Τέλος στο φαινόμενο ένας επαγγελματίας ή μια επιχείρηση να μπορεί να λάβει χρήματα μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και την ίδια στιγμή να μην εκδίδει απόδειξη μέσω της ταμειακής μηχανής που διαθέτει επιδιώκουν να βάλουν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μέσω μιας πρωτοποριακής εφαρμογής που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, θα υπάρχει πλέον διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ παράλληλα θα καθιερωθούν νέοι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί που θα εξυπηρετούν τον σκοπό της άμεσης διασταύρωσης όλων των συναλλαγών, προσβλέποντας να μπει ένα φρένο σε εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής που παρατηρούνται σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, όπως αυτόν της εστίασης.

Μεταφορές εγγράφων

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η φορολογική διοίκηση έχει αναλάβει σειρά καινοτόμων δράσεων με στόχο την ψηφιοποίηση των φορολογικών μηχανισμών και υπηρεσιών.

Σημαντικός πυλώνας αυτών είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του myDATA, όπου μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,93 δισ. μεταφορές εγγράφων, με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται στα 1,3 τρισ. ευρώ, ενώ οι εγγεγραμμένες εταιρείες ανέρχονται σε 1,19 εκατομμύρια.

Ενέργειες

Παράλληλα με τη συνεχή ανάπτυξη της πλατφόρμας και του συστήματος δρομολογήθηκε η διευρυμένη χρήση διασυνδεδεμένων ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και POS, καθώς και η υποχρέωση σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, προκειμένου να περιοριστούν περιστατικά φοροδιαφυγής και να διευρυνθεί το πλαίσιο παρακολούθησης συναλλαγών από την Εφορία σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι επόμενες ενέργειες στο πεδίο των συναλλαγών και του περιορισμού του φαινομένου της μη έκδοσης αποδείξεων αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Την τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ.
  • Την υποχρεωτική διασύνδεση 400.000 ΦΗΜ με τα POS.
  • Την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών.
  • Την παραγωγή νέου τύπου ΦΗΜ από τους κατασκευαστές.
  • Τις υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση μέσα από 2 κύκλους.

«Αναβαθμίζουμε τους σημερινούς ΦΗΜ και προβλέπουμε άμεσα τους ΦΗΜ νέας γενιάς για να περιορίσουμε δραστικά τη δυνατότητα παράκαμψης και τις συστημικές αδυναμίες που υποστηρίζουν τη φοροδιαφυγή και εμποδίζουν τη φορολογική δικαιοσύνη για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες» δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Ας δούμε όμως τι αλλαγές σχεδιάζονται και κυρίως ποιους αφορούν με βάση την παρουσίαση των σταδίων και των επόμενων βημάτων για την εγκατάσταση σύγχρονων ΦΗΜ ανάλογων των απαιτήσεων της αγοράς και των προκλήσεων της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

H αποδοχή καρτών

Με τα έως τώρα δεδομένα παρατηρούνται προβλήματα στην αποδοχή καρτών από τις επιχειρήσεις καθώς η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται πάντα από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και άλλες χρησιμοποιούν EFT/POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.

Με τις αλλαγές που δρομολογούνται η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο με την προηγούμενη έκδοση απόδειξης από τον ΦΗΜ, το ΕFT/POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ, και όλα τα EFT/POS ημεδαπής/αλλοδαπής αποστέλλουν τις πληροφορίες της συναλλαγής και της σχετικής απόδειξης στην ΑΑΔΕ. Για να γίνουν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να γίνουν τα εξής συγκεκριμένα βήματα:

  • Τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών ΦΗΜ και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ (μέχρι Μάιο 2023).
  • Υποχρεωτική διασύνδεση συνολικά 400.000 ΦΗΜ – POS (μέχρι 6/2023 για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι 7/2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ).
  • Υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για διασύνδεση ΦΗΜ – POS σε δύο κύκλους (μέχρι 15/5 και μέχρι 30/6).

Οι νέοι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί Αθροισης και Σήμανσης (ΦΗΜΑΣ) θα αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη και θα εκδίδουν σχετικές αναφορές με ποσά, ενώ θα διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.