Το 2016 ήταν η θερμότερη χρονιά από το 1888 που οι διεθνείς οργανισμοί κρατούν στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, ο πλανήτης δεν έσβησε τη δίψα του με μπίρα. Η παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών συρρικνώθηκε κατά 1,3% την χρονιά που πέρασε συγκριτικά με το 2015 και πρώτες στην πτώση ήταν οι πωλήσεις μπίρας που έφθασαν στο 1,8%.
Ακόμα και οι πωλήσεις του ελαφρού μηλίτη οίνου (cider αγγλιστί ή cidre γαλλιστί) μειώθηκαν κατά 1,5% το 2016 συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνα της International Wine and Spirits Record (IWSR) που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. Αντίθετα, οι πωλήσεις κρασιού συρρικνώθηκαν οριακά την χρονιά που πέρασε (0,1%), ενώ η κατανάλωση άλλων, μεγαλυτέρων σε περιεκτικότητα οινοπνεύματος ποτών αυξήθηκε κατά 0,3%.
Ειδικότερα, περισσότερο ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους την περασμένη χρονιά δικαιούνται να είναι οι Βρετανοί παραγωγοί τζιν, καθώς οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 3,7% σε παγκόσμια κλίμακα.
Σημειωτέον ότι παραδοσιακώς οι πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών είναι ευθέως ανάλογες του ρυθμού ανάπτυξης παγκοσμίως. Το 2016, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η παγκόσμια ανάπτυξη έφθασε στο 3,5%. Αλλά τρεις μεγάλες οικονομίες, η κινεζική, η ρωσική και η βραζιλιάνικη, είτε βρίσκονταν σε οικονομική επιβράδυνση (οι δύο πρώτες) είτε σε ύφεση (η τρίτη).
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις πωλήσεις μπίρας (που όπως φαίνεται από την έρευνα ήταν πέρυσι το πλέον «ευάλωτο», καταναλωτικά, αλκοολούχο), στην Κίνα έπεσαν 4,2%, στη Βραζιλία έπεσαν 5,3% και στη Ρωσία έκαναν μια μεγάλη βουτιά της τάξεως του 7,8%.