Μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς για «οριστικό χτύπημα του παλαιού πολιτικού συστήματος» με την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και την ευφορία των υπουργών, η οποία εκφράστηκε μέσω δηλώσεων των κ.κ. Στ. Κοντονή και Δημ. Παπαγγελόπουλου (περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης» κ.λπ.), άρχισαν, μαθαίνω, να κυριαρχούν δεύτερες, ψυχραιμότερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και εξηγούμαι…
nnn
Οι έντονες αντιδράσεις των θιγομένων, οι οποίοι απείλησαν με μηνύσεις και αγωγές, κάνοντας λόγο για σκευωρία, ζητώντας παράλληλα την αποκάλυψη των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων και αμφισβητώντας την αξιοπιστία των καταθέσεών τους, έκαναν πολλούς στην κυβέρνηση αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να το ξανασκεφθούν πιο ώριμα και πιο πολιτικά. Προφανώς ο Πρόεδρος της Βουλής κατάλαβε ότι η μεθόδευση που ακολουθήθηκε στο σκάνδαλο Novartis μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση του πολιτικού συστήματος.
nnn
Κάπως έτσι φτάσαμε στη λύση της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία, να σημειώσω, ότι αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο ώστε να ξαναγυρίσει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη και να πέσει ο πολιτικός πυρετός. Να ηρεμήσει δηλαδή και να σταθεροποιηθεί το σύστημα, ώστε ο κ. Τσίπρας να μπορέσει, απερίσπαστος από συνεχείς αντιδράσεις και αμφισβητήσεις των θιγομένων από το σκάνδαλο, να στραφεί σε ζητήματα που απαιτούν σταθερότητα, όπως η οικονομία και το χρέος, η έξοδος από τα μνημόνια και τα εθνικά θέματα: Κυπριακό, Σκοπιανό και Αλβανικό.
nnn
Αλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε συνεργάτες του, δεν είναι ο Τσίπρας του 2015. Εμφανίζεται πιο ώριμος ύστερα από τρία χρόνια εξουσίας. Σκέφτεται –σύμφωνα πάντα με έκφραση στενού συνεργάτη του –πλέον διπλά και τριπλά προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση.

Φοβού τον Βενιζέλο…

Υπήρξαν όμως και άλλοι παράγοντες που έκαναν το Μαξίμου να στραφεί σε δεύτερες και ωριμότερες σκέψεις για τη διαχείριση του σκανδάλου Novartis. Οι Συριζαίοι (κυρίως οι παλαιοί, αυτοί που προέρχονται από τον «Ρήγα Φεραίο», το ΚΚΕ Εσωτ. και τον Συνασπισμό) αντιπαθούν αυτό που ονομάζεται «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου». Οι περισσότεροι θυμούνται τα λόγια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «έναν πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στο σκαμνί, αλλά στο σπίτι του». Και κάτι ακόμα. Είναι –και το ας λάβουμε υπ’ όψιν –και η απροθυμία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να σταθούν στις επιτροπές της Βουλής απέναντι από ορισμένους εμπλεκομένους. Για παράδειγμα, τι είδους ερωτήσεις θα κάνουν και τι απαντήσεις θα εισπράξουν; Ποιος, αλήθεια, θα τολμούσε να αντιμετωπίσει έναν Ευ. Βενιζέλο και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση;
nnn
Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους πολιτικούς στο σκάνδαλο Novartis είναι και δύο, οι Δ. Αβραμόπουλος και Ι. Στουρνάρας, που κατέχουν θεσμικό ρόλο σε ευρωπαϊκά όργανα. Αμφότεροι αντέδρασαν έντονα. Ο κ. Αβραμόπουλος διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Κομισιόν και έβαλε στο κάδρο της Novartis και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε;» αναφερόμενος στο θέμα του μοριακού ελέγχου του αίματος και της αντιμετώπισης της γρίπης. Τις επισημάνσεις του επιτρόπου επιβεβαίωσαν κύκλοι του Καραμανλή (καθότι ο πρώην πρωθυπουργός, ως γνωστόν, δεν ομιλεί δημοσίως). Μόνον όμως για αυτά τα ζητήματα. Οχι για τις υπόλοιπες υποθέσεις που φέρεται ότι εμπλέκεται ο επίτροπος. Επιπλέον ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα πάει το ζήτημα πιο ψηλά, στο σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά η αντίδραση του κ. Γιούνκερ ήταν ήξεις αφήξεις: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις για τον επίτροπο, κανένα σχόλιο» είπε.

Η οργή του Στουρνάρα

Πιο οργισμένος εμφανίζεται ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Στουρνάρας. Αφού ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, υπενθυμίζει τον κανονισμό της ΕΚΤ λέγοντας ότι για να καρατομηθεί ένας κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αξιόποινες πράξεις. Επιπλέον αναφέρει ότι θα κυνηγήσει «ανελέητα όλους στην κυβέρνηση, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, για τη σκευωρία που μου έστησαν» και ότι για το ζήτημα αυτό ενημέρωσε τον Μάριο Ντράγκι. Τον ρώτησα ποια ήταν η αντίδραση του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη και μου είπε (από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, σε συνέδριο της Natwest για την προσέλκυση επενδυτών) ότι «ο κ. Ντράγκι με στηρίζει και με καλύπτει πλήρως».

