Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 120 γραφεία «ιδιωτικών» ερευνητών, αρκετοί εκ των οποίων είναι αγνώστου «προελεύσεως» και παρελθόντος και διαθέτουν βάσει… μη νόμου το πλήρες ανεξέλεγκτο στις κινήσεις τους. Αρκεί μια δήλωση έναρξης επαγγέλματος στις κατά τόπους εφορίες, και ένας νέος πλέον Σέρλοκ Χολμς ξεκινά τη δραστηριότητά του. Οπως προέκυψε από την έρευνα του «Βήματος», υπάρχουν Ελληνες Πουαρό οι οποίοι στο παρελθόν ήσαν οικοδόμοι, σερβιτόροι και ένας εξ αυτών των δαιμόνιων ντετέκτιβ ήταν… ταπετσέρης! Οπως μάλιστα αναφέρει ο ντετέκτιβ κ. Νίκος Ταλιάνης, «πολλοί εξ αυτών διαθέτουν μαύρο ποινικό μητρώο και προχωρούν σε πλήθος παράτυπες ενέργειες χωρίς να υπόκεινται σε κανένα έλεγχο».


Είναι ενδεικτική η περιώνυμη υπόθεση των «εξωσυζυγικών σχέσεων γυναικών με νεαρούς φοιτητές στη Λάρισα» που προώθησε στις 5.2.98 στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ντετέκτιβ της Θεσσαλονίκης. Ο «ιδιωτικός» αστυνομικός αναφέρθηκε σε γαργαλιστικές, πλην όμως… ανύπαρκτες λεπτομέρειες της υπόθεσης παρουσιάζοντας και οπτικό υλικό από την «αμαρτωλή γκαρσονιέρα».


Εκεί ο θεατής και αναγνώστης μπορούσε να θαυμάσει φωτογραφίες προφανούς μοντάζ από διάφορες λήψεις με συμπλέγματα-κολάζ που υποτίθεται ότι προέκυψαν από «κρυφή» κάμερα. Ο ντετέκτιβ αυτός, που έχει εργοστάσιο κατασκευής πορτών γκαράζ, έχει καταδικασθεί σε πολύμηνες φυλακίσεις για πλαστογραφία μετά χρήσης και για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, όταν έδειρε τη σύζυγο πελάτη του (λοπως προκύπτει από το ποινικό μητρώο του). Ακόμη τον Δεκέμβριο του 1986 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών για παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να συνεχίζει τη δραστηριότητά του επιχειρώντας να παραπλανήσει σε πλήθος υποθέσεις τις διωκτικές αρχές και την κοινή γνώμη, επιδιώκοντας υπεράνω όλων τη χρήσιμη και προσοδοφόρο, προς άγραν πελατών, δημοσιότητα…


* Κατασκευασμένα στοιχεία


Ακόμη και στην πρόσφατη υπόθεση της Θεσσαλονίκης ο ιδιωτικός «ντετέκτιβ» κ. Ε. Μπακιρτζής, που φέρεται ως ο καθοδηγητής των ερευνών της τραγικής μητέρας Ελένης Φωτιάδου, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία όπου εργαζόταν γιατί είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρικές κλινικές. Τα σχετικά αποδεικτικά της νοσηλείας του σε κλινικές είχε αποστείλει στην Αστυνομία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο αντίζηλος του «ντετέκτιβ» της συμπρωτεύουσας! Ομορφος κόσμος…


Ο κ. Μπακιρτζής είχε παρουσιασθεί προ δύο ετών σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή αναφερόμενος σε σειρά «ντοκουμέντων» που είχε στην κατοχή του και τα οποία υποτίθεται ότι οδηγούσαν στη βέβαιη ανεύρεση του μικρού Μπεν Νιντάμ που είχε εξαφανισθεί από την Κω το 1990. Ο Μπεν αναζητείται ακόμη…


«Πολλές φορές εμφανίζονται, σχεδόν πάντα εκ των υστέρων, ιδιωτικοί ντετέκτιβ που ισχυρίζονται ότι διέθεταν σειρά στοιχείων που οδήγησαν στην εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών. Διαφημίζονται έτσι στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αλήθεια όμως είναι ότι ουδέποτε έχουν συνεισφέρει σημαντικά στοιχεία στη διερεύνηση των υποθέσεων» σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ασφάλειας.


