Την ερήμην σύλληψη του Γκάρι Κασπάροφ διέταξαν οι αρμόδιες Αρχές της Ρωσίας. Ο θρυλικός σκακιστής κατηγορείται μαζί με άλλα άτομα για τρομοκρατία και ότι είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων.

Το δικαστήριο της πόλης Σικτιβκάρ (πρόκειται για την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής Κόμι στη Ρωσία) έκρινε ότι ο Γκάρι Κασπάροφ μαζί με τους Γκενάντι Γκούντκοβ (πρώην μέλος του ρωσικου κοινοβουλίου)μ την Γεβγκέια Τσιρικόβα (πρώην ακτιβίστρια) και τον Ιβάν Τιούτριν (συνιδρυτή του Φόρουμ Ελεύθερη Ρωσία) δρούσαν ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις των ανακριτικών οργάνων για την προφυλάκιση των Κασπάροφ, Γκούντγκοβ, Τσιρικόβα και Τιούτριν ως μέτρο περιορισμού» μετέδωσε το TASS.

Η αντίδραση του Κασπάροφ

«Η ερήμην σύλληψη είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος που έχω συλληφθεί ποτέ! (…) Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας είμαστε εξίσου τιμημένοι που το κράτος τρόμου του Πούτιν ξοδεύει χρόνο για αυτό που διαφορετικά θα πήγαινε για διώξεις και δολοφονίες».

Ωστόσο ο θρυλικός σκακιστής δεν έμεινε μόνο εκεί. Στη συνέχεια σε νέα ανάρτηση του έκανε λόγο για κράτος μαφίας του Πούτιν και ότι προσδοκά στην δίκη του είτε σε μία ελεύθερη Ρωσία ή στη Χάγη.

«Το Φόρουμ Ελεύθερη Ρωσία, η «τρομοκρατική κοινωνία»  υποστηρίζει τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και το παράνομο κράτος μαφίας του Πούτιν. Εκτιμούμε την προβολή του καθεστώτος και προσβλέπουμε στην δίκη των ηγετών του όχι ερήμην σε μια ελεύθερη Ρωσία ή/και στη Χάγη»