«Από τα ψηλά στα χαμηλά» χόρεψε ο Πάνος Καμμένος στα μέσα της εβδομάδας σε γνωστό κέντρο διασκέδασης όπου τραγουδάει ο Σταμάτης Γονίδης. Το τραγούδι έχει τη σημειολογία του για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, που πλέον δεν είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας και ηγείται ενός κόμματος που θα δώσει αγώνα πολιτικής επιβίωσης με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι θετικές, όσο και εάν ο ίδιος τις απαξιώνει, όπως έπραξε και την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου, μετά το «διαζύγιό» του από τον Αλέξη Τσίπρα. Η αποχώρησή του από την κυβέρνηση ήταν προδιαγεγραμμένη και δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Η επίσπευση της κατάθεσης της συμφωνίας των Πρεσπών άλλαξε τα δεδομένα και η διάλυση του πολιτικού γάμου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν μονόδρομος.

Απρόβλεπτη πορεία
με απώλειες στο κόμμα

Από εδώ και πέρα η πορεία του είναι ανηφορική και απρόβλεπτη για να κερδίσει και πάλι το εισιτήριο της εισόδου στη Βουλή. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναφέρθηκε με μεγάλη ένταση στις δύο φορές που άλλαξαν στάση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας για τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ζήτησε δημοψήφισμα, παράλληλα με τη σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Το κρίσιμο όμως για τον ίδιο είναι να μπορέσει να πείσει και πάλι το δεξιό ακροατήριο σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα με την παρουσία πολλών δεξιών σχημάτων. Την περασμένη εβδομάδα κατάφερε να διατηρήσει τους ΑΝΕΛ ως Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη «μεταγραφή» που έκανε του ανεξάρτητου βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδη Φωκά, ο οποίος είχε εκλεγεί με την Ενωση Κεντρώων. Είχε όμως και απώλειες, καθώς ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν στην κυβέρνηση η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, που διαγράφηκαν από τους ΑΝΕΛ, και οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, με τον πρώτο να είναι θετικός στη συμφωνία των Πρεσπών και τον δεύτερο να δηλώνει αρνητικός.

Μαζί του παρέμειναν η βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά που παραιτήθηκε από υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Νίκος Μαυραγάνης που παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών, αλλά και ο βουλευτής Αττικής Κώστας Κατσίκης. Παράλληλα, μαζί του παραμένουν και στελέχη που είχαν τοποθετηθεί στον κρατικό μηχανισμό σε θέσεις γ.γ. ή προέδρων οργανισμών και παραιτήθηκαν, όπως π.χ. ο Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης.

Επιθέσεις έναντι
όσων θεωρεί εχθρούς

Παρέμεινε όμως στο κυβερνητικό σχήμα η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Χρυσοβελώνη που παραιτήθηκε από τους ΑΝΕΛ, με την ηγεσία να δηλώνει πως είχε ήδη διαγραφεί. Εκτός ΑΝΕΛ επί της ουσίας είναι και ο Θ. Παπαχριστόπουλος, που μετά τη θετική ψήφο που θα δώσει στη συμφωνία των Πρεσπών τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραιτηθεί από βουλευτής και τη θέση του θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών, ο Τέρενς Κουίκ, που εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν έχει σχέση με τον Π. Καμμένο.

Η πορεία του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι προδιαγεγραμμένη: επιθέσεις έναντι όσων θεωρεί εχθρούς με στόχο να διατηρηθεί ζωντανός στο πολιτικό παιχνίδι. Το κρίσιμο όμως είναι κατά πόσο θα είναι επικίνδυνος και θα δημιουργήσει πρόβλημα, στο πλαίσιο της επιχείρησής του να επιβιώσει πολιτικά, στην κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα. Και αυτό διότι, με την αποχώρησή του, επιτέθηκε και πάλι στον βουλευτή και πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον «αρχιτέκτονα» της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η ηγεσία των ΑΝΕΛ ήταν ένας εν δυνάμει, και για ένα μέρος των απαιτήσεων της αντιμνημονιακής μάχης, σύμμαχος στη σωτηρία, ήταν όμως ξένη ως προς μια κυβέρνηση Αριστεράς… Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης υπό τον Αλ. Τσίπρα έβγαζε το λαϊκό κοινωνικό στοιχείο της», ενώ «στο δεύτερο όλο και περισσότερο έβγαζε έναν δεξιό λόγο που μετασχηματιζόταν σε ακροδεξιό» είπε την περασμένη Πέμπτη ο Ν. Κοτζιάς, κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του «Πράττω», όπου και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Η νέα σύγκρουση
με τον Ν. Κοτζιά

