Χωρίς βιβλία, για τουλάχιστον έναν μήνα, θα μείνουν τελικά οι μαθητές την εφετινή σχολική χρονιά που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου.

Οπως ανακοίνωσε, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔB), «η προμήθεια των σχολείων με βιβλία εκτιμούμε ότι θα φτάσει στο 70% το πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου, ενώ το υπόλοιπο 30% θα αφορά κατά κύριο λόγο δεύτερα και τρίτα τεύχη και θα ακολουθήσει στη συνέχεια».

Προσωρινά και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα ξεκινήσουν τα μαθήματα με DVDs και φωτοτυπίες αντί των σχολικών βιβλίων.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΕΔΒ αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας προμήθειας χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων, στην οποία και περιέχεται το ακριβές χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών αποστολής τους.

Oπως σημειώνεται, «με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το Δημοτικό χρειάζεται συνολικά 14 εκατ. αντίτυπα, το Γυμνάσιο 9,5 εκατ., το Λύκειο 5,5 εκατ. και τα ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ (τεχνική εκπαίδευση) 2 εκατ. αντίτυπα.
Ηδη, τα αποθέματα των σχολείων και οι μέχρι σήμερα αποστολές του ΟΕΔΒ ανέρχονται σε 2 εκατ. βιβλία για το Δημοτικό, 1,6 εκατ. για το Γυμνάσιο, 1,1 εκατ. για το Λύκειο, 0,8 εκατ. για τα ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ».

Συνολικά έχουν αποσταλεί και βρίσκονται στα σχολεία περίπου 5,5 εκατ. αντίτυπα, ενώ έχουν ήδη παραληφθεί πλέον των 60 τίτλων, αναφέρει ο Οργανισμός.

«Καθημερινά παραλαμβάνονται και αποστέλλονται βιβλία στα σχολεία. Η οργάνωσή μας αυτή τη στιγμή επιτρέπει την αποστολή μέχρι και 1 εκατ. αντιτύπων ημερησίως, με προτεραιότητα στην παραγωγή των απαραίτητων βιβλίων (πρώτων τευχών, κ.ο.κ.)», διευκρινίζεται.

«Παρά τις ελλείψεις σε τίτλους με το άνοιγμα των σχολείων, εντός των δύο πρώτων εβδομάδων θα έχει καλυφθεί ένας ικανός αριθμός στις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές» καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΕΔΒ.

Εκπαιδευτικοί και κενά

Εντάσεις μεταξύ υπουργείου Παιδείας και καθηγητών είναι πιθανόν να προκύψουν και με τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Μετά τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποσπάσεων καθηγητών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Β. Κουλαϊδής, ανακοίνωσε ότι θα γίνει και συμπληρωματικός κύκλος αποσπάσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν θετικά οι αιτήσεις εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς και οι αποσπάσεις των συζύγων στρατιωτικών (στον νομό που υπηρετεί ο σύζυγος).

Το υπουργείο Παιδείας προς το παρόν δεν ανησυχεί για τα κενά σε εκπαιδευτικούς, καθώς ελπίζει σε επίλυση του προβλήματος κατά την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Όπως είναι γνωστό μόνο 600 μόνιμοι εκπαιδευτικοί προσελήφθησαν εφέτος στα σχολεία της χώρας. Με την συγχώνευση πολλών σχολικών μονάδων όμως τα κενά έχουν περιοριστεί αισθητά.

Επίσης το υπουργείο Παιδείας έχει πάρει έγκριση για 20.700 εκπαιδευτικούς όλων των κατηγοριών, οπότε αναμένεται ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στα σχολεία.