Σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα – Αρχές Μαΐου το «άνοιγμα» του Δημοσίου, των μικρών εμπορικών καταστημάτων και των κομμωτηρίων – Ποιοι ακολουθούν
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ολο το Σαββατοκύριακο γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συγκεραστούν οι προτάσεις των υπουργείων και οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και φαίνεται ότι η κυβέρνηση καταλήγει σε ένα σχέδιο τριών φάσεων για την επόμενη μέρα.
Πρώτη φάση
Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και θα περιλαμβάνει το «άνοιγμα» του Δημοσίου, των μικρών εμπορικών καταστημάτων, όχι των εμπορικών κέντρων, και των κομμωτηρίων.
Η προτεραιότητα θα δοθεί σε χώρους που δεν έχουν συνωστισμό, που μπορεί να ελεγχθεί εύκολα ο αριθμός όσων εισέρχονται σε αυτούς και ο χρόνος παραμονής τους. Επίσης, ό,τι λειτουργεί σε εξωτερικό χώρο. Ενα πρόσθετο κριτήριο θα είναι το ηλικιακό, τα μέτρα θα είναι πιο χαλαρά για τις νεότερες ηλικίες, ενώ για τους μεγαλύτερους και τις ευπαθείς ομάδες θα διατηρηθούν για κάποιο διάστημα.
«Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων και των προβληματισμών που αναπτύσσονται στις συσκέψεις του Πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του, με τον Βασίλη Κικίλια, τον Νίκο Χαρδαλιά και με την ομάδα εργασίας που συντονίζει ο Ακης Σκέρτσος. Πολλές λεπτομέρειες, όπως και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επανόδου στην κανονικότητα, θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, και άλλων ειδικών επιστημόνων, η οποία εξετάζει ενδελεχώς όλα τα δεδομένα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς η κρίση δεν έχει τελειώσει.
Ωστόσο, κρίθηκε ότι μπορεί η χώρα να περάσει στο δεύτερο στάδιο, έχοντας πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Συγκεκριμένα, είχε τον χρόνο να οργανώσει καλύτερα το ΕΣΥ, να αυξήσει τις κλίνες στις ΜΕΘ κατά 80% και να προσλάβει περίπου 3.200 γιατρούς και νοσηλευτές. Η κυβέρνηση κατάφερε να προμηθευτεί, παρά τον διεθνή διπλωματικό πόλεμο, επαρκή ποσότητα υλικών ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, στολές, κ.λπ. όσο και αναπνευστήρες, τα οποία θα αποθηκεύσει για τυχόν δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Επίσης, υπάρχει πλέον μεγαλύτερη δυνατότητα για μαζικά και αξιόπιστα τεστ.
Το σημαντικότερο ήταν ότι ο κόσμος πειθάρχησε και έμεινε στο σπίτι, ενώ έχει εξοικειωθεί σε μεγάλο βαθμό με τα μέτρα προφύλαξης και ατομικής υγιεινής, τα οποία θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητα, ειδικά η χρήση μάσκας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σουπερμάρκετ και στα φαρμακεία.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, υπάρχει διχογνωμία των ειδικών και επιπλέον στην Ευρώπη η κάθε χώρα έλαβε διαφορετικές αποφάσεις, άρα δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση της Τρίτης, ο οποίος είπε ότι η Επιστημονική Επιτροπή θα εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την προστασία των παιδιών. Τα παιδιά ανήκουν στις μη ευάλωτες ομάδες, ευτυχώς για όλους, και κινδυνεύουν λιγότερο, επισήμανε. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι είναι πιθανότερο να ανοίξουν πρώτα τα λύκεια, κυρίως η Γ’ Λυκείου, ώστε να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο, και τα γυμνάσια στα μέσα Μαΐου. Τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί ενδέχεται να ανοίξουν δύο εβδομάδες αργότερα. Αν προκριθεί αυτή η λύση, επειδή ο χρόνος ως τη λήξη σχολικής χρονιάς είναι λίγος, θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς για τα δημοτικά. Καθοριστική θα είναι η εισήγηση των ειδικών σχετικά με το διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στην κάθε φάση, αν δηλαδή θα είναι μία ή δύο εβδομάδες.
