Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης από τον… Πάνο Καμμένο, τον οποίο φρόντισε να ενημερώσει (προνομιακώς και εκτός πρωτοκόλλου πολιτικών αρχηγών) με την άφιξή του στην Αθήνα από το Νταβός. Γιατί όμως τέτοια πρεμούρα; Αφού έτσι κι αλλιώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα είχε ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε εκτάκτως ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή μετά το μεσημέρι. Αλλά άλλος είναι ο λόγος. Το τελευταίο διάστημα οι συριζαίοι (περιλαμβανομένων και υπουργών) επιτίθενται μαζικά εναντίον του Καμμένου και των βουλευτών του, όχι μόνον για την «ήξεις αφήξεις» στάση του στο Σκοπιανό (και για τις συνήθεις απειλές του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία), αλλά για την όλη στάση του ως υπουργού μιας κυβέρνησης που θέλει να ονομάζεται αριστερή. Τον θεωρούν «βαρίδι», κάνουν λόγο για «παρά φύσιν συνεργασία»», αλλά φοβούνται συνάμα μην τον… χάσουν και χαθεί η εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος που με το «καλημέρα» της άφιξής του από το Νταβός ο κ. Τσίπρας έσπευσε να τηλεφωνήσει στον συγκυβερνήτη του για να εξασφαλίσει προφανώς είτε στήριξη είτε την ανοχή του.
Μητσοτάκης και Αμπου Ντάμπι

Αλλά αυτή η απόφαση του κ. Τσίπρα να ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς, αντί να πάει στη Βουλή, δημιούργησε προβλήματα και στη ΝΔ και συγκεκριμένα στον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προγραμματίσει το Σάββατο το πρωί να πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή (11 ώρες συνολικά με το αεροπλάνο) στο Αμπου Ντάμπι προσκεκλημένος μεγάλου διεθνούς fund για να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά και για να συναντηθεί με Ελληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω κρίσης και που διαπρέπουν στις δουλειές τους στα Εμιράτα. Στην αρχή σκέφτηκε να μην πάει στον κ. Τσίπρα (έτσι και αλλιώς για τον κ. Μητσοτάκη το Σκοπιανό έκλεισε για το κόμμα του), αλλά κυριάρχησαν πιο ψύχραιμες γνώμες. Θα υπάρχουν, σου λέει, κάμερες, δημοσιογράφοι και θα ήταν μια καλή ευκαιρία να πεταχτεί έως τον Πρωθυπουργό να κάνει σφοδρή επίθεση εναντίον του και να φύγει. Το απόγευμα θα πάει στο Αμπου Ντάμπι.


Οταν ένας πρόεδρος τραβά πιστόλι

Ισως εδώ στην Ελλάδα να μην το έχουμε αντιληφθεί (λόγω Σκοπιανού, Μνημονίου κ.τ.λ.), αλλά στην Κύπρο την Κυριακή διεξάγονται προεδρικές εκλογές. Ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (φωτογραφία) θεωρείται φαβορί για τον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά αγωνιά για τον δεύτερο. Και τούτο γιατί για να καταφέρει να επανεκλεγεί θα πρέπει να περάσει τον δεύτερο υποψήφιο με ένα ποσοστό ασφαλείας. Το θέμα είναι ποιος θα είναι ο δεύτερος υποψήφιος. Ουδείς ακόμη γνωρίζει εάν θα είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου) ή ο Σταύρος Μαλάς ο εκλεκτός του (κομμουνιστικού) ΑΚΕΛ. Αυτή η αγωνία του κ. Αναστασιάδη εκδηλώθηκε τελευταίως ποικιλοτρόπως. Πρώτον, προσέβαλε τη μητέρα του Νικόλα Παπαδόπουλου Φωτεινή (το γένος Λεβέντη) λέγοντας ότι με τα λεφτά της μαμάς του δεν γίνεται πρόεδρος. Εν συνεχεία βεβαίως το πήρε πίσω και τα έριξε στους δημοσιογράφους που δεν κατάλαβαν τι εννοούσε. Μετά έσπευσε, προτού ο κ. Τσίπρας συναντηθεί στο Νταβός με τον σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Ζάεφ, να πει (χωρίς να του ζητηθεί) τη γνώμη του για το Σκοπιανό, λέγοντας ότι μπορεί να ονομάζεται ακόμη και «Βόρεια Ελλάδα», φτάνει να λύσει το θέμα του αλυτρωτισμού. Δήλωση όμως που πάλι πήρε πίσω, αν και άρεσε εδώ που τα λέμε τους συριζαίους. Και πριν από λίγες ημέρες όταν ένας δημοσιογράφος πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου για να του πάρει συνέντευξη τράβηξε… πιστόλι (χάριν αστεϊσμού βεβαίως).


