Οι διεθνείς οίκοι συνιστούν μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του προϋπολογισμού
Τον… κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική. Αξιωματούχοι της Standard & Ρoors και της Fitch Ratings ανέφεραν χθες μιλώντας στο Reuters ότι σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομίας δεν καταφέρει να περικόψει τις δαπάνες και να μειώσει το δημόσιο χρέος, τότε θα αναγκαστούν να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Η διπλή όμως ανάγνωση των συστάσεων των διεθνών οίκων δίνει στο υπουργείο Οικονομίας τη δυνατότητα να τις επικαλεστεί για να λάβει νέα μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του προϋπολογισμού, όπως αναφέρεται στις δηλώσεις των αξιωματούχων των δύο οίκων. Το πρώτο εξάμηνο του έτους το δημόσιο χρέος ήδη έκλεισε στα 251,9 δισ. ευρώ, όταν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το ποσό που θα φθάσει το χρέος εφέτος ήταν στα 250,2 δισ. ευρώ. Μέσα σε τρεις μήνες, δηλαδή την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου 2008, το χρέος αυξήθηκε κατά 4,5 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα συρρικνώθηκαν κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ άλμα 400 εκατ. ευρώ έκαναν μέσα σε τρεις μήνες οι εγγυήσεις του Δημοσίου, που έφτασαν τα 20,3 δισ. ευρώ από 19,9 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Standard & Ρoors, η περικοπή των δαπανών είναι αναγκαία, παρά τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως ο φόρος του 10% στα κεφαλαιακά κέρδη από μετοχές και στα μερίσματα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτό γιατί, πιθανή αποτυχία στη μείωση του δημοσίου χρέους θα επηρεάσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Την κακή εικόνα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και η σημαντική υστέρηση στα έσοδα, τα οποία στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου τρέχουν με ρυθμό αύξησης 6,7% αντί του ετησίου στόχου του 12,3%.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μarko Μrsnik της Standard & Ρoors, « η αποτυχία στη μείωση του δημοσίου χρέους, μεσοπρόθεσμα, θα μπορούσε σαφώς να ασκήσει πιέσεις στην αξιολόγηση της χώρας »- σήμερα, η S&Ρ αξιολογεί την Ελλάδα με «Α». Παράλληλα, ο αναλυτής της S&Ρ επεσήμανε ότι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση « δεν προβλέπει τίποτα για την αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών του προϋπολογισμού » και πρόσθεσε ότι « στη στρατηγική κατάρτισης του προϋπολογισμούυπάρχει επανειλημμένως πλήρης απουσία μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών ».
Ο κ. Μrsnik εμφανίστηκε ακόμα πιο σκληρός στις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, καθώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει τον στόχο της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ εφέτος, χαρακτηρίζοντας την υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τον στόχο « ανησυχητική ». Ειδική αναφορά υπάρχει και για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη μεταρρύθμιση δεν είναι επαρκής για να βοηθήσει το σύστημα που απειλείται με κατάρ ρευση σε 15 χρόνια από σήμερα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης της Fitch Ratings για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κ. Βrian Coulton, δήλωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να λάβει αποτελεσματική δράση και να μειώσει τις δαπάνες. Η Fitch έχει αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος με «Α» και τις προοπτικές της ως «θετικές», όμως εφέτος δεν προχώρησε σε νέα αναβάθμιση.
Ο λόγος για τον οποίο εφέτος δεν αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, είναι, σύμφωνα με τον κ. Coulton, ότι « προς έκπληξή μας,δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις εφέτος και να μπουν τα πράγματα στον σωστό δρόμο ». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «ήταν σημαντικό για εμάς- με όρους αξιολόγησης- ότι η κυβέρνηση επανέφερε τη δημοσιονομική αξιοπιστία, αλλά δεν έκανε σημαντική πρόοδο σε αυτό» και κατέληξε λέγοντας ότι εφέτος υπάρχει επιδείνωση, αφού « τα νούμερα των δαπανών είναι πολύ μεγάλα ».