Ημέρες έντασης

Ημέρες έντασης | tovima.gr
 
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας φήμες που θέλουν την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να καλεί (πιθανότατα και από τη Δευτέρα) δέκα (ή και λιγότερα) πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο της Nοvartis. Πρόκειται για τις υποθέσεις πολιτικών που επέστρεψε η Βουλή στη Δικαιοσύνη ώστε να υπάρξει προκαταρκτική ανάκριση. Κατά τις ίδιες φήμες, θα τους καλέσει να δώσουν εξηγήσεις για όσα τους καταμαρτυρούν οι… κουκουλοφόροι μάρτυρες…
nnn
Οπως μπορεί ο καθείς να αντιληφθεί, η χώρα εισέρχεται σε μια φάση δικαστικής και πολιτικής έντασης, η οποία λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις επειδή συμπίπτει με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
nnn
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν είναι όλοι οι υπουργοί που συμφωνούν μ’ αυτό το δικαστικό πογκρόμ. Εις εξ αυτών μάλιστα, πολύ ψηλά στην ιεραρχία της κυβέρνησης, μου εξομολογήθηκε πως «διαφωνεί κάθετα» και επεσήμανε τη μεγάλη αντίφαση: την ώρα που η κυβέρνηση διεκδικεί συναίνεση για το Σύνταγμα, στέλνει στο δικαστήριο πολιτικούς της αντιπάλους. Εννοείται πως δεν είναι ο μόνος υπουργός. Είναι και άλλοι που φοβούνται τα παρεπόμενα του κύματος των πολιτικών διώξεων.
nnn
Αλλα πέραν των όποιων κυβερνητικών ανησυχιών για τις δίκες του Τσίπρα, έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες τα νέφη πάνω από την κυβέρνηση και τούτο επειδή τις προηγούμενες ημέρες κατακλύστηκε η επικαιρότητα από κακές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, με πρώτη αυτή για το εμπόριο της χρυσής βίζας…
nnn
Ακολούθησε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την υπολείπουσα ελληνική επιχειρηματικότητα. Το κλίμα βαραίνει και από το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν δύο ή τρεις ελληνικές τράπεζες από το βασικό δίχτυ της MSCI για τις αναδυόμενες αγορές. Η απόφαση θα ληφθεί στις 13 Νοεμβρίου…
nnn
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ακολουθεί και νέο «χτύπημα». Από τον «Economist» αυτή τη φορά. Στο οικονομικό επιτελείο είναι ανήσυχοι γιατί πρόκειται για ζώνες που είναι έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης.
nnn
Για το εμπόριο πάντως της χρυσής βίζας με την αγορά ακινήτων από τους Κινέζους οι τραπεζίτες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν έκαναν κάτι το επιλήψιμο. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι με τις πράξεις τους έφεραν συνάλλαγμα στη χώρα, ενίσχυσαν τα έσοδα των τραπεζών και δημιούργησαν συνθήκες για τη αναζωογόνηση της χειμαζόμενης αγοράς ακινήτων. Δηλώνουν δε πως δεν είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για τις «τρύπες» των κινεζικών capital controls.

Ενας αφανής ήρωας

Πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή αιφνίδια και πρόωρα ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Από τη θέση αυτή γνώρισε από κοντά την ιστορία και τις περιπέτειες των δημόσιων οικονομικών της χώρας τα τελευταία 30 χρόνια.
nnn
Ηταν ένας από εκείνους τους αφανείς ήρωες της δημόσιας ζωής που προτιμούσαν να εργάζονται αποτελεσματικά και αθόρυβα, χωρίς διεκδίκηση επιδεικτικής και ανούσιας προβολής και χωρίς σύνδεση της προσφοράς τους με ανταλλάγματα. Παρέμεινε σε όλη του τη διαδρομή έντιμος, απλός και προσιτός, μέλος της ομάδας ενός άλλου ευπατρίδη και ονειροπόλου της δημόσιας ζωής, του Δημήτρη Δρίτσα.
nnn
Ανήκε στη γενιά των δημόσιων λειτουργών που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους στη δημόσια διοίκηση με μια τεράστια θέληση να προσφέρουν. Χωρίς το πλήθος των τυπικών στοιχείων που διαθέτουν σήμερα οι νέοι υπάλληλοι, αλλά χωρίς να πάψουν ούτε μια στιγμή να μαθαίνουν, να συμπληρώνουν τις γνώσεις τους, να αναπτύσσουν δεξιότητες, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τελικά να στέκονται όρθιοι και με αξιοπρέπεια και να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις που συναντούν στην υπηρεσιακή τους διαδρομή.
nnn
Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου πίεση. Οταν η σημερινή κυβέρνηση δεν ήξερε πού πάνε τα τέσσερα, βρέθηκε ένας αφανής ήρωας της δημόσιας διοίκησης να κρατήσει τη χώρα όρθια. Η συμβολή του Γιαννακόπουλου στην προσπάθεια της ελληνικής διοίκησης να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις ήταν καθοριστική. Αθόρυβα και μεθοδικά δούλεψε για την παροχή αξιόπιστων στοιχείων για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο ΓΛΚ και στη δημόσια διοίκηση.