Ηταν και ο Τσίπρας στη Λευκωσία

Αυτό το πιστόλι έχει ιστορία. Πρόκειται για ένα Jaws 9 χιλιοστών, δώρο του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, που βρέθηκε προσφάτως στην Κύπρο για την Τριμερή με Αθήνα και Λευκωσία. Το συγκεκριμένο πιστόλι είναι ιορδανικής κατασκευής, αλλά σχεδιασμένο στις ΗΠΑ από τον Widley Moore. Το δώρο συνοδευόταν από δύο γεμιστήρες και σύνεργα καθαρισμού. Ελπίζω ο ιορδανός βασιλιάς να κάνει τέτοια δώρα μόνον σε αρχηγούς κρατών και όχι σε προέδρους κυβερνήσεων, γιατί εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στην Κύπρο (και συναντήθηκε με τον βασιλιά) και ο Αλέξης Τσίπρας.


Βράσε (γαλάζιο) ρύζι

Τώρα θα σας περιγράψω πώς η ΝΔ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για διεύρυνση του κόμματος στο άψε-σβήσε ως άμεση απάντηση της πρόσφατης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Και η αναβολή οφείλεται στη Μαρία Σπυράκη. Διότι εάν η κυρία Σπυράκη παραιτηθεί από ευρωβουλευτής ώστε απερίσπαστη να αφοσιωθεί στην επικοινωνιακή πολιτική του προέδρου Κ. Μητσοτάκη και του κόμματος, τότε ως πρώτη επιλαχούσα στην Ευρωβουλή είναι η Νίκη Τζαβέλα, η οποία όμως δεν θέλει την έδρα. Αμέσως μετά έρχεται ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ο οποίος θέλει την έδρα (εάν προκύψει) και έτσι προσχωρεί αυτομάτως στη ΝΔ. Ελα όμως που η κυρία Σπυράκη δεν παραιτείται τώρα. Η ίδια μου δήλωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί «με την προκήρυξη των εκλογών», δηλαδή όπως σχολίασαν ορισμένοι στη ΝΔ «βράσε όρυζα».

Δεν αποφεύγει τα αριστεία ο Γαβρόγλου

Διαβάζω ότι το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αξιολογήθηκε στην 43η θέση μεταξύ 1.200 Πανεπιστημίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται αναμφίβολα για μια κανονική… αριστεία για το ΕΚΠΑ και μπράβο του! Όσο γι’ αυτούς που διαδίδουν ότι η Webometrics Ranking of World Universities, που έκανε την αξιολόγηση, ήθελε να κάνει πλάκα στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, έχω να πω ότι είναι απλώς… κακοήθεις.

Κοινοβουλευτικός ύπνος

Κάτι συμβαίνει κάθε φορά που συνεδριάζει η κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος. Ορισμένοι βουλευτές απουσιάζουν άλλοι έρχονται μόνον και μόνον για να κτυπήσουν την κάρτα τους και αποχωρούν και δυο τρεις που παραμένουν… κοιμούνται. Υπνος βαθύς σας λέω. Εις μάλιστα εξ αυτών κοιμάται με ροχαλητό και όταν συνάδελφοί του τον ξυπνούν (ενοχλημένοι από το ροχαλητό) αυτός γέρνει το κεφάλι του στο έδρανο και ξανακοιμάται. Μία άλλη τα καταφέρνει και κοιμάται στην καρέκλα, ωσάν να παρακολουθεί τη συνεδρίαση, αλλά κοιμάται κανονικά. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής συνάδελφοί της βουλευτές που την ξύπνησαν της είπαν «εσύ κοιμάσαι και η τύχη σου δουλεύει, σε αντίθεση με εμάς που η τύχη μας κοιμάται και εμείς δουλεύουμε». Και κάτι ακόμα, δεν θέλω διαψεύσεις, έχω και φωτό!

HeliosPlus