Δεύτερη φάση
Το ίδιο διάστημα, μέσα Μαΐου, της δεύτερης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα καφέ και τα εστιατόρια, περισσότερο όσα έχουν εξωτερικό χώρο, που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί επέκταση καθισμάτων. Αυτό συνεπάγεται ειδική συνεννόηση με τους δήμους, ώστε να τους δοθεί προσωρινή επέκταση της σχετικής άδειας.
Γρίφος ο τουρισμός
Ο τουρισμός και τα μέτρα για να μη χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν αποτελούν τη μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση. Η Ελλάδα, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, προβάλλεται διεθνώς ως θετικό παράδειγμα και ως υγειονομικά ασφαλής προορισμός για διακοπές. Ομως για να έρθουν τουρίστες το καλοκαίρι θα πρέπει να πραγματοποιούν δρομολόγια οι αεροπορικές εταιρείες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των αεροπορικών συνδέσεων στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ζήτησε να καταρτιστεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις αεροπορικές συνδέσεις. Το θέμα του τουρισμού, που δεν αφορά μόνο τη δική μας χώρα, συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, και αποφασίστηκε να ανατεθεί στην Κομισιόν η διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης μέχρι τα μέσα Μαΐου για την εξομάλυνση των μεταφορών, που αποτελούν προϋπόθεση για τη μετακίνηση των ανθρώπων.
Τρίτη φάση
Στην τρίτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων εντάσσονται τα ξενοδοχεία, τα οποία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις: Οσα έχουν 12μηνη λειτουργία στις αρχές Ιουνίου, ενώ τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, η λειτουργία με το σύνολο του προσωπικού τους θα γίνει σταδιακά, ώστε να μη διακινδυνεύσει η υγεία ούτε των εργαζομένων ούτε των πελατών τους.
Κορωνοϊός και ατομικά δικαιώματα
Ηδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Την περασμένη Πέμπτη ο Κύκλος Ιδεών πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού». Σε αυτήν ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι «η κρίση που ζούμε τώρα δεν είναι μόνο υγειονομική, οικονομική, θεσμική, είναι και μια κρίση ιδεολογική, κρίση νοοτροπίας, κρίση πρόσληψης των φαινομένων αυτών. Πρέπει η κοινωνία να αναπτύξει μηχανισμούς αντίστασης, μηχανισμούς εκλογίκευσης. Μηχανισμούς “απομάγευσης” του ιού ο οποίος στην πραγματικότητα αποκτά διαστάσεις μεταφυσικές». Σε αυτό το υπέδαφος, επισήμανε, βρίσκουν την ευκαιρία όσοι αμφισβητούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία, να φλερτάρουν με διάφορες άλλες αντιλήψεις αυταρχικής δημοκρατίας. «Μόνο η ευαισθησία και η ψυχραιμία και η απαιτητικότητα των πολιτών σε σχέση με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτή που μπορεί να επιβάλει ισορροπημένες και ιστορικά διορατικές λύσεις» πρόσθεσε.
Τι θα γίνει με την αποστολή SMS στο 13033
Η επιστροφή στην κανονικότητα, διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, θα γίνει συντεταγμένα. Η ενημέρωση των πολιτών θα είναι συνεχής και καθημερινή, όπως γίνεται μέχρι τώρα, από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν τα κρούσματα, ακόμη και οι θάνατοι. Οταν παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, θα λαμβάνονται σε τοπική κλίμακα περιοριστικά μέτρα.
Ο πενταψήφιος αριθμός 13033 και η αποστολή SMS δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι θα καταργηθούν αμέσως μόλις επιτραπεί η κυκλοφορία των πολιτών, καθώς γίνονταν δεύτερες σκέψεις από το κυβερνητικό επιτελείο για μικρή παράταση της χρήσης τους.
Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων μέσω app, ειδική ομάδα εξετάζει όλα τα δεδομένα και τους περιορισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά δεν υπάρχει προβληματισμός για την απόδοση τέτοιων μέτρων και για το πώς θα τα δεχθεί η ελληνική κοινωνία.