Και οι ψευδείς αποκαλύψεις από ιδιωτικούς αστυνομικούς της… «συμφοράς» συνεχίζονται. Οι εκμυστηρεύσεις του κ. Γκριγκόρ Τσακιτζιάν, δημοσιογράφου σε τηλεοπτικές εκπομπές, είναι χαρακτηριστικές:


«Πριν από δύο χρόνια μας είχε προσεγγίσει γνωστός ντετέκτιβ που επεκαλείτο ότι είχε στοιχεία για τελετές… μαύρης μαγείας στην Κόρινθο μετά από σύληση τάφων μικρών παιδιών σε τοπικό κοιμητήριο. Η καταγγελία αναφερόταν σε φρικαλέες πράξεις και ο ντετέκτιβ προθυμοποιήθηκε με το αζημίωτο της δημοσιότητας να μας δείξει τον τόπο του τελετουργικού. Κατευθύνθηκε στο κοιμητήριο και παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας επιχειρούσε να… σπάσει τα μνήματα προκειμένου να ανακαλύψει το υλικό των βουντού. Ασφαλώς δεν βρήκε τίποτε, δεν διέθετε κανένα στοιχείο, πίστευε όμως ότι θα μπορούσε να μας παραπλανήσει με αυτή την αποτρόπαιη ιστορία για να εισπράξει δημοσιότητα».


Ας σημειωθεί ότι ο ντετέκτιβ αυτός έχει καταδικασθεί για έκδοση πλαστών επιταγών.


Οι ενέργειες όμως ορισμένων εν Ελλάδι «Φίλιπ Μάρλοου» δεν περιορίζονται στο φλερτ με τη δημοσιότητα με την παρουσίαση των υποθέσεων των πελατών τους που ξαφνικά γίνονται κεντρικά πρόσωπα σε τηλεοπτικά «σόου». Η χρήση «ειδικών» τρόπων για την άντληση πληροφοριών και την παραβίαση συνταγματικώς κατοχυρωμένων ελευθεριών των πολιτών απασχολεί και τις δικαστικές αρχές.


Μακριά από τα «φώτα της δημοσιότητας» έμεινε η δίκη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό 30 ιδιωτικών αστυνομικών που έγινε μετά από δίωξη που ασκήθηκε στις 15.5.92 (σ.σ.: στην προέκταση της υπόθεσης των υποκλοπών με εμπλοκή του «αρχικοριού» Χρήστου Μαυρίκη) για δημοσίευση αγγελιών που αναφέρονται σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μετά από παραγγελίες των πελατών τους. Οι ντετέκτιβ καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε φυλάκιση 12 μηνών και σε δεύτερο ­ σε δίκη που έγινε πριν από μερικούς μήνες ­ σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών και σε καταβολή χρηματικού προστίμου. Η καταδίκη όμως δεν έχει εμποδίσει την εμφάνιση των ίδιων αγγελιών όπου τα γραφεία ντετέκτιβ διαφημίζουν τη δυνατότητα παγίδευσης τηλεφώνων, βιντεοσκόπησης πολιτών και άλλων… υπηρεσιών.


Είναι ενδεικτικό ότι το 1ο Τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας έχει ενημερώσει σε τρεις-τέσσερις περιπτώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα αντίστοιχα τμήματα της Γενικής Ασφάλειας για τις ανευρέσεις «κοριών» και ξυμένων καλωδίων σε τηλεφωνικές γραμμές επιχειρηματιών. Ιδια ευρήματα, όπως ανέφερε στο «Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός, έχει εντοπίσει και η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ολα τα «μπλοκαρίσματα» θεωρούνται έργο ασύδοτων ντετέκτιβ και αποτελούν ένα «μηδαμινό» ποσοστό σε σχέση με την ανεξέλεγκτη δράση ορισμένων γραφείων που μαθαίνουν ό,τι θέλουν με τον απλό τρόπο των «κοριών»-ακροατών.


Ακόμη συχνές είναι και οι επ’ αυτοφώρω συλλήψεις γνωστών ντετέκτιβ να παραβιάζουν το απόρρητο των συνδιαλέξεων με την τοποθέτηση μαγνητοφώνων στα ΚΑΦΑΟ ανύποπτων πολιτών.


Συχνά, αντί να βοηθηθεί ο πελάτης και να ερευνηθεί η υπόθεσή του, όπως συμβαίνει από ορισμένα γραφεία ιδιωτικών εντίμων και ευσυνείδητων ιδιωτικών αστυνομικών, αρχίζει η άγρια εκμετάλλευσή του…


Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή απατημένοι σύζυγοι που καταφεύγουν σε γραφεία ντετέκτιβ προκειμένου να βρουν στοιχεία καλούνται να πληρώσουν μερικές φορές προκαταβολές εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών προκειμένου, υποτίθεται, να…«ενεργοποιηθεί» η έρευνα των ντετέκτιβ. Επίσης προκαταβολές ως και 1 εκατ. δρχ. δίνονται για να «ξεκινήσει» η έρευνα ορισμένων Σέρλοκ Χολμς από απελπισμένους γονείς που ζητούν να μάθουν γιατί τα παιδιά τους έχουν προβληματική συμπεριφορά ή έχουν εξαφανισθεί. Οι ντετέκτιβ αυτοί, μετά από πολλές ημέρες υποτίθεται δραστήριας έρευνας, δίνουν τη… βαρυσήμαντη πληροφορία ότι «δεν βρήκαν τίποτε σημαντικό», ζητώντας βέβαια μέχρι δραχμής το αντίτιμο των… ανύπαρκτων ενεργειών τους και γνωρίζοντας ότι ο πελάτης δεν θα τολμήσει να κάνει καταγγγελία, αφού θα φοβηθεί τη δημοσιοποίηση της άτυχης επιλογής του να απευθυνθεί σε ντετέκτιβ.


* Νομικό πλαίσιο


Ακόμη έχουν καταγραφεί κάποιες περιπτώσεις «ασυνείδητων» ντετέκτιβ οι οποίοι, όταν διαπιστώνουν, συνήθως μετά από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ότι κάποιος προχωρεί σε παράνομες ενέργειες, δεν ενημερώνουν τον πελάτη που έχει ζητήσει την έρευνα αλλά αρχίζουν τον «εκβιασμό» στον παρακολουθούμενο, ζητώντας υπέρογκα ποσά προκειμένου να μη δώσει τα στοιχεία στον πελάτη του γραφείου του!


«Πρέπει να δημιουργηθούν οι ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να μην υπάρχει από ορισμένους συναδέλφους εξαπάτηση ή εκβιασμός των πελατών. Υπάρχουν γραφεία που εξυπηρετούν πραγματικά τον πελάτη και διεκπεραιώνουν την υπόθεσή του. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε αυτόν τον άνθρωπο που μας εμπιστεύεται ένα πρόβλημά του και ζητεί τη βοήθειά μας» σημειώνει ο ντετέκτιβ Γ. Τσούκαλης, ιδρυτής του Συλλόγου «Αθηνά» για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, που συνεργάζεται με τα αντίστοιχα τμήματα της Ασφάλειας. Εμπρησμός… χωρίς φωτιά


Η «είδηση» που είχε εμπιστευθεί γνωστός αθηναίος ντετέκτιβ σε νεαρό δημοσιογράφο τηλεοπτικού σταθμού ήταν εντυπωσιακή: έλληνες στρατιώτες ήσαν αυτοί που είχαν πυρπολήσει δασική περιοχή της Χίου τον Απρίλιο του 1994. Για την απόδειξη των ισχυρισμών του, ο ιδιωτικός αστυνομικός παρέδωσε φωτογραφίες των «εμπρηστών» που φορούν πηλήκια τη στιγμή που το δάσος φαίνεται να παραδίδεται στις φλόγες.


Ο δημοσιογράφος παρουσίαζε το «ντοκουμέντο» δίνοντας το περιζήτητο τηλεοπτικό «βήμα» στον ντετέκτιβ να διανθίσει την «αποκάλυψή» του με αναφορές για μαφία του ακριτικού νησιού και για απειλές που δεχόταν από…«παραστρατιωτικά» κυκλώματα. Θρίαμβος! Πλην όμως, όπως ενημερώθηκαν εκ των υστέρων οι διεκπεραιωτές του σχετικού ρεπορτάζ, υπήρχαν ορισμένα… μικροκενά: οι «στρατιώτες» ήσαν γνωστοί σε όλους αγρότες και έκαιγαν χόρτα. Και ίσως το πολλαπλώς πιο απογοητευτικό της «συγκλονιστικής αποκάλυψης» του ντετέκτιβ: στη δασική περιοχή του… «εμπρησμού» δεν έχει εκδηλωθεί φωτιά τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια.


Η περίπτωση αυτή, η περιώνυμη ιστορία του «ροζ σκανδάλου» στη Λάρισα, η πρόσφατη υπόθεση με την περίεργη «ενεργοποίηση» της μάνας-ερευνητή για την ανατροπή των δεδομένων από την αστυνομική έρευνα αλλά και πλήθος άλλες «παρασκηνιακές» ενέργειες αναδεικνύουν το θέμα της δράσης των ιδιωτικών ντετέκτιβ. Ορισμένοι προχωρούν σε πλήθος παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, σε εξαπάτηση των πελατών αλλά και σε εκβιασμούς των θυμάτων τους, χωρίς να υφίστανται καμία εποπτεία…