Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ «σώζει» τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου
Ενώ τα έργα του δημοπρατούνται σε αστρονομικές τιμές, ο 83χρονος σήμερα καλλιτέχνης εξακολουθεί να δημιουργεί ακατάπαυστα χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και εντυπωσιάζοντας με τη φρεσκάδα της έμπνευσής του
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Ενας καλοντυμένος ηλικιωμένος άντρας, καθισμένος σε μία από τις εμβληματικές καρέκλες του γερμανού αρχιτέκτονα Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε, μπροστά σε ένα βάζο με τουλίπες: Πρόκειται για τον σερ Ντέιβιντ Γουέμπστερ, γενικό διευθυντή από το 1945 ως το 1970 της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου, όπως τον ζωγράφισε το 1971 ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ. Μοντέλο και ζωγράφος δεν θα μπορούσαν, βεβαίως, να φανταστούν τότε πόσο σωτήριος θα αποδεικνυόταν σήμερα ο πίνακας για το μεγαλύτερο λυρικό θέατρο της Βρετανίας. Το «Πορτρέτο του σερ Ντέιβιντ Γουέμπστερ» δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s, τον περασμένο Οκτώβριο, προς 12.865.000 στερλίνες, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της κλειστής λόγω Covid-19 Βασιλικής Οπερας. «Δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία μας»,δήλωσε ο νυν γενικός διευθυντής του οργανισμού Αλεξ Μπερντ, «η πώληση του υπέροχου αυτού έργου αποτελεί ζωτικό μέρος της στρατηγικής μας για ανάκαμψη».Πάντως, ο κύριος Μπερντ παραδέχτηκε ότι στον Χόκνεϊ δεν αρέσει ιδιαίτερα να δημοπρατούνται έργα του. Ολα αυτά λίγες ημέρες προτού ανακοινωθεί πως και ο οίκος Phillips πρόκειται να δημοπρατήσει στις 7 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, έναν ακόμα διάσημο πίνακα του καλλιτέχνη, το αριστουργηματικό «Nichols Canyon». Aρχική εκτίμηση τα 35.000.000 δολάρια. Προσφάτως ένα ακόμα διάσημο έργο του Χόκνεϊ, το «The Splash», είχε δημοπρατηθεί από τον Sotheby’s προς περίπου 30.000.000 δολάρια, ενώ τον Νοέμβριο του 2018 το «Portrait of an artist» (ή «Pool with two divs») είχε πωληθεί από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη προς 90.312.500 δολάρια!
Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις
Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη και αναδεικνύουν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τον Χόκνεϊ ως τον πιο ακριβοπουλημένο σήμερα εν ζωή εικαστικό – με δεύτερο τον Τζεφ Κουνς.
Την ίδια στιγμή, ο διάσημος βρετανός καλλιτέχνης στα 83 του χρόνια παραμένει εξαιρετικά παραγωγικός, ζωγραφίζοντας, μεταξύ άλλων, στο κομπιούτερ, στο ipad και στο iphone του και παρουσιάζοντας τις πιο πρόσφατες δουλειές του σε εκθέσεις σαν αυτή που φιλοξενείται (ως τις 23 Δεκεμβρίου) στην Galerie Lelong του Παρισίου: Τίτλος της «Ma Normandie» και περιλαμβάνει δέκα νέους πίνακες και μια σειρά έργων σε χαρτί. Ο Χόκνεϊ τα εμπνεύστηκε και τα ζωγράφισε στη Νορμανδία όπου τα τελευταία χρόνια διατηρεί σπίτι – εκεί εξάλλου πέρασε την περίοδο του lockdown.
Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική έκθεση με έργα του βρετανού εικαστικού που λειτουργεί αυτή την περίοδο. Στο «The Morgan Library and Museum» της Νέας Υόρκης εγκαινιάστηκε στις 2 Οκτωβρίου (και θα διαρκέσει ως τις 30 Μαΐου 2021) έτερη έκθεση με τίτλο «David Hockney: Drawing from Life». Περιλαμβάνει περισσότερα από 120 πορτρέτα και αυτοπροσωπογραφίες με μολύβι, στυλό, κάρβουνο, μελάνι αλλά και φωτογραφίες καθώς και πορτρέτα φιλοτεχνημένα στο iphone και στο ipad, ξεκινώντας από τα πρώτα έργα που ζωγράφισε όταν ήταν ακόμα φοιτητής ως τα σκίτσα που έκανε για τις εικονογραφήσεις βιβλίων στα αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η έκθεση οργανώθηκε σε συνεργασία με τη National Portrait Gallery του Λονδίνου.
Επιπλέον, κοντά στο Μπράντφορντ του Γιόρκσαϊρ, γενέτειρα του καλλιτέχνη, και συγκεκριμένα στον πολυχώρο εκδηλώσεων Salts Mill, λειτουργεί πάντα η «1853 gallery» με πλούσια μόνιμη συλλογή έργων του Χόκνεϊ – το 1853 είναι το έτος που πρωτολειτούργησε το εργοστάσιο όπου στεγάζεται η γκαλερί, και το οποίο σήμερα είναι μνημείο προστατευμένο από την UNESCO. Εκεί φιλοξενούνται και περιοδικές εκθέσεις πάντα επικεντρωμένες στην πολύχρονη δημιουργική παρουσία του καλλιτέχνη. Η δουλειά όμως, όπως είπαμε, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με ρυθμούς που θα ζήλευαν και οι νέοι εικαστικοί: Ο Χόκνεϊ ζωγραφίζει ασταμάτητα, όπου και αν βρίσκεται, ξεκινώντας όπως ο ίδιος έχει πει από τα χαράματα, ενώ βρίσκεται ακόμα στο κρεβάτι του (ένα από τα καλά των τηλεφώνων νέας γενιάς και των τάμπλετ που σου επιτρέπουν να εργάζεσαι παντού) και συνεχίζοντας για πολλές-πολλές ώρες μέσα στην ημέρα.
Οι πολυτελείς εκδόσεις της Taschen
Εκατόν είκοσι από τις ζωγραφιές που φιλοτέχνησε στο iPhone και στο iPad του, παρατηρώντας από το παράθυρο του σπιτιού του στο Γιόρκσαϊρ τις αλλαγές των εποχών, περιλαμβάνει το «My Window» που κυκλοφόρησε προ μηνών από τις εκδόσεις Taschen. Η τιμή κάθε βιβλίου ξεκινάει από τα 1.750 ευρώ και φτάνει τα 15.000 ευρώ για τους τόμους που περιλαμβάνουν την εκτύπωση ενός έργου υπογεγραμμένου από τον καλλιτέχνη. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και ο ογκώδης τόμος «Hockney», μια αναδρομή σε όλη την καριέρα του που κοστίζει 2.500 ευρώ – η νέα τιμή του, από τον Ιανουάριο 2021, θα είναι σύμφωνα με την Taschen, 3.000 ευρώ. Πάντα από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο της Γερμανίας κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και μια (πολύ πιο οικονομική, καθώς κοστίζει 20 ευρώ) ειδική έκδοση που αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του Χόκνεϊ: Πρόκειται για ένα χρονολόγιο, το οποίο ξεκινώντας από τα νεανικά χρόνια του και φτάνοντας στο σήμερα παρουσιάζει όλες τις φάσεις της δημιουργίας του και επιβεβαιώνει πως ήταν και εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρος. Γιατί παραμένει «ένας καλλιτέχνης που βρίσκει πάντα νέους τρόπους εξερεύνησης του κόσμου και των δυνατοτήτων απεικόνισής του».

