Τι είναι ένας δήμαρχος; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν ότι πρόκειται για αιρετούς τοπικούς άρχοντες που αφιερώνουν τον χρόνο τους στα κοινά, στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης δημοκρατίας, σε μια ιδεατή οργάνωση κράτους.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα δούμε ότι ο βίος και η πολιτεία των περισσότερων δημάρχων ουδέποτε υπήρξαν αντικείμενο επαίνου. Αντιθέτως, πολλάκις κατηγορήθηκαν για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Ακόμη και περιπτώσεις που αμφισβητήθηκαν έστω ως υπερβολικές, όπως η καταδίκη (σε ισόβια δεσμά) του πρώην δημάρχου της Θεσσαλονίκης, εδραίωσαν την εκτίμηση ότι ο χώρος της λεγόμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης γέμει σκανδάλων.
Παρά ταύτα, ορισμένοι εξακολουθούν να δίνουν σημασία στις δημοτικές εκλογές και να συνδέουν με το αποτέλεσμά τους τον βίο της σημερινής κυβερνήσεως. Είναι η παράδοση που δίνει στην εκλογή αυτή πολιτική σημασία. Είναι βέβαιο ότι δεν θα αλλάξει η μοίρα της χώρας αν δεν εκλεγεί δήμαρχος ο άλφα ή ο βήτα ωραιοπαθής πολιτευόμενος –η Ελλάς θα παραμείνει Ελλάδα ακόμη και αν εκλεγόταν δήμαρχος ένας από αυτούς τους στρουμπουλούς τραμπούκους.
Προφανές είναι ότι η χώρα δεν άλλαξε σε τίποτε όταν εξελέγησαν στον δημαρχιακό θώκο πολιτικά πρόσωπα τα οποία σε μια συγκεκριμένη εποχή φάνηκε να εκφράζουν πολιτικά ρεύματα που απεδείχθησαν τροχάδην σε μικρό δωμάτιο!
Στη δεκαετία του ’50 η Αριστερά πανηγύρισε την εκλογή του Π. Κατσώτα και του Αγγελου Τσουκαλά –και τι άλλαξε; Τις τελευταίες δεκαετίες, επίσης, τα κόμματα προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις δημοτικές εκλογές και έριξαν στη «μάχη» κορυφαία στελέχη. Μηδενικός ο πολιτικός απολογισμός. Μια – δυο περιπτώσεις ικανών ανθρώπων (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «απολιτικό» Δημήτρη Μπέη) που άφησαν πίσω τους κάποιο έργο δεν σώζουν τα πράγματα, δεν δικαιώνουν όσους προσπάθησαν να μεταφέρουν στα δημοτικά συμβούλια τις χειρότερες όψεις του κοινοβουλευτισμού εν εξουσία…
Κάτι αντίστοιχο επίκειται να συμβεί και με τις ευρωεκλογές. Ολοι ετοιμάζονται για εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να είναι… μούφα, καθώς δεν αναμετριούνται προγράμματα αλλά φθαρμένα συνθήματα. Και ως προς την καθοδηγούμενη σταυροδοσία, όσοι την εμπιστεύονται ας θυμηθούν τι έπαθε το ΚΚΕ όταν στη δεκαετία του ’80 εξελέγησαν απροσδοκήτως δυο βουλευτές (Λυκ. Κ. και Αιμ. Υ.) που τους υπολόγιζαν για γλάστρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