Την πιο βαθιά κρίση της από το 1974, που ιδρύθηκε, βιώνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία κινείται σε τροχιά διάσπασης μετά το φιάσκο της αναβολής των εσωκομματικών εκλογών την περασμένη Κυριακή και τα όσα τραγελαφικά ακολούθησαν. Παράλληλα, ενισχύονται όλο και περισσότερο τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος, είτε λαϊκού-δεξιού είτε ενός πιο κεντρογενούς-φιλελεύθερου που θα προέρχονται από τα σπλάχνα της.
Ο πόλεμος εξουσίας είναι ανελέητος στη συντηρητική παράταξη, όπου κυριαρχεί η παρασκηνιακή σύγκρουση φατριών, βαρονιών και πολιτικών τζακιών, ενώ δεν απουσιάζουν και οι δημόσιες αντεγκλήσεις.
Η κίνηση Μεϊμαράκη, να επισημάνει μέσω συνεργατών του ότι υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη από διάφορα κέντρα (δεν τα κατονόμασε) για τη διάσπαση της ΝΔ σε συνδυασμό με την καταγγελία Μπακογιάννη ότι ενδεχομένως οικονομικά συμφέροντα σαμπόταραν τις εσωκομματικές εκλογές αναδεικνύουν τα προβλήματα που υποβόσκουν.
Πολλοί, όσο και να μην το παραδέχονται δημόσια, συνειδητοποιούν ότι η παράταξη οδεύει σε διάσπαση και το πρόβλημά της δεν είναι η ηγεσία, αλλά βαθύτερα πολιτικό, όπως σημειώνει η Μαριέττα Γιαννάκου.
Ομως κανείς μέχρι στιγμής δεν τολμάει να πει δημόσια τα πράγματα με το όνομά τους και να κατονομάσει ποιος σχεδιάζει τη διάσπαση. Υπάρχει ένα κυνήγι φαντασμάτων και ορισμένοι «καραμανλικοί» και βουλευτές που πρόσκειται στην κυρία Μπακογιάννη «φωτογραφίζουν» τον Αντώνη Σαμαρά που υπομειδιά με όσα «αστεία» και σενάρια επιστημονικής φαντασίας λέγονται, σύμφωνα με υποστηρικτές του. Και θυμίζουν την προ ημερών δημόσια δήλωση-έκκληση του κ. Σαμαρά: «Δυο μόνο λέξεις που πρέπει όλοι να σεβαστούν: ενότητα και σοβαρότητα».
Η σύγκρουση Μεϊμαράκη – Σαμαρά είναι μεγάλη, καθώς ο πρώτος επέλεξε να ανοίξει μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό με αφορμή την εταιρεία Infosolution που απέτυχε να διεξαγάγει τις εσωκομματικές εκλογές, βλέποντας δάκτυλο «σαμαρικών».
Η εσωκομματική εκλογή αναζωπύρωσε και τη διαχρονική βεντέτα Μπακογιάννη – Σαμαρά, καθώς η πρώην υπουργός γύρισε το ρολόι του χρόνου πίσω στο 2009 και υποστήριξε ότι ουσιαστικά στις τότε εσωκομματικές εκλογές έγινε νοθεία, αφού είχε πέσει για ώρες το ηλεκτρονικό σύστημα.

«Το αδιάβλητο των εκλογών τότε το εγγυήθηκε ο Κώστας Καραμανλής ως πρόεδρος και ο Δημήτρης Σιούφας»
είναι η απάντηση του Δημήτρη Σταμάτη, εκ μέρους των «σαμαρικών».
Διχάζει η συναίνεση


Η ΝΔ δίνει την εντύπωση αυτή τη στιγμή ότι είναι «τρία κόμματα σε ένα» και αυτό έγινε πιο ξεκάθαρο με την κίνηση Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Ο διχασμός είναι έντονος σε όλα τα επίπεδα, και το θέμα της συναίνεσης και συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο έντονης ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης.
Από τη μια πλευρά υπάρχει η «καραμανλική» πτέρυγα –πολλά στελέχη της έχουν ανοικτή γραμμή με τον κ. Παυλόπουλο –που θεωρεί ότι δεν μπορεί το αστικό κόμμα της ΝΔ να αρνείται να συνομιλεί και αν κρίνει, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξει νομοθετήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στην κατηγορία αυτή είναι βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, οι Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Θόδωρος Καράογλου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος, κ.ά., αλλά και πρώην υπουργοί, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Αντίθετα, στη σκιά των σεναρίων που εκπορεύονται από τους ΑΝΕΛ ότι πέντε βουλευτές της ΝΔ θα στηρίξουν μελλοντικά τη συγκυβέρνηση, υπάρχει η καθαρή δεξιά τάση του κόμματος (Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Αννα Ασημακοπούλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, κ.ά.) που αρνείται κάθε συνεννόηση.

«Είναι δυνατόν να αρνούμαστε εκ προοιμίου τη συνεννόηση;»
διερωτάται η πλευρά των «καραμανλικών», η οποία όμως δεν είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή που είναι αρκετά προσεκτικός.
Στο επίκεντρο έχει βρεθεί και ο κ. Παυλόπουλος τον οποίο επικρίνουν από τη δεξιά πλευρά της ΝΔ για «υπόγειες συνεννοήσεις» με τον Πρωθυπουργό και προσπάθεια στήριξής του.

«Τι θέλουν κάποιοι, να επιστρέψει η παράταξη στο 1950 της κομμουνιστοφάγου και επαράτου Δεξιάς;»
λένε «καραμανλικοί» και προβλέπουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον εξελίξεων, αφού έχει ριφθεί ο κύβος για τη δημιουργία ενός δεξιού, «ανάδελφου», όπως το αποκαλούν, κόμμα που θα λέει «Οχι» σε όλα.
Ο κ. Καραμανλής τονίζει σε όλους τους τόνους την ανάγκη για «νηφαλιότητα και ψυχραιμία» και δεν πιστεύει ότι θα φθάσει η ΝΔ σε διάσπαση (μερικοί τη βλέπουν, όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης), αν και οι περισσότεροι «καραμανλικοί» θεωρούν ότι ο κ. Τζιτζικώστας είναι έτοιμος για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.
Αλλοι εμπλέκουν σε σενάρια διάσπασης ακόμη και τον κ. Σαμαρά, για τον οποίο επιχειρείται εσχάτως από βουλευτές όπως ο κ. Βορίδης, ο κ. Οικονόμου και η κυρία Ασημακοπούλου η αναστήλωση της εικόνας του.
Πάντως, τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και κ. Σαμαράς, την παρέμβαση των οποίων ζητούν 100 στελέχη, θέλουν να τελειώσει ομαλά όσο το δυνατόν συντομότερα η εκλογική διαδικασία και να ανασυνταχθεί η ΝΔ.
Στην ίδια λογική είναι όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί, οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Γεωργιάδης, Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης (κερδισμένος αρκετά από τα όσα έγιναν λόγω και της στάσης του) που σημειώνει ότι «μόνο η μαζική συμμετοχή μπορεί να επουλώσει το τραύμα της ΝΔ και η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και ενωμένη Κεντροδεξιά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