Από την εποχή της ανέγερσης της Στοάς, το 1870, η Αρμοδίου ήταν ο τόπος των μικρών, ελάχιστων, σε τετραγωνικά μαγαζιών που πουλούσαν τουρσιά, ελιές, αλίπαστα και άλλα μπακαλικά. Με επίσης ελάχιστη πρόσβαση στο πεζοδρόμιο, συντηρούσαν με τις εισπράξεις τους όχι μόνον τις οικογένειες των ιδιοκτητών, αλλά και τους υπαλλήλους, τους μικρούς μπακαλόγατους.

Σε έναν τέτοιο ελάχιστο χώρο ξεκίνησε το 1957 ο Σάββας Ψυχογιός, εκ Κυλλήνης, να εμπορεύεται ελιές, αλίπαστα και τουρσιά. Η μητέρα και ο πατέρας του καλλιεργούσαν και ετοίμαζαν τουρσιά πιπεριές, μελιτζανάκια και αγγουράκια πίσω στο Νιοχώρι για να έχει εμπόρευμα το μαγαζί στην Αθήνα. Και το λάδι ερχόταν από τις κορωνέικες ελιές στο Κάστρο.

Μέχρι σήμερα, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι ο υγράλατος μπακαλιάρος, οι διπλοκαπνιστές ρέγκες, ο ταραμάς και πάνω απ’ όλα η «ταραμόγλωσσα» – τά αβγά του βακαλάου και πρώτη ύλη για τον ταραμά – την οποία προμηθεύομαι κάθε φορά που αποφασίζω να φτιάξω αμαρτωλή ταραμοσαλάτα αλλά και μπρουσκέτες και ζυμαρικά και διάφορα άλλα νόστιμα.

Το 2011 το μαγαζί το ανέλαβε η νέα γενιά, η ανιψιά Λουίζα Ψυχογιού και ο άντρας της Σταμάτης Φλαμπούρης, ενώ ο Σάββας και η σύζυγος Γεωργία προσφέρουν απλόχερα την πείρα και τις συμβουλές τους. Στο πλάι του ζευγαριού βρίσκεται ο Λουκάς Μαχμούντ, εξαιρετικός εμπειρικός κριτής ποιότητας σε ελιές, αλίπαστα, βακαλάους.

Τι θα αγοράσετε στο Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων; Πάμπολλες ποικιλίες από εκλεκτές ελληνικές ελιές, βακαλάο και ρέγκα Ισλανδίας, ταραμόγλωσσες, φρέσκια λακέρδα από μεγάλα τορίκια του Αιγαίου, σκουμπριά, σαρδέλες και αντσούγιες σε άλμη, παστά ή καπνιστά, φάβα και κάππαρη από τη Σαντορίνη, ζυμαρικά, μαρμελάδες, γλυκά, μέλι από το Πήλιο, μαρμελάδες και γλυκά από τα Πομακοχώρια, ταχίνι και χαλβάδες από την Ξάνθη, όσπρια από τις Πρέσπες, σύκα την Κύμη, παξιμάδια, ρακόμελο, σάλτσες από την Κρήτη.

Παντοπωλείο Στοάς Αθανάτων, Αρμοδίου 2, Κεντρική Αγορά, Αθήνα, τηλ. 210 3219 855,
Δευτέρα – Σάββατο: 8.00 – 16.00

Διαβάστε ακόμη
Περίπατος στην Αθήνα: Το μαγέρικο της Τρικούπη
Περίπατος στην Αθήνα: Στο Select της Φωκίωνος Νέγρη
Περίπατος στην Αθήνα: Καφές στην Στοά της Πατησίων
Περίπατος στην Αθήνα: Σουβλάκια Λειβαδιάς στην Κάνιγγος