«Δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε»: η «ελληνικούρα» πιστώνεται στον Μένιο Κουτσόγιωργα, πανίσχυρο άλλοτε υπουργό του ΠαΣοΚ, ο οποίος την εκτόξευσε στη δεκαετία του 1980 προς την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας. Το 48% που είχε λάβει το παπανδρεϊκό ΠαΣοΚ στις εκλογές του 1981 ήταν ακόμη νωπό, οπότε ο Κουτσόγιωργας είχε αέρα στα πανιά του. Θυμήθηκα την «ελληνικούρα» του Κουτσόγιωργα ακούγοντας την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, πρώην πρωθυπουργού, σε πρόσφατο συνέδριο με τίτλο «Brain-Regain-Retain».

Είπε ο Τσίπρας: «Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια παρουσιάζεται ένα φαινόμενο βαλκανοποίησης της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής της χώρας. Η απόκλιση της χώρας από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζεται». Για τη δε πολιτική ζωή του τόπου, «η οποία επίσης βαλκανοποιείται, το μεγάλο αιτούμενο είναι αν θα υπάρξει εναλλακτική πρόταση» πρόσθεσε.

Ο Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της χώρας τα πεντέμισι από τα δεκαπέντε χρόνια της βαλκανοποίησης της Ελλάδας. Σε αυτό το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το οποίο είναι πρόσφατο (Ιανουάριος 2015 – Ιούλιος 2019), δεν θυμάμαι μείζονες προσπάθειες «αποβαλκανοποίησης» της οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2018, το 59% των πολιτών ζούσε με εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ ετησίως, ποσοστό που ισοδυναμούσε με φτωχοποίηση και αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής – χαρακτηριστικά βαλκανικών χωρών.

Μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου 2023, ο Τσίπρας αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος και προτίμησε τη σιωπή και τον αναστοχασμό. Δικαίωμά του. Πάντως, με τη στάση του δεν συνέβαλε στην «αποβαλκανοποίηση» της ελληνικής πολιτικής ζωής προτάσσοντας μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για να γλιτώσουμε από τη βαλκανοποίηση (και από το αέναο και διαρκές προβάδισμα του Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις).

Εκτός αν ως πολιτική πρόταση λογίζεται η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιούται, λοιπόν, «διά να ομιλεί» ο Τσίπρας όταν δεν φρόντισε ούτε για το κόμμα του, το οποίο διά του πρώην υπουργού Πολάκη ζητεί τώρα να αποκαλύψει τις προθέσεις του ως προς το πολιτικό του μέλλον;

Αυτοί οι προβληματισμοί είναι ενδεχομένως άσκοποι. Διότι μεθαύριο, Τρίτη, στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την οποία διοργανώνει το Ινστιτούτο Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής, οι τυχόν απορίες για την «αποβαλκανοποίηση» της χώρας μας μπορεί να λυθούν.

Μαζί με το βασικό ερώτημα της διάσκεψης για το αν μπορεί να χτιστεί ένα κίνημα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οσοι πιστοί προσέλθετε.