Οποιος μιλάει για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ή αναρωτιέται για την αποτελεσματικότητά τους ομολογώντας ότι δεν τα καταλαβαίνει, πρέπει να έχει υπ’ όψιν του δύο πράγματα: το πρώτο ότι το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο, το δεύτερο ότι κάθε κυβέρνηση επιδιώκει πάντα μια επικοινωνιακή αντιμετώπιση. Το ίδιο συνέβη και τώρα: ό,τι ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την περασμένη Δευτέρα είχε ως στόχο να πιστέψει το εκλογικό ακροατήριο (κυρίως αυτό της ΝΔ που αναρωτιέται για τις συνεχείς αλλαγές υπουργών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ότι η κυβέρνηση κάτι προσπαθεί να κάνει. Επίδειξη προσπάθειας και προθέσεων γίνεται. Οχι κάτι άλλο.

Ιδια πρακτική ακολούθησε η κυβέρνηση και μετά τη δολοφονία του οπαδού του Αρη Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας τη βραδιά της επίθεσης των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που ήρθαν από την Κροατία χωρίς εισιτήρια.

Στην πρώτη περίπτωση τρεις υπουργοί της τότε κυβέρνησης (ο υπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος) ανήγγειλαν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρόβλεπε την κατάργηση των συνδέσμων των οπαδών και άλλα πολλά. Στη δεύτερη περίπτωση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του προέδρου της UEFA κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν, συγκάλεσε μια σύσκεψη υπευθύνων και ανακοίνωσε διάφορα που ελάχιστα βοήθησαν. Ενα από εκείνα τα καλοκαιρινά μέτρα, η επιστροφή της αστυνομίας στα γήπεδα με αυξημένες αρμοδιότητες, έκανε και κακό. Στον ακήρυχτο πόλεμο ανάμεσα στην ελληνική αστυνομία και σε μπαχαλάκηδες οι αντίπαλοι ξαναβρέθηκαν στα γήπεδα και στα πέριξ τους. Με τραγικά όπως είδαμε αποτελέσματα.

Η διαφορά σε σχέση με παλιότερες πρακτικές είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένας κυβερνητικός προβληματισμός για τις μεθόδους της ίδιας της αστυνομίας, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τα γεγονότα του Βόλου επαίνεσε λέγοντας ότι με την επίθεση στους οπαδούς του Ολυμπιακού έσωσε την πόλη και τις γύρω περιοχές!

Υπάρχει επίσης μια στόχευση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό ματς χωρίς οπαδούς παρόλο που δεν ήταν τιμωρημένη. Η διαφορά της αντιμετώπισης της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, αλλά και της ομάδας βόλεϊ που στα δικά τους παιχνίδια αυτή την εβδομάδα είχαν κανονικά οπαδούς δεν εξηγήθηκε από την κυβέρνηση παρά μόνο με μισόλογα. Με μισόλογα η κυβέρνηση απάντησε και στις ανακοινώσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός υπερασπιζόμενη το κυριαρχικό της δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. Με τον Ολυμπιακό υπάρχει μια κάθετη ρήξη που ξεκινά όχι φυσικά από το ζήτημα της οπαδικής βίας αλλά από τις καταγγελίες της ΠΑΕ για την ποδοσφαιρική διαφθορά: ο Ολυμπιακός προειδοποιεί σε κάθε ευκαιρία ότι το σαθρό πλαίσιο και η απουσία ελέγχου έχουν μετατρέψει το ποδόσφαιρο σε πανηγύρι οργανωμένο από μαφίες, αλλά η κυβέρνηση δεν συμφωνεί.

Χωρίς ελέγχους και χωρίς μια κάποια εγγύηση καθαρότητας του πρωταθλήματος δεν θα είναι παράξενο να έχουμε και νέα κρούσματα βίας: οι κάμερες που η κυβέρνηση ζητεί και τα νέα συστήματα ταυτοποίησης των οπαδών δεν μειώνουν την κακοπιστία. Είναι προσχήματα για να γίνουν τα ματς χωρίς κόσμο. Για να πιστεύει όποιος ψηφίζει ΝΔ και με το ποδόσφαιρο δεν ασχολείται πως η κυβέρνηση κάτι κάνει.