Η τραγανή ζύµη αυτής της πεντανόστιµης τάρτας γίνεται στην κατσαρόλα µε ένα κουτάλι, δεν χρειάζεται ψυγείο, απλώνεται εύκολα µε τα χέρια και ψήνεται αµέσως.
{{{ moto }}}
Υλικά (για ταρτιέρα διαστάσεων 18χ28 εκ.)

Για τη ζύμη

  • 100 ml νερό
  • 50 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 20 γρ. καρύδια, ψιλoκοµµένα
  • 250 γρ. αλεύρι, µαλακό
  • 10 γρ. µπέικιν πάουντερ


Για τη γέμιση

  • 250 γρ. µανιτάρια (ολόκληρα αν είναι µικρά λευκά, σε κοµµάτια αν είναι άλλου είδους)
  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. κρασί λιαστό ή γλυκό µοσχάτο
  • 2 αβγά, µεγάλα
  • 100 ml κρέµα γάλακτος, 15% λιπαρά (ή γάλα)
  • 70 γρ. µπλε τυρί
  • 1 κ.σ. φρέσκο κρεµµυδάκι, σε ροδέλες
  • λίγη πάπρικα, γλυκιά

Εκτέλεση
Ζύµη:
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Σε µικρή κατσαρόλα βάζουµε να ζεσταθούν το νερό, το λάδι και το βούτυρο. Σβήνουµε τη φωτιά. Προσθέτουµε το αλάτι, τα καρύδια και το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ. Aνακατεύουµε όσο χρειάζεται για να βραχεί το αλεύρι και να γίνει µια µπάλα. Βγάζουµε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας.

Την απλώνουµε µε τα χέρια στην ταρτιέρα, ώστε να καλύψει τα τοιχώµατα. Εναλλακτικά, την απλώνουµε µε τα χέρια επάνω στον πάγκο στο µέγεθος της ταρτιέρας, την τυλίγουµε σαν πούρο και τη µεταφέρουµε στην ταρτιέρα, όπου την απλώνουµε σε φύλλο. Ετσι, θα είµαστε σίγουροι ότι έχει ανοίξει µε ίδιο πάχος παντού. Τρυπάµε µε πιρούνι τη βάση. Καλύπτουµε µε αντικολλητικό χαρτί και σκορπίζουµε ξερά όσπρια. Ψήνουµε για 15 λεπτά. Αφαιρούµε και πετάµε το χαρτί µε τα όσπρια και συνεχίζουµε το ψήσιµο για ακόµη 15 λεπτά.

Γέµιση:
Παράλληλα, ετοιµάζουµε τα µανιτάρια. Διαλέγουµε όσα µικρά, λευκά µανιτάρια χωρούν στην επιφάνεια της τάρτας και χρησιµοποιούµε µόνο τα καπελάκια. Αφαιρούµε τα ποδαράκια και τα φυλάµε για άλλη χρήση. Σε βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα µανιτάρια ώσπου να πάρουν χρώµα. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το αλάτι, σβήνουµε µε το κρασί και συνεχίζουµε το µαγείρεµα, ώσπου να στεγνώσουν τα υγρά τους και να γλασαριστούν, ανακατεύοντας τακτικά.

Με ένα πιρούνι χτυπάµε τα αβγά µε την κρέµα γάλακτος, ώστε να οµογενοποιηθούν. Σουρώνουµε το µείγµα των αβγών. Βγάζουµε τη βάση της τάρτας από τον φούρνο. Τακτοποιούµε τα καπελάκια των µανιταριών. Σκορπίζουµε κοµµατάκια τυρί ανάµεσα. Ρίχνουµε το µείγµα των αβγών ανάµεσα στα µανιτάρια. Απλώνουµε τις ροδέλες του φρέσκου κρεµµυδιού και πασπαλίζουµε µε την πάπρικα. Ψήνουµε στον φούρνο για 20 λεπτά.

Τips

Αν οι άκρες της τάρτας έχουν πάρει ήδη χρώμα, καλό είναι να τις καλύψουμε με λωρίδες αλουμινόχαρτου, προτού ψήσουμε την κρέμα.

Αντι για μπλε τυρί, μπορούμενα βάλουμε φέτα, πράσινο κρεμμύδι και ροδέλες κόκκινης πιπεριάς.