Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ να αναιρέσει την απόφαση υποβιβασμού του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας και να τους… φιλοδωρήσει με αφαίρεση βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, ανατρέποντας την πρωτοβάθμια απόφαση δεν προκάλεσε σοκ μόνο στη φίλαθλη κοινή γνώμη αλλά και σε έγκυρους νομικούς που ασχολήθηκαν επισταμένα με την υπόθεση.

Δικαστικοί με γνώση του θέματος είδαν με έκπληξη την Επιτροπή Εφέσεων από τη μια να αποδέχεται την τέλεση του αδικήματος της δωροδοκίας και της προσπάθειας προκαθορισμού αποτελέσματος τιμωρώντας τους επικεφαλής των δύο ΠΑΕ Αχιλλέα Μπέου και Μάκη Ψωμιάδη με βάση τα άρθρα 21 Α (δωροδοκία) και 21 Β (στοίχημα) και από την άλλη να τιμωρούνται οι ομάδες τους με άλλο άρθρο (& 5) του πειθαρχικού κώδικα! «Η απόφαση προκαλεί ερωτηματικά» ήταν η κομψή αντίδραση έμπειρου δικαστικού με τον οποίο συνομιλήσαμε για μια εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω αντιδράσεις και να υπονομεύσει όχι μόνο το όποιο κύρος έχει απομείνει στην ΕΠΟ αλλά και τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας που έχουν απομείνει στα ελληνικά πρωταθλήματα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τις επόμενες ημέρες εκδικάζεται η έφεση της Ηλιούπολης και η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα μπορεί να αποτελέσει «κακό προηγούμενο και νομολόγημα, αν και όχι απόλυτα δεσμευτικό» όπως επισήμανε ο ίδιος δικαστικός.
Το σημαντικό πρόβλημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι αν θα υποβιβαστεί η Ηλιούπολη του ποινικά διωκόμενου Γιώργου Τσακογιάννη, αλλά ότι δείχνει να μην έχει τις δυνάμεις για να αυτοκαθαρθεί. Γιαυτό και η μπάλα πάει πλέον αντικειμενικά στα πόδια της Πολιτείας και ας μην επικαλεστούν οι παράγοντες της ΕΠΟ το περίφημο «αυτοδιοίκητο». Γιατί, την ίδια ώρα που η δικιά τους επιτροπή αθώωνε τις δύο εμπλεκόμενες ομάδες η αυτοδιοικούμενη UEFA τιμωρούσε με πενταετή αποκλεισμό τον Ολυμπιακό Βόλου εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τις αρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στις 8 Ιουλίου ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στην ΚΤΕ Αθλητισμού αλλά και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είχε δηλώσει: «αν διαπιστωθούν προσπάθειες κουκουλώματος είτε από την ΕΠΟ είτε από την UEFA, τότε θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε και δεν θα διστάσουμε να αποκλείσουμε μόνοι μας τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη ή και να αναβάλουμε την έναρξη του πρωταθλήματος πέραν του Σεπτεμβρίου». Αν αυτό που συνέβη με την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων δεν συνιστά κουκούλωμα τότε ο κ. Γερουλάνος μπορεί να… κάτσει στον πάγκο και να απολαύσει το… θέαμα.