Η είσοδος του 2015 βρίσκει τη χώρα με μια σειρά από σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα σε εκκρεμότητα. Ζητήματα που αφορούν την ίδια την πορεία της οικονομίας μας και το μέλλον της χώρας και ζητήματα που αφορούν παράλληλα τις σχέσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους και τους επίσημους δανειστές της.
Δεν προσφέρονται πιστεύω οι στιγμές ούτε για λεονταρισμούς, αλλά ούτε και για φοβίες. Χρειάζεται πάνω από όλα περίσκεψη, για σοβαρή και ψύχραιμη εκτίμηση του διακυβεύματος, για καθαρό πολιτικό λόγο και αναζήτηση της συναίνεσης. Ο τόπος σήμερα, το πιστεύω και το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία, έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο απαιτεί τη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αλλά και των παραγωγικών δυνάμεων. Η έξοδος από την κρίση, η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και η προοπτική της ανάπτυξης στη βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου αποτελούν καθοριστικούς στόχους για την επιβίωση της χώρας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις συνθήκες ενός παγκόσμιου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Είναι όλα αυτά ζητήματα πολύ σημαντικά για το άμεσο μέλλον, που ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και μας αφορούν όλους ανεξαιρέτως ως κοινωνία.
Η προοπτική της Ελλάδας είναι, αναμφίβολα και για πολλούς λόγους, άρρηκτα συνδεδεμένη με την προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι μόνο το κοινό νόμισμα. Μας συνδέουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, οι παγιωμένες εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Το ότι χρειάζονται περαιτέρω βήματα σύσφιγξης αυτής της κοινής προοπτικής σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και περισσότερη αλληλεγγύη, όπως έχει ειπωθεί και έχει επανειλημμένα από πολλούς αναγνωρισθεί. Δεν αρκούν δηλαδή το ενιαίο νόμισμα, η κοινή νομισματική πολιτική και η κοινή εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ή η έγκριση από την Κομισιόν των εθνικών προϋπολογισμών. Οφείλουμε να προχωρήσουμε παραπέρα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, σε κοινή δημοσιονομική πολιτική, σε κοινή πολιτική κίνησης κεφαλαίων και εξισορρόπησης των ισοζυγίων εξωτερικών συναλλαγών, κ.ά. Η προοπτική της Ευρώπης για την Ελλάδα δεν είναι απλώς μια επιλογή, είναι η στρατηγική επιβίωσης της χώρας μας στο νέο γεω-οικονομικό και γεω-πολιτικό περιβάλλον.
Ας είμαστε λοιπόν συνετοί και ψύχραιμοι. Υπάρχει ακόμη δρόμος και πολλή δουλειά μπροστά μας.
Τίποτε δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο εάν εμείς δεν προσπαθήσουμε και δεν θέσουμε ξεκάθαρα τους εθνικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη μας και το διεθνές περιβάλλον. Γνώμονας θα πρέπει ασφαλώς να είναι η αναστήλωση της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει υποβληθεί σε μεγάλες θυσίες. Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να αποβλέπουν στην ανάπτυξη, είναι ο μόνος δρόμος που δεν δημιουργεί κοινωνικό κόστος και επιτρέπει τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Οσο λοιπόν ταχύτερα και πιο συναινετικά υιοθετήσουμε αυτή την άποψη, τόσο το καλύτερο για την ανάταξη της οικονομίας μας και τη βελτίωση της ζωής των ελλήνων πολιτών.

Το εύχομαι ολόψυχα.

Ο κ. Μιχάλης Σάλλας είναι πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