Οταν απολύει η Αριστερά…

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα, από αυτά που ονομάζονται «ειδικού χειρισμού για τον ΣΥΡΙΖΑ» και που σπανίως, για ευνόητους κομματικούς λόγους, δημοσιοποιούνται. Οργή, λοιπόν και αγανάκτηση μαθαίνω πως έχει προκαλέσει το κομματικό «γιουρούσι» που έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ρ/σ «105.5 Στο Κόκκινο», με τους εργαζομένους να αξιώνουν ηπιότερες μισθολογικές περικοπές από αυτές τις οποίες όρισε με τελεσίγραφό της η Κουμουνδούρου από τις αρχές Νοεμβρίου, ζητώντας, επ’ απειλή απολύσεων, από το προσωπικό να αποδεχθεί μείωση 20% επί των μισθών (με εξαίρεση όσους λαμβάνουν 750 ευρώ καθαρά μηνιαίως), αλλά και την επ’ αόριστον παρακράτηση των δεδουλευμένων δύο μηνών.
nnn
Τα δύσκολα για το κομματικό επιτελείο ξεκίνησαν όταν σχεδόν κανείς όσων ο μισθός υπολείπεται του χιλιάρικου δεν δέχθηκε να υπογράψει. Ετσι την περασμένη Τετάρτη απολύθηκαν τέσσερις ακόμη εργαζόμενοι (τρεις δημοσιογράφοι και ένας ηχολήπτης), ενώ είχαν προηγηθεί τρεις απολύσεις τον Ιανουάριο. Οι γνωρίζοντες λένε ότι επί της ουσίας «καρατομήθηκε» η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πέντε από τους επτά απολυθέντες προσέφυγαν στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), όπως άλλωστε έχει ενθαρρύνει επανειλημμένως η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου τους εργαζομένους. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, το πλήρωσαν ακριβά –με την απόλυσή τους. Λέγεται μάλιστα ότι ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος, με την ιδιότητα του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισε τις απολύσεις στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».
nnn
Το ερώτημα βεβαίως που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει σε τέτοιο ποσοστό μισθολογικών περικοπών, δεδομένου ότι το προσωπικό συρρικνώνεται διαρκώς. Αυτή τη στιγμή στον σταθμό εργάζονται περίπου 20 άτομα λιγότερα απ’ όσα προ διετίας, τρεις δε αποχώρησαν αφότου η διοίκηση ανακοίνωσε τις περικοπές που θεωρεί αναγκαίες, ενώ… εκ των υστέρων τέθηκε και θέμα εθελούσιας εξόδου. Οπως και να έχει, αυτό που διαφαίνεται πλέον είναι ότι ο «ρεαλισμός» της ηγεσίας του κόμματος οδηγεί στην απαξίωση των δικών του μέσων, προκρίνοντας μάλλον το οutsourcing της πολιτικής κυβερνητικής προπαγάνδας. Στο ίδιο κλίμα ωμών παρεμβάσεων κινούνται και οι αλλαγές στην ιστορική εφημερίδα «Αυγή», όπου προσφάτως εξωθήθηκε σε παραίτηση (με τη βούλα της Πολιτικής Γραμματείας…) ο διευθυντής της Κωστής Νικολακάκος, αντικαταστάτης του οποίου φέρεται ο Αγγελος Τσέκερης, προϊστάμενος Στρατηγικής Επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου (και εις των συντακτών των περιβόητων non papers).

Οι μαρτυρίες και η αξία τους

Στη δικογραφία της Novartis, κατά τους γνωρίζοντες, δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που εξέτασε το FBI και που κατά το αμερικανικό Δίκαιο απολαμβάνουν ασυλία, ακόμη και αν έχουν συμμετάσχει στις υπό έρευνα αξιόποινες πράξεις.

nnn

Περιλαμβάνονται δηλαδή μόνον οι καταθέσεις αυτών που εξετάστηκαν από τις ελληνικές αρχές, που κατά τον κ. Πολάκη «είναι υπάλληλοι της Novartis με παράνομο πλουτισμό που πιέστηκαν και κελάηδησαν». Για τους τελευταίους όχι μόνο δεν υπάρχει ασυλία με βάση το Ελληνικό Δίκαιο αλλά το κυριότερο, με βάση τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 5 του ν. 2928/2001, είναι το εξής:

nnn

«Αν δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία ταυτότητας του μάρτυρα, μόνη η κατάθεσή του δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου. Αρα και η μαρτυρία τους δεν έχει καμία αξία» όπως εύστοχα τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

***

Ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθούν Δικαιοσύνη και Βουλή στον χειρισμό της υπόθεσης Novartis εγείρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο λείπουν κρίσιμα έγγραφα. Σημειώνει μάλιστα ότι το όνομά του συμπεριλήφθηκε στον φάκελο, αν και δεν δόθηκε από τις αμερικανικές Αρχές και το FBI.

***

Εντονη κινητικότητα αναπτύσσει συνεχώς ο Γιώργος Καμίνης. Οχι, δεν αναφέρομαι μόνο στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του των Σκοπίων, αλλά και στις δράσεις που αναπτύσσει με την ιδιότητα του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Καλεί όσους τον στήριξαν να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (της «τάσης Καμίνη») στις 24 Φεβρουαρίου στο Σεράφειο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