κατόν πενήντα χρόνια πέρασαν από τότε που ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος – Φίλιππος, με διάταγμά του, σύστησε (1846) τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ΑθηνώνΩ αποτελεί το παλαιότερο επιστημονικό ίδρυμα της Γαλλίας και την πρώτη αρχαιολογική σχολή που ιδρύθηκε στην Αθήνα. Η επέτειος αυτή θα εορτασθεί με εκδηλώσεις που θα γίνουν υπό την αιγίδα των Προέδρων της Γαλλικής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο, και στο Παρίσι, τον Νοέμβριο και την άνοιξη του 1997.


Αν και ο αρχικός προορισμός της σχολής, που έχει την έδρα της στην οδό Διδότου, ήταν η εμβάθυνση στη μελέτη της γλώσσας, της ιστορίας και των αρχαιοτήτων της Ελλάδας, από τη δεκαετία του 1870 το ενδιαφέρον της στράφηκε στην ανασκαφή αρχαιολογικών χώρων, κυρίως στο Αργος, στους Δελφούς, στη Δήλο, στη Θάσο και στα Μάλια στην Κρήτη. Σήμερα διενεργεί επιπλέον ανασκαφές στην Κύπρο, στην Αλβανία και στην Αίγυπτο.


Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας η σχολή διεύρυνε την έρευνά της στη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα. Παράλληλα συνέχισε το ερευνητικό της έργο, με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων επιστημόνων στα προγράμματά της. Σήμερα διαθέτει βιβλιοθήκη 80.000 τίτλων, φωτογραφικό υλικό (400.000 φωτογραφίες, κατόψεις και σχέδια), εκδοτικό οίκο (10 συλλογές, 450 τίτλοι, αρχαιολογικό περιοδικό), ενώ οργανώνει εκδηλώσεις, ομιλίες και εκθέσεις κατά τη διάρκεια κάθε χρονιάς.


Από τις 15 ως τις 21 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων με ομιλίες, έκθεση για τα 150 χρόνια παρουσίας και ανασκαφών της σχολής στην Ελλάδα, συνέδριο με θέμα «Οι πολιτικές για την αρχαιολογία, 19ος-20ός αιώνας», συναυλία στο Ηρώδειο καθώς και ξενάγηση στους χώρους όπου η Γαλλική Σχολή κάνει ανασκαφές. Στο Παρίσι θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο και επετειακό γραμματόσημο, ενώ στη Σορβόννη (στον χώρο της Chapelle de la Sorbonne) θα φιλοξενηθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο του ’97 η αθηναϊκή έκθεση. Με αφορμή την επέτειο θα κυκλοφορήσουν ειδικές εκδόσεις για το έργο της σχολής.