Από την πράσινη ανάπτυξη και τη «Δανία του Νότου» στη «Γαλάζια Ανάπτυξη». Αυτός είναι ο οραματικός τίτλος που απ’ ό,τι μαθαίνω θα βρεθεί ψηλά στους στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ τον επόμενο χρόνο. Αφορά φυσικά τη θάλασσα και ό,τι σχετίζεται με αυτήν, με το οποίο ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει πειστεί πως μπορεί να κάνει τη διαφορά ως προεδρεύων της Ενωσης. «Ο,τι σχετίζεται με τη θάλασσα· τι εννοούμε;» ρώτησε συνεργάτης μου ανώτατη κοινοτική πηγή που επεξεργάζεται τα σχετικά σχέδια. «Τα πάντα!» ήταν η απάντηση. «Δηλαδή και την ΑΟΖ;». «Οταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα» επανέλαβε κατηγορηματικά ο συνομιλητής. Πρόκειται φυσικά για μια ιδέα που προωθεί και προετοιμάζει η αρμόδια επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη.
***
Αφήνουν πλέον και τα ψάρια… ατάιστα, αφού η κρίση χτύπησε και τα ψάρια, τουλάχιστον όχι όλα, αλλά αυτά που βρίσκονται στα ιχθυοτροφεία. Η έλλειψη ρευστότητας σε ορισμένα ιχθυοτροφεία που παρατηρήθηκε από τον Νοέμβριο του 2012 είχε ως αποτέλεσμα το φαινόμενο του… υποσιτισμού των ψαριών και την καταγραφή ζημιών. Μου λένε μάλιστα ότι ένας Γεωργιανός, πρώην κυβερνητικό στέλεχος στη χώρα του που επένδυσε σε ιχθυοτροφεία στη χώρα μας άφησε τα ψάρια του ατάιστα γιατί δεν έχει ρευστό για να αγοράσει τροφές και δεν αποκλείεται να προκαλέσει την οργή της επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη.
***
Αλλο ένα Σαββατοκύριακο θα παραμένει άγρυπνος (και μαζί με αυτόν και καμιά δεκαριά συνεργάτες του) ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Ελλάδα. Εργάζεται πυρετωδώς στο γραφείο του, μελετά φακέλους, επικοινωνεί με κυβερνητικά στελέχη, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό και όλα αυτά «για να αποφύγουμε κάθε δυσάρεστη έκπληξη», όπως μου εκμυστηρεύτηκε.
Πολυκοσμία στη Θεσσαλονίκη


Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα βρεθούν ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς (και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής) για το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επέλεξε τους Αμπελοκήπους για να εξαγγείλει το κοινωνικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ. Οχι, οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν πρόκειται να συναντηθούν, αφού ο Πρωθυπουργός θα παραμείνει μόνο για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη. Εκείνο που έμαθα όμως είναι ότι ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του θα αναφερθεί στη λειτουργία της κυβέρνησης και θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να δώσει περισσότερη προσοχή στην καθημερινότητα ώστε να αρχίσει να παράγει έργο ορατό στον πολίτη.
***
Από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς και ανασχηματισμό της κυβέρνησης και αυτά που θα αναφέρει ως προτάσεις του ΠαΣοΚ για την κοινωνική πολιτική, μου λένε ότι θα είναι ένα είδος τεστ στην αντοχή της τρικομματικής κυβέρνησης. Θα αναφερθεί στα πάντα, από το θέμα της ανεργίας ως το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τη ρευστότητα στις τράπεζες, το φορολογικό κτλ. Προτού γίνουν όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος θα παρακαθήσει σε γεύμα που του παραθέτουν 40 στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη που είχαν κατά καιρούς αποστασιοποιηθεί από το ΠαΣοΚ.
Λιτότητα στον Περισσό


Μαύρα είναι τα μαντάτα που όπως μαθαίνω κυκλοφορούν εσχάτως στον Περισσό όσον αφορά την πορεία των κομματικών ΜΜΕ. Μετά τον τηλεοπτικό «902», ο οποίος είχε κλείσει για να επαναλειτουργήσει τυπικώς ώστε να μπορεί να μεταβιβαστεί, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, έρχεται και η σειρά του ραδιοφωνικού «902». Μάλιστα ορισμένοι συνδέουν τα δυο γεγονότα εικάζοντας ότι ενδεχομένως η πρόθεση της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι να πωληθούν «πακέτο».
***
Ωστόσο, ο Περισσός δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ως προς τις αποφάσεις που έχει λάβει, αν και κάποιοι εντός των τειχών θεωρούν ότι η πώληση του ραδιοτηλεοπτικού «902» είναι θέμα χρόνου. Μάλιστα ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών που είχαν ο διευθυντής του «902» κ. Τ. Τσίγκας και ο αρμόδιος από την πλευρά του Πολιτικού Γραφείου για τα κομματικά ΜΜΕ κ. Δ. Αρβανιτάκης με μέλη της κομματικής οργάνωσης του «902» για βολιδοσκόπηση αλλά και προετοιμασία του εδάφους για τις επερχόμενες ανατροπές.
***
Στις συζητήσεις αυτές λέγεται ότι οι εν λόγω κομματικοί παράγοντες άφησαν να αιωρείται το ενδεχόμενο του κλεισίματος του ραδιοφωνικού σταθμού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους εργαζομένους σε αυτόν οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί 14-15 μήνες. Οσον αφορά τον φερόμενο ως υποψήφιο αγοραστή –στον οποίο φυσικά θα μεταβιβαστεί και η συχνότητα που είχε παραχωρηθεί το 1989 –περιττό να σας πω ότι οργιάζουν στο παρασκήνιο οι φημολογίες.
Ανδρέας, μεγάλος και αντιφατικός