Οι χάκερ και η ψήφος των αποδήμων

Την εμπειρία που είχε ο Νίκος Αλιβιζάτος για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ θέλησε να μάθει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στο ζήτημα των «ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού». Εμαθε ότι τον κ. Αλιβιζάτο τον δυσκόλεψε η ηλεκτρονική ψήφος και ο υπουργός κατάλαβε τους κινδύνους που μπορούν να υπάρξουν στο απόρρητο της ψηφοφορίας από τους χάκερ. Στο επερχόμενο νομοσχέδιο αποκλείστηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία και οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις πρεσβείες, στα προξενεία, ακόμα και σε ελληνικά σχολεία. Ισως να μην το ξέρετε, αλλά οι Ελληνες του εξωτερικού που έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ξεπερνούν τα δύο εκατ.

Tο ΚΚΕ και το όνομα της ΝΔ

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, και πολλοί αναρωτήθηκαν πώς συνδέεται το γεγονός αυτό με τη γερμανική πρωτεύουσα. Εκεί λοιπόν, και συγκεκριμένα στο Σορφχάιντε, βορείως του Βερολίνου, διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 1973, έναν μήνα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο θεωρείται σταθμός στη μεταπολεμική πορεία του κόμματος. Συνέδριο είχε να συγκληθεί από τον Αύγουστο του 1961, όταν έγινε το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ στην Τσεχοσλοβακία, ενώ το 1968 στην 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ συντελέστηκε η διάσπαση του ΚΚΕ, που ήταν βαρύ πλήγμα για τις οργανωμένες δυνάμεις του, οι οποίες ούτως ή άλλως δρούσαν σε δυσμενείς συνθήκες παρανομίας – όσοι δεν είχαν συλληφθεί και εξοριστεί λόγω της δικτατορίας.
nnn
Το 9ο Συνέδριο είχε ασκήσει κριτική στις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου καθώς εκτίμησε ότι μέχρι τη 12η Ολομέλεια του ’68 είχε κυριαρχήσει στο κόμμα «η δεξιά οπορτουνιστική παρέκκλιση» και το πάνω χέρι το είχε η «φραξιονιστική οπορτουνιστική ομάδα», με την οποία η κολιγιανική ηγεσία ήρθε σε σύγκρουση από την οποία ξεπήδησε σύντομα το ΚΚΕ Εσωτερικού, ο πρόγονος κατά μια έννοια του ΣΥΡΙΖΑ. Στο 9ο Συνέδριο άλλαξε και το πρόγραμμα του κόμματος, όπου καθορίστηκε η πολιτική εγκαθίδρυσης της… Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε ονομαστεί, ως πρώτο βήμα της «ενιαίας επαναστατικής διαδικασίας». Δεν ξέρω αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήλεψε το όνομα και το «δανείστηκε» για να ονομάσει το κόμμα που ίδρυσε τον Οκτώβριο του 1974.
Σε ποιο κόμμα ανήκει ο Τσίπρας;
Η Ετλεβα Χαλκιώτης ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία το 1997 και πλήρωσε 700 ευρώ παράβολο προκειμένου να περάσει από επιτροπή ώστε να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.
nnn
Απάντησε επιτυχώς σε όλες τις ερωτήσεις (ακόμη και πώς λέγονται τα βουνά της Αττικής), πλην μιας. Την ρώτησαν
σε ποιο κόμμα ανήκει ο Αλέξης Τσίπρας και δεν γνώριζε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακους εκεί να μη γνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ; Και την… έκοψαν.
nnn
Το έμαθε αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και ζήτησε όλες αυτές οι παράξενες ερωτήσεις που κάνουν οι επιτροπές στους υποψηφίους για ιθαγένεια να κωδικοποιηθούν σε… σοβαρές ερωτήσεις του τύπου ποια είναι τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και άλλες…
nnn
Αυτό που τούτες τις ημέρες ανησυχεί το Μαξίμου περισσότερο και από τον… Καμμένο, είναι η δράση του καρατομηθέντος Νίκου Κοτζιά. Τον θεωρούν απρόβλεπτο. Αφήστε που συνεργάτες του πρώην υπουργού Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι την Τετάρτη στην Κομοτηνή, όπου αναμένεται να γίνει νέα συγκέντρωση με ομιλητή τον ίδιο, θα κάνει και μια μικρή επίδειξη της δύναμής του.
nnn
Ιούλιος του 2017 ήταν όταν ο Ν. Παππάς επέλεγε τον Β. Κωστόπουλο και τον Γ. Θαλασσινό για τη διοίκηση της ΕΡΤ. Πότε πρόλαβαν να τα κάνουν… θάλασσα και τώρα να ζητεί ο… αντ’ αυτού του κ. Παππά, ο υφυπουργός Κρέτσος, τις παραιτήσεις τους; «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» λένε στο Ραδιομέγαρο όσοι δεν θέλουν να μπλέκουν στα κομματικά παιχνίδια του… SYRIZA Channel. Για να καταλήξουν: «Ολους τους έφαγε ο… Καλφαγιάννης»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk