Επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε στην Βουλή ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος κατά την συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Π. Κουρουμπλή, Αν. Ξανθό και Π. Πολάκη.

Σε ένα κατά τα άλλα υποτονικό κλίμα συζήτησης, ο κ. Βενιζέλος ανέβασε τους τόνους εξαπολύοντας σφοδρά πυρά: «Τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και ετοιμάζεστε όχι για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο αλλά για την βρώμική δική σας έξοδο από την εξουσία», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι υπονομεύει η ίδια κάθε προσπάθεια «με την πολωτική και διχαστική της γραμμή της λασπολογίας και της συκοφαντίας και της αμφισβήτησης του κύρους του πολιτικού συστήματος», που όπως προειδοποίησε,«θα σας καταπλακώσει». Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα ο υπαινιγμός του κ. Βενιζέλου σχετικά με τον βίο της κυβέρνησης. Αναφερθείς μεταξύ όλων των άλλων και στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στην πορεία του Σκοπιανού, είπε, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του ερχόμενου Ιουλίου: «Θα δούμε ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα τότε με την μορφή που παίρνουν οι εξελίξεις».

Ενώ διαπίστωσε ότι «μετά από μια αλυσίδα γεγονότων μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εθνικό στρατηγικό κενό». «Βλέπετε να υπάρχει συνεκτική, ώριμη, ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας που να διαχειρίζεται η κυβέρνηση; Βγάζετε άκρη;», διερωτήθηκε, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Αναφορικά με την πορεία εξόδου από το μνημόνιο, ο κ. Βενιζέλος έθεσε για μια ακόμη φορά το θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης. «Το νέο μνημόνιο υπάρχει ήδη, το έχετε υπογράψει. Το θέμα είναι αν θα υπάρχει κάλυψη, διότι μνημόνιο θα υπάρχει με την υπογραφή σας», είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ότι δεν έχει λύση για το απόθεμα του λεγόμενου μαξιλαριού ασφαλείας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ, έκανε λόγο για «πολιτική επιχείρηση πόλωσης και διχασμού» ως «υποκατάστατου μιας πολιτικής που δεν οδηγεί πουθενά». «Όποιος νομίζει ότι είναι πράξη απελευθέρωση η έξοδος στις αγορές χωρίς κάλυψη είναι επικίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ με αφορμή την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής τόνισε ότι «θα απορριφθεί με τις δεδομένες ψήφους της πλειοψηφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πράξεις και παραλείψεις των τριών υπουργών». «Όμως πολιτικά σήμερα η κυβέρνηση αναγκάζεται να ομολογήσει ότι εξαπατά την ελληνική κοινωνία, ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία διαφάνεια και παρεμποδίζει με όλες τις δυνάμεις της κάθε έρευνα για τους δικούς της υπουργούς», πρόσθεσε ενώ σφοδρά ήταν τα πυρά που εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος και για την προανακριτική επιτροπή που αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία παραπέμποντας δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος. Μπροστά στην προδιαγεγραμμένη επί της ουσίας επιστροφή της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη, είπε ότι η κυβέρνηση «καθοδήγησε και οργάνωσε την σκευωρία κατά 10 πολιτικών προσώπων όχι τυχαίων, καθώς συμβολίζουν τον αγώνα της περιόδου 2010-2015 για να σταθεί η χώρα όρθια». «Είμαστε οι αντίπαλοι των μεγάλων ψεμάτων που σας έφεραν στην εξουσία. Η παρουσία μας υπενθυμίζει την διάψευσή σας και την τυχάρπαστη και τυχοδιωκτική πολιτική σας και την βλάβη που έχει προκαλέσει», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Τώρα η σκευωρία κατά των αντιπάλων σας συνεχίζεται με το δικονομικό τέχνασμα που πάτε να στήσετε. Η πλειοψηφία δεν θέλει να διεξαχθεί καμία ουσιαστική έρευνα. Θέλει να αφήσει τους ανώνυμους μάρτυρες ανώνυμους και σιωπηλούς, όπως οι καταδότες της Ιεράς Εξέτασης». Και σημείωσε ότι «ή η Βουλή έχει αρμοδιότητα διότι έχουν τελεστείτα αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων, ή δεν υπάρχει αδίκημα». «Αγνοείτε σκοπίμως τον Ποινικό Κώδικα», είπε, προσθέτοντας ότι: «Η σκευωρία σάς παρασύρει σε αφέλειες, δολιότητες με την προβιά της αφέλειας. Κομπορρημονείτε και μετά καταφεύγετε στην αποφυγή της αλήθειας. Η έρευνα μπορεί να γίνει μόνο στην Επιτροπή. Θέλουμε έρευνα και για τα περαγεγραμμένααδικήματα και τις απιστίες». Και χαρακτήρισε «εύθραυστο το οικοδόμημα της σκευωρίας», το οποίο «για να το κρατήσετε όρθιο ευτελίζετε τους Θεσμούς», όπως επισήμανε.