Διόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα», προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι το προσεχές διάστημα θα παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο «πακέτο» μέτρων, πέρα από το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών, το «Ηλέκτρα» για τα δημόσια κτίρια και το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, αναμένεται να περιλαμβάνει και δράσεις περιορισμού της χρήσης κλιματιστικών ή ρύθμισης της θερμοκρασίας, στα πρότυπα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα θέτει περιορισμούς στα ανώτερα επίπεδα θέρμανσης τον χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι για τα δημόσια κτίρια, πιθανώς στους 19 και 26 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.
Στην περίπτωση που αυτό εφαρμοστεί (δίχως τη δυνατότητα τηλεργασίας) οι συνθήκες εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα είναι εύκολες, καθώς τα δημόσια κτίρια στην πλειονότητά τους είναι «τρύπια» ενεργειακά.
Γι’ αυτό στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση να δίνεται ρεπό στις ημέρες καύσωνα, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς.
Γι’ αυτό άλλωστε προωθείται και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμισή τους, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός του καλοκαιριού. Πάντως, ουδείς γνωρίζει σήμερα την πραγματική κατάσταση των περίπου 125.000 δημοσίων κτιρίων, καθώς για ελάχιστα έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, ενώ εκτιμάται ότι μόλις το 8% είναι τουλάχιστον ενεργειακής απόδοσης Γ’. Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται την έκδοση μιας σειράς συστάσεων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.