Ενας ευέλικτος Τσίπρας

Ενας ευέλικτος Τσίπρας | tovima.gr

Ενας ευέλικτος Τσίπρας

Ηταν καλά προετοιμασμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Αλλωστε εδώ και έναν μήνα οι τραπεζίτες με επικεφαλής τον Θ. Καλαντώνη μαζί με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκο δουλεύουν το νέο πλαίσιο για το Πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών. Και τούτο γιατί λήγει το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

***

Εδωσαν λοιπόν μια γρήγορη παράταση (έως το τέλος Φεβρουαρίου), ώστε να προετοιμαστούν προκειμένου να αλλάξει το αναγκαίο πλαίσιο  προστασίας της πρώτης κατοικίας. Θα περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να πάψουν να προστατεύονται οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να αποκλειστούν από τη ρύθμιση. Τα κριτήρια θα είναι αυστηρά, προβλέπεται επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της πολιτείας και διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών (όπως έγινε και στην Κύπρο).

 

***

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Μαξίμου για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία ο Πρωθυπουργός πίεσε τους τραπεζίτες στο θέμα της προστασίας των αδυνάτων και υποχώρησε στους κακοπληρωτές, δείχνοντας για άλλη μια φορά τη γνωστή του ευελιξία.

 

***

 

Το… παραμυθομέγαρο Μαξίμου

Ηθελα να σταθώ, χρονιάρες μέρες, στην καλά οργανωμένη επικοινωνιακή φιέστα που έστησε ο Αλέξης Τσίπρας την παραμονή των Χριστουγέννων, με πρωταγωνιστές τα παιδάκια που πήγαν να του πουν τα κάλαντα, με έναν μάγο που έβγαζε από το καπέλο του άσους που είχαν το όνομα «Τσίπρας», με την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα που στάθηκε και σαν δασκάλα αλλά και σαν μητέρα στα παιδιά, με τον απαραίτητο επισκέπτη του Μεγάρου Μαξίμου Κώστα Βαξεβάνη και βεβαίως με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θανάση Καρτερό που δίνει πρωτότυπες ιδέες (πέραν από τα non papers που γράφει) στον Πρωθυπουργό.

***

Η προετοιμασία της όλης εκδήλωσης ήταν εμφανής, όλα στη θέση τους, όλα στην ώρα τους. Σου λέει (ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του) ότι ίσως να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μαξίμου, ας το γιορτάσουμε μαζί με τα παιδιά σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη. Ας μετατρέψουμε το Μαξίμου σε… παραμυθομέγαρο! Μόνον που τα μικρά παιδάκια ντυμένα Αγιοβασίληδες δυσανασχέτησαν στην αρχή βλέποντας τις κάμερες να τα σημαδεύουν και τα εναέρια μικρόφωνα (μπουμ) να κρέμονται από πάνω τους καταγράφοντας τα πάντα, τα λόγια τους, τις απορίες τους, τις εκφράσεις τους, τα νάζια τους. Αλλά για αυτό φρόντισε η κυρία Μπαζιάνα που τους έδωσε στυλό, μολύβια, ψαλίδια και speed fix για να ζωγραφίζουν και να κάνουν χειροτεχνίες. Οχι όπου-όπου, αλλά στην αίθουσα συνεδριάσεων, εκεί όπου ο Τσίπρας δέχθηκε τον Ερντογάν, τη Μέρκελ, τον Ομπάμα, τον Μακρόν, τον Ολάντ και άλλους λαμπρούς καλεσμένους του.

***

Τα παιδάκια αμέσως προσαρμόστηκαν με το πρωθυπουργικό ζεύγος να ασχολείται συνεχώς μαζί τους (ωσάν να είναι παιδαγωγοί ή κάτι τέτοιο), τόσο που αμέσως ξέχασαν και τις κάμερες και τα εναέρια μικρόφωνα. Ηταν τόσο πειθήνια που έκαναν τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού να πει στον κ. Τσίπρα ότι «αυτά κάνουν για Υπουργικό Συμβούλιο, όχι σαν αυτούς που έχεις». Το  «σαν αυτούς που έχεις» χτύπησε λίγο άσχημα, αλλά ποιος να δώσει εκείνη την ώρα σημασία; Ο κ. Τσίπρας με το γνωστό ύφος του και με τα αστειάκια του είπε: «Μη μου βάζεις ιδέες, Καρτερέ». Είναι έτοιμος για νέο (προεκλογικό) ανασχηματισμό, θα πρόσθετα.

***

Εκείνη τη στιγμή σκάει μύτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Βαξεβάνης και έγινε το πρώτο μαγικό. Τον εξαφάνισαν από τις κάμερες. Μάλιστα, ο κ. Καρτερός τον συμβούλευσε να μην έρθει πιο κοντά για να μη βγει καμιά φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό. Κάτι φαίνεται πως έμαθαν εκεί στο Μαξίμου με αυτές τις περίεργες φωτογραφίες με τον Πρωθυπουργό, από την υπόθεση Πετσίτη. Αλήθεια, τι έγινε ο Μανόλο του Νίκου Παππά, εμφανίστηκε; ‘Η εξαφανίστηκε εντελώς;

