Πέρασε από 40 κύματα, αλλά όλα δείχνουν ότι το deal εξαγοράς της Chipita από τη Mondelez (πρώην Cadbury) θα ολοκληρωθεί με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται αρχές του χρόνου.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια Olayan που ελέγχει το 80% της Chipita συμφώνησε τελικά με την προσφορά των Αμερικανών, η οποία είναι «κουτσουρεμένη» σε σχέση με την αρχική, αλλά εξασφαλίζει έτσι και αλλιώς στους Αραβες ικανοποιητικά κέρδη από την επένδυσή τους στην ελληνική πολυεθνική.
Η αρχική πρόταση περίπου 1,5 δισ. (τίμημα και δάνεια) για το 100% της Chipita είχε στηριχθεί σε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda), ύψους 72 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τώρα η εξαγορά θα γίνει με την παραδοχή πως τα ebitda είναι 47 εκατ. ευρώ. Ο περιορισμός των ebitda από την πλευρά του αγοραστή έγινε για δύο λόγους: ο βασικός είναι πως σε κάποια joint ventures της Chipita στο εξωτερικό οι συνέταιροι που είχαν πλειοψηφικά ποσοστά δεν θα ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη συμφωνία. Επίσης, θα υπάρξουν ρήτρες από τη διακοπή της συνεργασίας με την Pepsico που διακινεί τα προϊόντα της Chipita σε πολλές αγορές.
Μπορεί το τίμημα να έχει διαφοροποιηθεί, αλλά η αρχιτεκτονική τού deal δεν αλλάζει, καθώς θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών.
Εκτός από τον όμιλο Olayan στην Chipita μετέχουν με 12% ο ιδρυτής της εταιρείας και CEO κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και με μικρότερα ποσοστά που αθροίζουν συνολικά 8% άλλοι επιχειρηματίες, όπως ο κ. Φώλιας, η κυρία Χατζάκου, ο κ. Φρέρης, ο κ. Αραμπατζής κ.ά. Από τη συμφωνία θα εξαιρεθούν η αλλαντοβιομηχανία Νίκας και η εταιρεία παραγωγής υδροπονικής ντομάτας Wonnderplant στη Δράμα, που είναι θυγατρικές της Chipita. Η πρώτη θα περάσει στον έλεγχο του κ. Θεοδωρόπουλου και η δεύτερη επίσης στον κ. Θεοδωρόπουλο, αλλά και στους υπόλοιπους παραπάνω επιχειρηματίες.
Ο όμιλος Olayan αγόρασε την Chipita το 2010 έναντι 735 εκατ. ευρώ (περίπου 350 εκατ. ευρώ τίμημα και 385 εκατ. ευρώ τα δάνεια). Αν δεν έχει αλλάξει ο πολλαπλασιαστής του αρχικού deal με τη Mondelez η συναλλαγή θα προσεγγίσει το 1 δισ. (750 εκατ. τίμημα και 250 εκατ. δάνεια). Η Chipita διαθέτει 16 εργοστάσια σε 10 χώρες και η παρουσία των προϊόντων της εντοπίζεται σε 56 χώρες. Δραστηριοποιείται στα κρουασάν, σε προϊόντα ζύμης, σε ψημένα σνακ από ψωμί (bake rolls) και οι ετήσιες πωλήσεις της πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ.