Στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ το «φαινόμενο μιντιάρχη-ολιγάρχη Ιβάν» δεν έχει ακόμη τελειώσει, ίσα-ίσα, όπως μαθαίνω, τώρα αρχίζει, όσο κι αν το Μαξίμου επιχειρεί να το υποβαθμίσει ή να αλλάξει την ατζέντα με τη σκανδαλολογία. Με πληροφορούν λοιπόν ότι λίαν συντόμως θα αναζητηθούν ευθύνες. Οχι βεβαίως ευθύνες για τον τρόπο που ο Ιβάν εισέβαλε ενόπλως στο γήπεδο της Τούμπας αλλά για την προσπάθεια που κατέβαλλαν εδώ και τρία χρόνια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξουν τα ΜΜΕ, να δημιουργήσουν (με ιδιότυπες μεθόδους) έντυπες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συμμαχίες, να κατασκευάσουν δικά τους ΜΜΕ με αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Και όλα αυτά, όπως λένε, με την έγκριση ή την ανοχή του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία)…


Ο πρώτος διδάξας στο Μαξίμου

Ολα τα ΜΜΕ που επιχείρησαν να κατασκευάσουν στην κυβέρνηση (με σκοπό να τη λιβανίζουν και για να επιτίθενται με αυτά στους πολιτικούς της αντιπάλους) εστέφθησαν, όπως αποδείχθηκε, με παταγώδη αποτυχία. Συνεπώς, λένε τώρα τα κομματικά στελέχη, πρέπει η αποτυχία να έχει όνομα και επώνυμο. Και οι ευθύνες πέφτουν, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, αποκλειστικά σε ενοίκους του Μαξίμου, και συγκεκριμένα στον Νίκο Παππά, ο οποίος άρχισε πρώτος (με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) την προσπάθεια για συριζαίικη άλωση των ΜΜΕ, αλλά και στον Αλέκο Φλαμπουράρη, με πρωτοβουλίες για δήθεν διάσωση χρεοκοπημένων ΜΜΕ και μεταβίβαση της ιδιοκτησίας τους σε φιλικά προς την κυβέρνηση πρόσωπα (Ιβάν Σαββίδης, Χρήστος Καλογρίτσας κ.ά.).


Μήπως γνωρίζετε τον Ιβάν;

Φιτίλι, και μάλιστα βραδύκαυστο, βάζει στις σχέσεις της συγκυβέρνησης ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς οι δύο «συνεταίροι» πέρασαν ανοιχτά πλέον απέναντι ο ένας στον άλλον, αφού διαφωνούν για το εάν υπήρχαν φιλικές σχέσεις της κυβέρνησης με τον ελληνογεωργιανό επιχειρηματία. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, για παράδειγμα, «άδειασε» στην ουσία τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι υπήρχαν φιλικές σχέσεις της κυβέρνησης με τον Ιβάν Σαββίδη. Διέψευσε τον βουλευτή, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχουμε φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία».

Χουλιγκάνικα πάθη στη Βουλή

Ηταν Πέμπτη, ημέρα των επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι οι κλητήρες, η αστυνομική φρουρά, οι καφετζήδες και οι παρατρεχάμενοι των βουλευτών ήταν πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι οι βουλευτές. Τίποτε δεν προμήνυε τι επρόκειτο να συμβεί σε αυτό το ήσυχο πρωινό κοινοβουλευτικού ελέγχου στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ξέσπασε ξαφνικά ένας εντυπωσιακός κυβερνητικός εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε συριζαίους βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης (ο ένας ήταν των ΑΝΕΛ), με τον τελευταίο να επιχειρεί να νομιμοποιήσουν τα χουλιγκάνικα πάθη αντί να προσπαθήσουν να τα καταπραΰνουν…
Οι «ιβανομάχοι» βουλευτές

Αμφότεροι οι βουλευτές Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Αριστείδης Φωκάς (Ενωση Κεντρώων) εμφανίστηκαν ως υπερασπιστές του Ιβάν Σαββίδη και βεβαίως δεν είπαν το παραμικρό για την ένοπλη «εισβολή» του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο με το 38άρι περίστροφο (αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης) στην τσέπη. Αντιθέτως, και οι δύο εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση κατά του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη και του… αθηνοκεντρικού συστήματος, πλέκοντας το… εγκώμιο του Ιβάν για τον πακτωλό εκατομμυρίων που έφερε στην Ελλάδα για επενδύσεις. Η συζήτηση ήταν επεισοδιακή, θύμιζε, όπως ανέφερε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης, «συζήτηση καφενείου», με τον υφυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η Πολιτεία «δεν θα πετάει αετό» στις έκνομες ενέργειες, μόνο και μόνο επειδή ο κ. Σαββίδης έχει επενδύσει στη χώρα, κάνοντας έτσι ένα εντυπωσιακό άδειασμα στους… «ιβανομάχους» βουλευτές.


