Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ κατέχει, αναμφίβολα, περίοπτη θέση στην κορυφή του ελληνικού αθλητισμού. Πρόσφατο δείγμα η ανάδειξη ως πρωταθλήτριας κόσμου της εθνικής ομάδας Νέων Ανδρών, ενώ κορυφαία ομάδα του 2019 αναδείχθηκε από τους αθλητικούς δημοσιογράφους (ΠΣΑΤ) αυτή του Ολυμπιακού Ανδρών, και στη δωδεκάδα έχουν θέση άλλες πέντε ομάδες, επίσης του πόλο (Ολυμπιακός Γυναικών, ΝΟ Βουλιαγμένης, εθνικές ομάδες Νέων Γυναικών, Κορασίδων και Εφήβων). Για όσους έχουν στοιχειώδη γνώση της ιστορίας του αθλήματος, η επίσημη αφετηρία τοποθετείται το 1920, όταν καταγράφεται και η πρώτη συμμετοχή της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αμβέρσα του Βελγίου, αμέσως μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ολυμπιακή πρεμιέρα της εθνικής ομάδας, με επικεφαλής τον σπουδαίο κολυμβητή του Αθλητικού Ομίλου Π. Φαλήρου Διονύσιο Βασιλόπουλο, ήταν ενθαρρυντική, όγδοη θέση επί δώδεκα ομάδων (όλοι σχεδόν οι παίκτες της ανήκαν στον Εθνικό ΓΣ Αθηνών).
ΑΛΛΑ με λίγο ψάξιμο θα δούμε ότι η υπόθεση του πόλο στην Ελλάδα έχει βαθύτερες ρίζες. Ηδη από το 1907 έχουμε την πρωτοπορία των ιστορικών συλλόγων του Πανελληνίου ΓΣ και του Εθνικού ΓΣ (Αθηνών). Στη λογοδοσία του ΠΓΣ για την περίοδο 1908-1909 αναφέρεται ότι στους πανελλήνιους αγώνες (με όλα τα αθλήματα της εποχής) πρώτευσε στην υδατοσφαίριση η ομάδα του. Να θυμηθούμε ότι ο ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, εκτός από άλτης του μήκους και του ύψους άνευ φοράς, ήταν λαμπρός τερματοφύλακας στο ποδόσφαιρο και στην υδατοσφαίριση (θρυλική και εμβληματική μορφή του 20ού αιώνα).
ΤΟ ΠΟΛΟ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1906 στους Β’ εν Αθήναις Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο που δεν το έπαιξαν Ελληνες, αλλά ξένοι (Σουηδοί). Γραφικό αλλά ιστορικό τεκμήριο η περιγραφή στο κλασικό λεύκωμα του Παν. Σαββίδη (1907):
«Μετά την λήξιν των καταδύσεων εφάνησαν πλέοντες προς εξέδραν 14 εν όλω αθληταί φέροντες οι μεν λευκά πιλίδια (μικρά σκουφάκια), οι δε ερυθρά. Η σφαίρα ισχυρώς κτυπομένη ωθείται άλλοτε μεν προς το ένα τέρμα και άλλοτε προς το άλλο, ενώ οι παίκται με όλα τα δυνατά τεχνάσματα και μέσα προσπαθούν να επιτύχουν τέρμα. Τελικώς μετά από αγώνα ενός τετάρτου της ώρας ο διαιτητής ανακηρύττει νικήτριαν την ομάδα των λευκών (πιλιδίων) με… 1-0».
Είναι σαφές ότι επρόκειτο για αγώνα
επίδειξης – υπάρχει και σχετική φωτογραφία – εκτός συναγωνισμού. Ετσι γνώρισαν οι Ελληνες την υδατοσφαίριση πριν από 113 χρόνια…