Χρέη πολιτικού ρεπόρτερ ανέλαβε στο Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας. Οι πάντες (και όταν λέμε οι πάντες εννοούμε όλοι) και κυρίως ο κ. Σόιμπλε τον ρωτούσαν τι θα γίνει στην Αθήνα αν η κυβερνητική κρίση οδηγήσει σε εκλογές και ποια θα είναι στάση των τριών κομμάτων. Ο κ. Στουρνάρας παρέμεινε επίτηδες στο Λουξεμβούργο, λέγοντας χαριτολογώντας ότι «έμεινα εδώ και αυτό ελπίζω να τους ηρεμήσει», τηλεφωνούσε και αυτός στις κυβερνητικές πηγές του για να μάθει τι ακριβώς συνέβη, πού πάει το πράγμα για να ενημερώσει εν συνεχεία τους ομολόγους του. Αργά το βράδυ μετά τη δήλωση των κκ. Ευ. Βενιζέλου (πρώτα) και Αντ. Σαμαρά (αργότερα) έβγαλε το συμπέρασμα και είπε στους υπουργούς Οικονομικών: «Δεν πρόκειται για μείζονα κρίση. Αλλωστε, αυτή την ώρα που μιλάμε έχει λυθεί». Και τους ησύχασε.
nnn
Πάντως οι Γερμανοί φάνηκε ότι ανησύχησαν περισσότερο από κάθε άλλον για τα συμβαίνοντα στην Αθήνα με την κυβερνητική κρίση. Να σκεφτείτε ότι προχθές ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ (γνωστός για τα… φιλελληνικά του αισθήματα) συνάντησε στο Παρίσι σε ένα συνέδριο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλο και τον προσκάλεσε να πιουν έναν καφέ μαζί στο λόμπι του ξενοδοχείου: «Πώς πάτε με τις κυβερνητικές αναταράξεις στην Αθήνα; Θα τα καταφέρετε;» του είπε χωρίς πολλές εισαγωγές. Ανησυχούσε ο άνθρωπος, αφού οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν και σου λέει μπας και έρθει κανένα απρόοπτο από την Ελλάδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τον διαβεβαίωσε (δεν γνωρίζω από πού πήγαζε τότε αυτή η βεβαιότητά του, αφού δεν είχε εκδηλωθεί η κρίση με τον κ. Φ. Κουβέλη) ότι δεν θα πάμε σε εκλογές και ότι όλα βαίνουν καλώς.
nnn
Υπήρξαν και άλλοι στην Κομισιόν που ανησύχησαν για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά για άλλους λόγους. Οπως για παράδειγμα ο κ. Ολι Ρεν που φοβήθηκε ότι θα χάσει τα μπάνια του και το ποδόσφαιρο τα Σαββατοκύριακα. Τον διαβεβαίωσαν όμως και αυτόν ότι η κυβέρνηση στηριζόμενη από τα δύο κόμματα θα τα καταφέρει και έτσι θα κάνει τα μπάνια του ο επίτροπος.
nnn
Οι μόνοι που φαίνονταν ήρεμοι όταν άκουσαν από τις τηλεοράσεις τους τη δήλωση στήριξης της κυβέρνησης από τον κ. Ευ. Βενιζέλο ήταν οι υπουργοί της ΝΔ που εκλήθησαν στο Μέγαρο Μαξίμου νυχτιάτικα για να τους ενημερώσει ο Πρωθυπουργός. Οι πάντες όχι μόνον υποδέχτηκαν με ανακούφιση αυτά που τους είπε ο κ. Σαμαράς ότι «οι εκλογές αποκλείονται και ότι προχωράμε με το ΠαΣοΚ», αλλά ορισμένοι χειροκρότησαν. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι «είμαστε όλοι μαζί», ενώ ένας άλλος (καλύτερα να μην αναφέρω ποιος) είχε τόσο ενθουσιαστεί που φώναξε στον κ. Σαμαρά: «Προχώρα, αρχηγέ, είμαστε μαζί σου».


Τηλεκατευθυνόμενος ντέτεκτιβ

Η πρώτη εμφάνιση του ελληνικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους. Την Πέμπτη το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος (φωτογραφία δεξιά) τηλεφώνησε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια και του είπε ότι θέτει στη διάθεσή του το μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος για τον εντοπισμό των δραπετών εγκληματιών. Ο κ. Δένδιας του είπε: «Μα έχουμε τέτοιο αεροσκάφος; Μη επανδρωμένο;». «Εχουμε, έχουμε και ελληνικής κατασκευής και ξένα» ήταν η απάντηση του υπουργού Αμυνας: «Ε, τότε δώσε μου το για να τους εντοπίσουμε τους δραπέτες» είπε ο κ. Δένδιας και απέκτησε εκεί που δεν το περίμενε εναέριο τηλεκατευθυνόμενο πράκτορα.
nnn
Ο υπουργός Αμυνας όμως έχει και άλλες ασχολίες τούτες τις ημέρες. Δεν προλαβαίνει ο άνθρωπος να δίνει το τελικό «ok», όπως ο νόμος προβλέπει, στον εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι στα νησιά (όλα ιδιωτικά) που αγοράζει. Μου λένε από το Πεντάγωνο ότι ο εμίρης πήρε φόρα και αγόρασε πέντε στο σύμπλεγμα Εχινάδων, μεταξύ των οποίων και η Οξυά, αντί 8,4 εκατ. ευρώ. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα φέρει νερό και στην Ιθάκη από τον Αστακό.


Καλοδεχούμενη πρωτοβουλία

Μπορεί οι πολιτικοί να διαμαρτύρονται για την απαξίωση της Βουλής, όμως δεν υπολείπονται ευθυνών. Εμπρακτη απάντηση η συζήτηση για το Κτηματολόγιο, την περασμένη Πέμπτη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης ανέλαβε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία. Πρότεινε στη Βουλή να γίνουν ειδικές συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής όπου όλοι οι βουλευτές θα καταθέσουν τα ειδικά προβλήματα των συμπολιτών τους και του τόπου τους, όσον αφορά θέματα πολεοδομίας ή χωροταξίας και γενικότερα ζητήματα ρύθμισης του (δομημένου ή μη) χώρου. Κατόπιν, μέσα από την Επιτροπή, ο υπουργός και οι βουλευτές να συμφωνήσουν οριζόντιες, γενικές ρυθμίσεις (και όχι ειδικές ή φωτογραφικές), που θα λύνουν όσα περισσότερα προβλήματα είναι δυνατό, ώστε από αυτή την επεξεργασία να προκύψουν νέες νομοθετικές διατάξεις γενικής εφαρμογής.
nnn
Τι πρότεινε, δηλαδή, με απλά λόγια, ο κ. Καλαφάτης; Να αναλάβει η Βουλή τη νομοθετική πρωτοβουλία και με τη βοήθεια του υπουργείου να έλθει νόμος με τις προτάσεις των βουλευτών αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη επεξεργασία! Η πρωτοβουλία έκανε καλή εντύπωση στους βουλευτές. Πώς αλλιώς; Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καλαφάτης προβαίνει σε τέτοια πρωτοβουλία. Στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα έκανε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου οι βουλευτές έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις. Και μάλιστα τρεις ολόκληρους μήνες προτού παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

HeliosPlus