Ουπς! Και ο Τσίπρας, σύντροφοι;

«Ουπς, τι είναι αυτό;» έλεγαν με αμηχανία στη Βουλή αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν διάβασαν στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» ότι ο Κωνσταντίνος. Φρουζής (αντιπρόεδρος της Novartis) έψαχνε επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα. Και όχι μόνο με τον κ. Τσίπρα (όπως ανακαλύφθηκε από τα CD που έστειλε η ανακρίτρια στη Βουλή), αλλά και με άλλα συριζαιικά στελέχη, όπως τον Γιάννη Δραγασάκη, τον τότε υπεύθυνο του οικονομικού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιό και προφανώς τον Ευ. Τσακαλώτο (αφού Ευκλείδης Τσάκαλος δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ). Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν ο ένας τον άλλον τι σημαίνουν όλα αυτά, ενώ υπήρξαν και προσπάθειες επικοινωνίας με αρμόδιους υπουργούς και βεβαίως υποβάθμισης του ζητήματος.


Ο Σταϊκούρας και το τηλέφωνό του

Την ίδια ώρα ο Χρ. Σταϊκούρας έδινε τις δικές του απαραίτητες εξηγήσεις για το γεγονός ότι βρέθηκε το τηλεφωνό του σε ιδιόχειρο σημείωμα του Αντ. Σαμαρά προς τον Κ. Φρουζή. Αφού παραδέχθηκε πως όντως το τηλέφωνο ήταν δικό του, είπε ότι ο κ. Φρουζής (ως άτομο και όχι ως πρόεδρος των Φαρμακοβιομηχανιών) δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί του, ότι ο ίδιος ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που ήταν δεν ενέκρινε κονδύλια, για να προσθέσει ότι προφανώς ο κ. Σαμαράς έγραψε το τηλέφωνό του σε χαρτί του κ. Φρουζή για να πάρει απαντήσεις πώς γίνονται οι πληρωμές σε περίοδο κρίσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τίποτε άλλο.

Θα περάσουν άραγε τον Ατλαντικό;

Μήπως γνωρίζετε, ρώτησα κυβερνητικό παράγοντα, ποίος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στον Λευκό Οίκο, στην τελετή για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην οποία προσκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ η Μελάνια, και η μισή αμερικανική κυβέρνηση; Απάντηση δεν πήρα. Μάλιστα με κοίταξε με ένα ύφος σαν να μου έλεγε ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί. Γνώριζα ωστόσο ότι πολύ ήθελαν να πάνε στην Ουάσιγκτον και αν συναντήσουν στον Λευκό οίκο τον Τραμπ οι Πάνος Καμμένος και Νίκος Παππάς, πλην όμως όλα αυτά που συνέβησαν τελευταίως (Μακεδονικό, Ιβάν, αποτυχία στον έλεγχο στα ΜΜΕ) δεν τους βλέπω να περνούν τον Ατλαντικό.

Κόντρες της τελευταίας στιγμής

Ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής την Παρασκευή και μέχρι την τελευταία στιγμή οι κόντρες στις κομματικές συσκέψεις έδιναν και έπαιρναν. Μετά το σήριαλ για τον τρόπο ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής σειρά στις διαπραγματεύσεις πήραν τα θέματα που θα μπουν σε ψηφοφορία στο συνέδριο. Τα αίματα άναψαν όταν ο Δ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία το θέμα της ενοποίησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. «Αυτά δεν γίνονται» ήταν η απάντηση αφού, όπως είναι γνωστό Φώφη και Σταύρος έχουν συμφωνήσει το αντίθετο ως προϋπόθεση για να μετέχει το Ποτάμι στο νέο φορέα. Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχει θέμα και με το «Κίνημα Αλλαγής», θέλει το συνέδριο να ψηφίσει άλλο όνομα. Αλλά, ούτε και αυτά γίνονται.

HeliosPlus