Η απάντηση από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ήρθε αμέσως και με επιθετική του ανάρτηση στο Twitter άφησε βαρύτατους υπαινιγμούς: «ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ. Ρήμα αναφερόμενο ενίοτε στο εσωτερικό και συχνά μετά το 2017 στο εξωτερικό» έγραψε και προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση, καθώς φάνηκε ότι η σύγκρουση Κοτζιά – Καμμένου τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και μένει να φανεί πόσο θα επηρεάσει τον Αλ. Τσίπρα.

Επίσης, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι ο κ. Καμμένος, στην προσπάθειά του να ανέβουν τα δημοσκοπικά ποσοστά των ΑΝΕΛ και να μπει με καλύτερους όρους στην τελική ευθεία των εκλογών, δεν αποκλείεται να στοχεύσει ακόμα και κατά του Αλ. Τσίπρα. Δεν ήταν τυχαία η επισήμανσή του, και μάλιστα δυο φορές, στη Βουλή ότι ο Πρωθυπουργός αθέτησε τη συμφωνία του πως θα ξανασυζητήσουν την πορεία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Μάρτιο, χρονικό σημείο που είχαν συμφωνήσει, κατά τον Π. Καμμένο, ότι θα κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Η πίεση από το συλλαλητήριο

Εντονο αντικυβερνητικό χρώμα, με φόντο βέβαια τη συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται να έχει το σημερινό προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Η σύναξη των Αθηνών για τη συμφωνία αποτελεί πεδίο συνάντησης πολλών ετερόκλητων πολιτικών, κοινωνικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων που όμως έχουν έναν κοινό στόχο: την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό «ταμείο» αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ και, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο (οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα είναι μεγαλύτερο από την προηγούμενη φορά), θα παράξει πολιτικό αποτέλεσμα προς όλες τις πλευρές του πολιτικού χάρτη. Το Μέγαρο Μαξίμου θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά το γεγονός, σε μια χρονική στιγμή που παρατηρείται πρωτοφανής ένταση σε όλη τη δημόσια σφαίρα, ακόμα και με απειλητικά μηνύματα προς βουλευτές.

Παράλληλα, εκτός από την πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι από τη συμφωνία – η οποία αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας – θα εξέλθει κερδισμένος στο πεδίο της Κεντροαριστεράς, αναδεικνύεται με αφορμή το συλλαλητήριο και η αντεπίθεση της Δεξιάς με όλες τις εκφάνσεις, τις τάσεις και τις συνιστώσες της, με κοινό σημείο την αντικυβερνητική σημαία. Η αυξημένη ένταση που καταγράφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δευτερευόντως σε τμήμα των ΜΜΕ ξεφεύγει από το σύνηθες πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και παραπέμπει σε εποχές όπου ο φανατισμός ήταν κυρίαρχος με θεωρίες για εσωτερικούς εχθρούς και κακούς ξένους.

Εχει ενδιαφέρον ότι εκτός από την κινητοποίηση που έγινε από δυνάμεις της σκληρής Δεξιάς, ενεργοποιήθηκε και μεγάλος αριθμός στελεχών, μελών και ψηφοφόρων της ΝΔ που ομνύουν πολιτική πίστη στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ και το καραμανλικό στοιχείο έχει την παρουσία του. Στο συλλαλητήριο θα παραστούν και αρκετοί ιεράρχες, όπως π.χ. ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, αλλά και αντιπροσωπεία των μονών του Αγίου Ορους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα και ειδικά στα δεξιά του πολιτικού χάρτη.