«Ηταν ανασφαλής, είχε πάντα την ανάγκη να επιβεβαιώνεται ή να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του» επιμένει για τον Ανδρέα Παπανδρέου ο κ. Παρ. Αυγερινός, προσωπικός φίλος του ιδρυτή του ΠαΣοΚ, μετά την απήχηση που είχε το βιβλίο του με τίτλο «Η Αλλαγή τελείωσε νωρίς». Εκείνο ίσως που δεν γράφει στο βιβλίο του και το δημοσιοποιεί στους συνομιλητές του είναι ότι ο Ανδρέας είχε πολλά πλέγματα «στερητικού συνδρόμου», που όριζαν τις σχέσεις του με τους ανθρώπους αλλά και με τα στελέχη του.
***
Οπως λέει σήμερα ο κ. Αυγερινός, στην προσπάθειά του να γράψει αυτό το βιβλίο επιχείρησε να μην «ωραιοποιήσω τίποτα, να μην αποστασιοποιηθώ και να μην απορρίψω τίποτα». Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που επιμένει ότι ο Ανδρέας «ήταν μεγάλος και ταυτόχρονα αντιφατικός. Μια χαρισματική όσο και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική κουλτούρα της μεταπολεμικής Ελλάδας». Αλλά, όπως σημειώνει, το γεγονός ότι «ήταν παθολογικά ανασφαλής και η ανασφάλειά του τον επηρέαζε αρνητικά σε πολλές εκδηλώσεις της ζωής του ήταν αποτέλεσμα της κατάθλιψης που τον ταλαιπωρούσε και η οποία εκδηλώθηκε με το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο το 1979».
***
Εκείνο που αποκαλύπτει σήμερα ο κ. Αυγερινός είναι ότι η πρώτη κρίση κατάθλιψης και άγχους είχε καταβάλει τον Ανδρέα Παπανδρέου πολύ προτού κερδίσει τις εκλογές του 1981: «Ηταν το 1977 όταν διαπίστωσε ότι θα ερχόταν στην εξουσία πολύ σύντομα. Οταν συνειδητοποίησε ότι η εξουσία έχει άγχος και τότε που μας φώναξε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για την εξουσία». Πάντως όταν το 1966 ο κ. Αυγερινός, μέλος τότε του προεδρείου δημοκρατικών γιατρών, γνώρισε τον Ανδρέα, τον «γοήτευσε» «γιατί νόμισα ότι έφερνε κάτι καινούργιο στην πολιτική. Τον αγάπησα, είχε την εντύπωση ότι θα προχωρήσει».
***
Ισως για πρώτη φορά ο κ. Αυγερινός περιγράφει και την ανθρώπινη πλευρά του ιδρυτή του ΠαΣοΚ: «Δεν μπορώ να πω πώς ήταν οι σχέσεις του με τη μητέρα των παιδιών του. Από εκεί και πέρα ήθελε να ζήσει τη ζωή του και ερωτευόταν, να χαρεί ο άνθρωπος».
Ο εκλεκτός του κ. Βενιζέλου

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για τις ευρωπιέσεις που δέχονται και θα δεχθούν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές του 2014. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο θα προχωρήσουν τα σχέδια και τι μορφή θα πάρουν, στενής ή χαλαρότερης συνεργασίας. Ξέρω όμως ότι ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να συζητούν για θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο.
***
Θα ήταν ορθότερο βέβαια να πω «για τη θέση» (του επικεφαλής) στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς για το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ ακόμη και η εκλογή ενός ευρωβουλευτή θα πρέπει να θεωρηθεί ρεαλιστικός στόχος (για να μην πω, επιτυχία).
***
Ποιος συζητεί με ποιον λοιπόν; Οπως με πληροφορεί «κοριός» μου στην Ιπποκράτους και πέριξ αυτής, ο κ. Ευ. Βενιζέλος ήδη κάνει βολιδοσκοπήσεις και εξετάζει διαθέσεις. Ποια είναι η δική του διάθεση όμως; Η πηγή μου επιμένει: Μάλλον θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο κ. Κούρκουλας θα δεχόταν, δεδομένης της αβεβαιότητας της εκλογής, αλλά με τα σημερινά δεδομένα τίποτε δεν πρέπει να αποκλείει κανείς.
Παρελήφθησαν τα «αντιρατσιστικά»

Πότε θα συζητηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο; Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης μόλις παρέλαβε τις προτάσεις για το αντιρατσιστικό τις έστειλε προς έγκριση στο… Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο θα πρέπει να απαντήσει εντός 15 ημερών. Μόλις έρθει η απάντηση τότε θα εισαχθούν και οι τέσσερις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Δηλαδή στα μέσα Ιουλίου. Προσοχή όμως, άλλο Επιτροπή και άλλο Ολομέλεια που θα ψηφιστεί. Πότε θα πάνε στην Ολομέλεια είναι άλλο θέμα. Και κάτι ακόμη. Εφέτος θα λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα, με μία όμως διαφορά. Οι βουλευτές που θα μετέχουν σε αυτά δεν θα πληρώνονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