Το αίτημα των πολιτών της Αθήνας προς τον Χάρη Δούκα να πατήσει γκάζι σε τομείς όπως η καθαριότητα ώστε να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί τις πρώτες 100 μέρες της θητείας του στο δήμο. αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Opinion Poll για την Αθήνα.

Η διακομματική αποδοχή

Το μεγαλύτερο επίτευγμα των πρώτων 100 ημερών του Χάρη Δούκα δεν είναι η διαχείριση των υποθέσεων του δήμου Αθηναίων. Είναι πολιτικό. Ο νέος δήμαρχος κατάφερε να απευθύνεται σε ένα ευρύτατο και διακομματικό ακροατήριο, το οποίο έχει τις απαιτήσεις του για τα ζητήματα της καθημερινότητας του, όπως είναι η καθαριότητα, αλλά έχει επενδύσει και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της Αθήνας σε εκείνον. Αυτό δυσκολεύει το στοίχημα για τον δήμαρχο Αθηναίων να μετατρέψει τις προσδοκίες στις συναινέσεις που απαιτούνται για τις μεγάλες τομές στη ζωή και τη λειτουργία του πυρήνα της πρωτεύουσας.

Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Opinion Poll, φαίνεται ότι απέναντι του έχει κυρίως τους ψηφοφόρους της ΝΔ, με έναν μεγάλο κομμάτι εξ αυτών να μη διαφωνούν σε όλα τα ζητήματα.

Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε συνολικά από τις πρώτες πρωτοβουλίες και τη συνολική παρουσία του νέου δημάρχου», πολύ και αρκετά ικανοποιημένο δηλώνει το 63% του ΣΥΡΙΖΑ, το 58,6 του ΠαΣοΚ, το 50% της Πλεύσης Ελευθερίας, το 31,5% του ΚΚΕ.

Οι υψηλές προσδοκίες

Το 50% των δημοτών, αξιολογώντας τα πρώτα δείγματα γραφής, θεωρεί ότι ο Χάρης Δούκας θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από τον Κώστα Μπακογιάννη. Αυτό μάλιστα το πιστεύει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 35,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Η θετική αξιολόγηση στον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 84,3%, στο ΠαΣοΚ είναι 73,2%, στο ΚΚΕ 72,2%, στην Ελληνική Λύση 76,5%, στην Πλεύση Ελευθερίας 57,1%, στη Νίκη 68,8%.

Θετική διαγράφεται και η εικόνα του δημάρχου: Το 57,7% τον θεωρεί γνώστη των προβλημάτων της πόλης, το 57,3% προσιτό και φιλικό στους δημότες, το 56% με συγκροτημένη άποψη για τις ανάγκες της πόλης, το 51,9% δραστήριο και αποφασιστικό, το 47,4% μεθοδικό και το 44,9% διεκδικητικό.

Θα προχωρήσει, τώρα, η διπλή ανάπλαση

Ένας στους δύο δημότες (49%) πιστεύει ότι τώρα θα επιταχυνθεί η διπλή ανάπλαση του Βοτανικού. Το 29% έχει αρνητική γνώμη και καταγράφεται ένα 22% που δεν έχει άποψη και προφανώς βρίσκεται σε στάση αναμονής. Αυτή η κατηγορία πολιτών εντοπίζεται και σε άλλα ερωτήματα της έρευνας και αποτελεί μια από τις προκλήσεις του Χ. Δούκα να τους φέρει πιο κοντά του.

Στον κομματικό επιμερισμό των απαντήσεων, έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως απαντούν οι ψηφοφόροι των κομμάτων. Το 45% της ΝΔ θεωρεί ότι με τον νέο δήμαρχο θα επιταχυνθεί η διπλή ανάπλαση του Βοτανικού. Το ίδιο πιστεύει το 70% του ΣΥΡΙΖΑ, το 71,4% του ΠαΣοΚ, το 50,9% του ΚΚΕ, το 61,1% της Ελληνικής Λύσης, το 45% της Πλεύσης Ελευθερίας, το 62,5% της Νίκης.

Τη δέσμευση του δημάρχου Αθηναίων για 5.000 φυτεύσεις νέων δένδρων ετησίως την πιστεύει το 57%, για τον έλεγχο στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα το 44% εκτιμά ότι δεν έχει γίνει τίποτα, για τις αναπλάσεις χώρων όπως στον λόφο Στρέφη, το 50% θεωρεί ότι θα προχωρήσουν.