Ενα υπόγειο παιχνίδι πολιτικών συγκρούσεων, με εμφανείς τις κομματικές του προεκτάσεις, άρχισε να παίζεται τελευταία, με «πυξίδα» τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Η βραδυφλεγής βόμβα των σκουπιδιών είναι, και πάλι, έτοιμη να σκάσει, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Και όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, ξαναμπήκε στην πρίζα ο μηχανισμός που θέλει τα απορρίμματα να λειτουργούν ως… ρυθμιστής της κάλπης, με ευθεία αντανάκλαση τόσο στην πολιτική σκηνή των δήμων όσο και στο πεδίο μάχης για την Περιφέρεια Αττικής.
Σε ένα πρωτοφανές παιχνίδι εντυπώσεων, ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα ένας νέος γύρος δημοσιευμάτων, ανακοινώσεων, συναντήσεων και μυστικών διαβουλεύσεων, με άξονα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για χωροθέτηση εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Στο επίκεντρο, οι δύο από τους τρεις ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) που προβλέπει ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για το Λεκανοπέδιο, ο οποίος εγκρίθηκε στα τέλη του 2016. Εως σήμερα οι δύο χώροι για τη Νότια και τη Δυτική Αττική δεν έχουν ακόμη χωροθετηθεί, ενώ μόνο ο τρίτος στο Γραμματικό, ύστερα από χρόνια προσπαθειών, είναι σχεδόν έτοιμος να λειτουργήσει.
Στο μεταξύ, τα συναρμόδια υπουργεία και η Περιφέρεια «τεστάρουν» τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών και μετρούν αντιδράσεις, με τη μέθοδο της διαρροής πληροφοριών. Ηδη η επαναφορά στο προσκήνιο των σχεδιασμών για μονάδα διαχείρισης σκουπιδιών στο Κορωπί, αλλά και στα Μέγαρα, έχει προκαλέσει και πάλι μεγάλο αναβρασμό.

Διακομματική ομοφωνία

Ηταν ακριβώς έναν χρόνο πριν, όταν μελέτη που είχε διενεργηθεί για λογαριασμό της Περιφέρειας είχε προσδιορίσει τον χώρο των λατομείων του Δήμου Κρωπίας («Κυριακού», «Τριάς») ως κατάλληλο για τον ΧΥΤΥ της Νότιας Αττικής. Η υπόθεση, μετά τις πρώτες σφοδρές αντιδράσεις, είχε παγώσει, για να επανέλθει προσφάτως στην επικαιρότητα, επτά μήνες πριν από τις εκλογές.
Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας, η οποία κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην περιοχή, παρέστησαν τοπικοί παράγοντες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση χωροθέτησης επιχειρηθεί να «περάσει» από τη Βουλή. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτριος Κιούσης την περασμένη Πέμπτη μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, απαιτώντας την αλλαγή του σχεδιασμού.
Ο Δήμος Κρωπίας αντιδρά στην ανάπτυξη υπερτοπικών μεγάλων εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στα υπό αποκατάσταση λατομεία Κορωπίου. Αλλωστε έχει κινήσει και νομικές διαδικασίες κατά των αποφάσεων του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με αίτημα την άμεση απόσυρση της σχεδιαζόμενης χωροθέτησης. Ο κ. Κιούσης μιλάει για στρατηγική πολιτικής «στοχοποίησης» του δήμου και άλλων περιοχών τόσο της Δυτικής όσο και της Ανατολικής Αττικής που έχουν σηκώσει ιστορικά το βάρος υπέρμετρων περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων του Λεκανοπεδίου.
Αντιστοίχως, ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης επισκέφθηκε προ ημερών τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ προκειμένου να διατυπώσει τις ενστάσεις του όσον αφορά τη δημιουργία ΧΥΤΥ στα λατομεία Σταμέλου.

Πριν «ναι», τώρα «όχι»

Πάντως στέλεχος του Συνδέσμου μιλώντας στο «Βήμα» εκφράζει την απορία του, καθώς η συγκεκριμένη θέση στο Κορωπί, όπως αναφέρει, έχει επιλεγεί από το 2003 (Ν. 3164, άρθρο 33), από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κυρία Βάσω Παπανδρέου, και περιελήφθη και στον νόμο 4122 το 2013. Οσο για το λατομείο Σταμέλου στα Μέγαρα, «όταν πριν από έναν χρόνο δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο για την αξιοποίηση των εξοφλημένων ανενεργών λατομείων ως χώρων για διαχείριση απορριμμάτων και είχαν ενημερωθεί οι δήμοι, ο Δήμος Μεγαρέων δεν αντέδρασε. Είναι απορίας άξιον γιατί διαμαρτύρεται σήμερα» σημειώνει η ίδια πηγή.

Εως το τέλος του έτους οι χωροθετήσεις

Με το πρόβλημα στην Αττική ante portas, η αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής κυρία Αφροδίτη Μπιζά μιλώντας στο «Βήμα» αναφέρει ότι «πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στις χωροθετήσεις των δύο ΧΥΤΥ που – μαζί με εκείνη στο Γραμματικό – απαιτούνται για τις ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις». Οπως επισημαίνει, «εξετάζουμε όλα τα δεδομένα και πιστεύω ότι έως το τέλος του έτους θα έχουμε πάρει τις σχετικές αποφάσεις».
Ωστόσο πηγές του ΕΔΣΝΑ αποκλείουν την πιθανότητα η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, ως επικεφαλής του Συνδέσμου, να προτείνει τη χωροθέτηση των δύο ΧΥΤΥ, αν τελικά αποφασίσει να διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας της στις ερχόμενες εκλογές. «Στην περίπτωση που κατέβει στις εκλογές, θα ανακοινώσει τις χωροθετήσεις των υπόλοιπων υποδομών που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός – Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και ΜΕΒΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων) – αλλά θα αποφύγει την ανακοίνωση θέσεων για τους ΧΥΤΥ Ανατολικής και Δυτικής Αττικής» τονίζουν, επισημαίνοντας ότι ο επόμενος περιφερειάρχης θα είναι εκείνος που θα κληθεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα».
Σύμφωνα με στελέχη του ΕΔΣΝΑ, αυτή τη στιγμή τα εννέα λατομεία που προκρίνει το σχέδιο αποκατάστασης και αξιοποίησης των εξοφλημένων ανενεργών λατομείων Αττικής για εγκατάσταση χώρων υγειονομικής ταφής βρίσκονται υπό εξέταση και πάλι. Σε κάθε περίπτωση, την «προσωρινή» λύση στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική θα κληθεί να δώσει και πάλι ο ΧΥΤΑ Φυλής. Δεν είναι τυχαίο ότι διατηρείται ανοιχτός με συνεχείς επεκτάσεις, ακόμα και στα αποκαταστημένα κύτταρα, προκειμένου να μην πνιγεί η Αττική στα σκουπίδια, ενώ υπάρχουν πιέσεις για να προχωρήσει νέα επέκτασή του (Γ’ Φάση).
Αλλωστε, ακόμα κι αν ο ΕΔΣΝΑ ανακοίνωνε σήμερα τις χωροθετήσεις των δύο ΧΥΤΥ, για να γίνουν οι μελέτες, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της δημοπράτησης των έργων, να εγκατασταθούν οι εργολάβοι και να γίνει η κατασκευή θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία.