Ρεπορτάζ: Άρης Ραβανός, Μίνα Μουστάκα

Βαριά ρίχνουν τη σκιά τους πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι εν εξελίξει δίκες τόσο για την τραγωδία στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 όσο και στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον βουλευτή και πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Είναι δύο υποθέσεις που έχουν πολύ αρνητικό πολιτικό φορτίο για την αξιωματική αντιπολίτευση, που τις ξορκίζει, αν και το αποτύπωμα που αφήνουν της δημιουργεί επικοινωνιακό πρόβλημα.

Στο πολιτικό σκηνικό έχει μπει… φωτιά με την κίνηση της πλευράς του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα να καταθέσει προ ημερών στο Ειδικό Δικαστήριο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (SMS) του Ν. Παππά. Σύμφωνα με το μήνυμα που κατέθεσε η υπεράσπιση του επιχειρηματία, φέρεται ο πρώην υπουργός που ήταν αρμόδιος για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών να ενημερώνει τον κ. Καλογρίτσα για τον διαγωνισμό, καταγράφοντας ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού.

Το μήνυμα που προκάλεσε και μεγάλη συζήτηση – ανεξάρτητα από την επίσημη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – εσωτερικά στην ΚΟ του κόμματος, όπου υπάρχουν… άσπονδοι φίλοι του κ. Παππά, αναφέρει, σύμφωνα με έναν εκ των συνηγόρων του κ. Καλογρίτσα, τον Αγγελο Καραχάλιο: «Ιβάν 35, Καλογρίτσας 45, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4. Α2 αυτός που θα δεις 12.30. Α2 και Καλογρίτσας είναι αδιαίρετο προφανώς».

Άλλα 200 μηνύματα

Στη σκιά της συγκεκριμένης κίνησης, ο δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για πλήθος γραπτών μηνυμάτων που έχει στην κατοχή του ο επιχειρηματίας.

«Είναι το έκτο SMS που καταθέτει ο πελάτης μου, τα άλλα πέντε τα είχε καταθέσει στην επιτροπή ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής και είναι ήδη στη δικογραφία. Ακριβώς το ίδιο είναι και αυτό, το έκτο, και έχω άλλα 200» τόνισε ο κ. Λοβέρδος. «Μιλάω σχηματικά. Εχω έναν τόμο, μικρό τόμο, όλα τα μηνύματα, όλες τις συνομιλίες μέσω μηνυμάτων» συμπλήρωσε, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο ξεκαθαρίζοντας πως η δημοσιοποίησή τους είναι στην κρίση του πελάτη του.

Σιωπητήριο όμως υπάρχει από όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στις καταγγελίες τής επί 40 χρόνια γραμματέως του κ. Καλογρίτσα, της Ευθαλίας Διαμαντή, που κατέθεσε προ ημερών – πριν από τη δημοσιοποίηση του SMS – πως «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (σ.σ.: τον ΣΥΡΙΖΑ)».

Δεν είναι λίγοι πάντως όσοι εντός της ΚΟ και στις τάξεις του κόμματος συμφωνούν με όσα είπε προ ημερών ο μετριοπαθής πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Η Αυγή», Δημήτρης Στούμπος: «Είναι γνωστό ότι υπήρξε προεργασία για να διαμορφωθεί το περιβόητο κανάλι Καλογρίτσα και εκεί επίσης, πιστεύω, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες».

Ο κ. Παππάς, που επικρίνεται από συντρόφους του της αριστερής τάσης (Ομπρέλα) για την επιμονή του στη δημιουργία ενός φιλικού τηλεοπτικού καναλιού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε μήνυση στην κυρία Διαμάντη που τη χαρακτηρίζει ψευδομάρτυρα.

Δημιουργεί πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο; Δυνητικά ναι, αναλόγως πώς θα αξιοποιηθούν τα διάφορα γεγονότα κυρίως από ΝΔ και ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ που για διαφορετικούς λόγους θέλουν να μειωθεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γι’ αυτό και επίσημα τα κόμματα ζητούν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αφήνει επί της ουσίας μόνο του τον κ. Παππά να «βγάλει τα κάστανα» από τη φωτιά. Και εδώ αναδεικνύεται σε έναν βαθμό η προσπάθεια διαφόρων για να μειωθεί η όποια παρεμβατικότητα του κ. Παππά στον κ. Τσίπρα, που όμως φαίνεται πως τον στηρίζει πλήρως.

Αιχμές για τη γνησιότητα

Την ίδια ώρα, ο εκ των δικηγόρων του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, μετά την προσκόμιση του νέου στοιχείου, σε δήλωσή του διατύπωσε την άποψη ότι το γραπτό μήνυμα που εισφέρθηκε από τον συγκατηγορούμενο του πρώην υπουργού έχει «μηδαμινή αποδεικτική αξία», ενώ άφησε και αιχμές για τη γνησιότητά του.

Το ερώτημα είναι εάν τα όποια νέα στοιχεία θα είναι ικανά να πυροδοτήσουν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ακόμα και να «γεννήσουν» νέες δικαστικές έρευνες.