***

Πάμε όμως στο δεύτερο μαγικό, το αληθινό, με τον μάγο που προσκάλεσε ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου να κάνει μαγικά στα παιδιά, τη στιγμή που μερικοί θα σκέφτηκαν ότι στη Θεία Γέννηση υπήρχαν και μάγοι και μάλιστα τρεις. Ε, να μην πάει και ένας στο Μαξίμου;

***

Λέει (ο μάγος) στον Πρωθυπουργό να διαλέξει από μια τράπουλα ένα χαρτί. Ο Πρωθυπουργός διάλεξε τον άσο. Και τον κράτησε στα χέρια του. Αμέσως μετά ο μάγος έχρισε… βοηθό μάγο κοτζάμ Πρωθυπουργό. Του είπε να πει στην αρχή τις μαγικές λέξεις «άμπρα κατάμπρα», ο κ. Τσίπρας τις είπε. Εν συνεχεία του είπε να πει… «τούμπα». Ο κ. Τσίπρας πειθάρχησε και αμέσως μετά ο μάγος βλέποντας τον πειθήνιο στις εντολές του Πρωθυπουργό τού είπε να πει την (απαγορευμένη λέξη) «κωλοτούμπα». Ο Πρωθυπουργός την είπε και αυτή με κάποια δυσκολία. Κατόπιν ο μάγος έβγαλε από το καπέλο ένα μαντήλι που είχε πάνω τον άσο που τράβηξε ο κ. Τσίπρας. Και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα. Ετσι δεν τελειώνουν τα παραμύθια που αντί για δράκους έχουν μάγους;

***

Ο «κόκκινος» ναύαρχος και ο «κόκκινος» σεισμολόγος

Το ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα τους υποψήφιους περιφερειάρχες του. Τι μπορούμε να σχολιάσουμε:

* Οι 5 στους 13 είναι νέοι, κάτω των 45, για πρώτη φορά υποψήφιοι περιφερειάρχες: Ο Γ. Πρωτούλης στην Αττική, ο Σ. Αβραμόπουλος στην Κεντρική Μακεδονία, ο Δ. Παπατολίδης στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, ο Θ. Χαστάς στη Δ. Μακεδονία και ο Γ. Πρέντζας στην Ηπειρο.

* Για όσους θυμούνται, ο Γ. Πρωτούλης, όταν εκλέχθηκε βουλευτής το 2007, σε ηλικία 30 χρόνων, είχε ρωτηθεί στην πρώτη του συνέντευξη στα «Νέα»: «Τι δουλειά έχει ένας οικοδόμος στη Βουλή;». Η απάντησή του αποστομωτική: «Στην οικοδομή χτίζουμε, στη Βουλή γκρεμίζουν».

* Ανάμεσά τους και η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, γνωστή από τα τηλεοπτικά πάνελ, η οποία πριν από μερικούς μήνες έγινε θέμα στα δελτία ειδήσεων γιατί δέχτηκε επίθεση από τον «γνωστό» Τζήμερο. Ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, γνωστός ως «κόκκινος» ναύαρχος και 3 βουλευτές: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Καραθανασόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο βουλευτής Κρήτης Μ. Συντυχάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, και ο σεισμολόγος βουλευτής Λέσβου Στ. Τάσσος, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Μόνο… ΠαΣοΚ

Πολλά τα σενάρια για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής, αλλά δύο είναι, όπως μου λένε οι πηγές μου, οι πονοκέφαλοι της Φώφης Γεννηματά.  Ο Γιώργος Καμίνης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

***

Ο δήμαρχος Αθηναίων θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιθυμεί την εκλογή του. Ωστόσο η μάχη του σταυρού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τις δυο έδρες που αναμένεται να κερδίσει το Κίνημα Αλλαγής θα διεκδικήσουν, όπως όλα δείχνουν, εκτός από την Εύα Καϊλή και πιθανότατα οι Νίκος Παπανδρέου και Νίκος Ανδρουλάκης.

***

Η περίπτωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου είναι διαφορετική. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, όπως εκτιμάται, πολύ δύσκολα θα εκλεγεί με σταυρό, γι’ αυτό διεκδικεί  ξανά το Επικρατείας. Τι θα σημάνει τυχόν μη εκλογή των δύο σε Ευρωβουλή και Βουλή; Οτι όσοι εκλεγούν θα είναι μόνο ΠαΣοΚ!

***

Η εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών παραμένει ο Μάιος. Αυτό επανέλαβε σε συντροφιά φίλων του στην Αρίστη Ιωαννίνων (Ζαγοροχώρια) όπου πήγε οικογενειακώς για τις γιορτές. Την Παρασκευή βρέθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιο Μετσόβου, όχι για ένα συνηθισμένο σκι, αλλά για ορειβατικό (έτσι το λένε) 9 χιλιομέτρων σε υψόμετρο 1.900 μέτρων. Κατόπιν επισκέφθηκε το χιονοδρομικό καταφύγιο για κρασί, λουκάνικα και καπνιστό τυρί Μετσόβου.

***

Τον τελευταίο προεκλογικό και αναγκαστικό ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος να αλλάξει ανάμεσα σε άλλους τους υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές, ήτοι την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο. Θα διορίσει νέο υπουργό Αμυνας (αφού ο Πάνος Καμμένος αποχωρεί λίαν συντόμως από την κυβέρνηση) και σκέφτεται σοβαρά να διορίσει και νέο υπουργό Εξωτερικών.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk