Στις 9 Ιουλίου του 2004 η ολυμπιακή φλόγα, μετά τη Λευκωσία που είναι ο τελευταίος σταθμός στο εξωτερικό, θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας από το Καστελόριζο. H διαδρομή της θα διαρκέσει 35 ημέρες, θα σταματήσει σε 174 πόλεις και στους 54 νομούς της χώρας, θα περάσει από 24 ιστορικά μνημεία και από όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά. Βεβαίως θα περάσει χωρίς στάση από πολύ περισσότερα μέρη. Οι πόλεις που θα σταθεί επελέγησαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων: την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα. Τη γεωγραφική θέση. Την ξενοδοχειακή υποδομή και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ως τουριστικοί προορισμοί. Τον φυσικό και γεωγραφικό πλούτο. Τον πληθυσμό. Την ολυμπιακή και αθλητική παράδοση. Τον συμβολικό τους χαρακτήρα. H «Αθήνα 2004» θα καλύψει όλα τα έξοδα του επιχειρησιακού σχεδιασμού, τη διέλευση της φλόγας, των βωμών, του απαραίτητου υλικού για τη μεταφορά της και των στολών των λαμπαδηδρόμων. Πώς μπορεί όμως κάποιος να γίνει λαμπαδηδρόμος το 2004;


Κατ’ αρχάς, λαμπαδηδρόμος μπορεί να γίνει ο καθένας. Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός, ούτε για τα άτομα με αναπηρίες. Μόνη προϋπόθεση να έχει συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος το 14ο έτος της ηλικίας του προτού ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία. Ο πρώτος και ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος θα επιλεγούν από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τα ονόματά τους αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό ως την επίσημη ανακοίνωσή τους. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να υπογράψουν μια αίτηση η οποία θα διανεμηθεί από την ΟΕ «Αθήνα 2004». Το κοινό θα ενημερωθεί εγκαίρως γι’ αυτήν καθώς και για τα σημεία από τα οποία θα μπορεί να προμηθευτεί την αίτηση τόσο στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες πόλεις. H περίοδος υποβολής των αιτήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα. Λαμπαδηδρόμος μπορεί να γίνει κάποιος και έπειτα από πρόταση άλλου, π.χ. φορέα, συλλόγου, οργανισμού, ως εκπρόσωπός του. Απαιτείται όμως ο προτεινόμενος να αποδεχθεί την πρόταση. Οι αιτήσεις θα στέλνονται ταχυδρομικά στην «Αθήνα 2004» σε ειδική θυρίδα.


Στη λαμπαδηδρομία δεν θα συμμετάσχει κανένα εκλεγμένο πρόσωπο είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε στο Κοινοβούλιο. Επίσης, δεν θα συμμετάσχουν υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές – αν έχουν προκηρυχθεί ως τότε – στην 7ήμερη λαμπαδηδρομία μετά την αφή της φλόγας, στην Αρχαία Ολυμπία την 25η Μαρτίου ώσπου να φτάσει στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο. H επιλογή των λαμπαδηδρόμων θα γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θα ανακοινωθούν σύντομα. Ενα από τα βασικά κριτήρια είναι τα άτομα που θα κρατήσουν τη φλόγα να είναι αξιοσέβαστα (όχι προβεβλημμένα) στις τοπικές κοινωνίες, να μην έχουν τελέσει ποινικά αδικήματα, κ.ά.


Κάθε λαμπαδηδρόμος θα διανύσει περίπου 300 – 400 μέτρα και θα ενημερωθεί εγκαίρως ώστε να φροντίσει ο ίδιος με δικά του μέσα να βρίσκεται την κατάλληλη ημέρα και ώρα στο σωστό σημείο. Δεν υπάρχει δυνατότητα να δηλώσει ο ενδιαφερόμενος σε ποιο κομμάτι της διαδρομής επιθυμεί να κρατήσει τη φλόγα. H επιλογή θα γίνει από την «Αθήνα 2004» αλλά οι υπεύθυνοι θα φροντίσουν να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας του. Στο εξωτερικό θα ισχύσει η ίδια διαδικασία με τη βοήθεια της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της κάθε χώρας. H στολή του λαμπαδηδρόμου θα διανεμηθεί δωρεάν.


Τη φλόγα, στην Ελλάδα, θα μεταφέρουν 7.700 λαμπαδηδρόμοι (στον υπόλοιπο κόσμο περίπου 3.600) με 1.600 συνοδούς. Θα ταξιδέψει με ελικόπτερο, ποδήλατο, μοτοποδήλατο, πλοίο, αναπηρικό αμαξίδιο. Συνολικά θα διανυθούν σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 5.300 χλμ. Περισσότερα από 2.500 χιλιόμετρα θα καλυφθούν πεζή, 2.000 μίλια εναερίως, 56 ναυτικά μίλια με πλοίο και 2.500 χλμ. με λαμπαδηδρόμους. Τουλάχιστον 38 οχήματα θα συνοδεύουν τη λαμπαδηδρομία. Κάθε ημέρα, περίπου 180 λαμπαδηδρόμοι θα τρέχουν επί 12 ώρες και θα καλύπτουν περισσότερα από 60 χλμ. διαδρομής. Ο λαμπαδηδρόμος δεν θα παραδίδει τη δάδα στον επόμενο, όπως γινόταν σε άλλες Ολυμπιάδες, αλλά θα μεταλαμπαδεύει τη φλόγα. H δάδα διαθέτει μηχανισμό που δεν επιτρέπει το σβήσιμο της φλόγας για κανέναν λόγο.