαία, δηλαδή μια μονάδα που να είναι σε ξεχωριστό σημείο της πρωτεύουσας» πρόσθεσε.


Από την πλευρά των ξενοδοχείων-στόχων μεταξύ εκείνων που εμφανίζονται πρώτα στη λίστα είναι:


*Το Stanley στην πλ. Καραϊσκάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Βασ. Ρόζος, ιδιοκτήτης του Stanley, έχει συζητήσει με εκπροσώπους άλλων επιχειρήσεων για την πώληση του ξενοδοχείου. Το ποσό όμως που ζητά – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ – θεωρείται υπερβολικό για την αξία του ξενοδοχείου. H αλήθεια όμως είναι ότι το ξενοδοχείο αυτό είναι σε πολύ καλή θέση και διαθέτει υψηλό αριθμό κλινών, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό ως επένδυση. Ας σημειωθεί ότι ο μεγάλος ανταγωνιστής του Stanley είναι το Athens Imperial του ομίλου επιχειρήσεων N. Δασκαλαντωνάκη, που είναι ένα από τα πιο σύγχρονα ξενοδοχεία μεσαίων τιμών της Αττικής.


*Το Olympic Palace, που ελέγχεται από τον επιχειρηματία κ. Γ. Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και το Andromeda αποτελούν επίσης δύο ξενοδοχεία τα οποία έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.


*Το Amalia στην πλ. Συντάγματος αποτελεί επίσης μια πρόταση που έχει πέσει στην αγορά. Ο επιχειρηματίας κ. K. Κουλουβάτος έχει συζητήσει με διάφορους οίκους χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει στο αν θα διαθέσει ή αν θα εκσυγχρονίσει τη συγκεκριμένη μονάδα. Το πλεονέκτημα του ξενοδοχείου είναι ότι βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ το μειονέκτημα ότι διαθέτει λίγες κλίνες.


Στην τόνωση του θετικού επενδυτικού κλίματος οφείλει κανείς να συνυπολογίσει και την προκήρυξη των διαγωνισμών για την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από την Ολυμπιακά Ακίνητα AE. Και αυτό διότι αφενός η αξιοποίησή τους ευνοεί τη στήριξη της τουριστικής οικονομίας – βλέπε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο – και αφετέρου διότι σε ορισμένες εξ αυτών, όπως η μαρίνα του Αγίου Κοσμά, προβλέπεται και η δημιουργία κλινών.