Συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά τις δράσεις της ενημερωτικής εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία», η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συμμετείχε στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση «Navarino Challenge 2014», που πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Σεπτεμβρίου.
Με τη στήριξη του κορυφαίου ελληνοαμερικανού υπερμαραθωνοδρόμου Dean Karnazes δόθηκε ένα σημαντικό μήνυμα: η υιοθέτηση υγιεινής συμπεριφοράς, όπως ο εμβολιασμός για την πρόληψη νοσημάτων, η τακτική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, η ισορροπημένη διατροφή, και οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις στοχεύουν στη διασφάλιση της ποιότητας στη ζωή μας.
Η πρωτοβουλία αυτή έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της Καλαμάτας, της Costa Navarino αλλά και στους δρομείς που συμμετείχαν στο «Navarino Challenge 2014» να κάνουν δωρεάν σπιρομετρήσεις από πνευμονολόγους και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Μιχάλη Τουμπή, «το αθλητικό γεγονός στο οποίο συμμετέχουμε συνδέεται άμεσα με τις έννοιες της υγείας, της άθλησης αλλά και της ανθρώπινης θέλησης. Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί και αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από σοβαρά νοσήματα.
Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και προστατεύοντας τον οργανισμό μας από λοιμώδη νοσήματα μέσω του εμβολιασμού, μπορούμε να διασφαλίσουμε όσο γίνεται περισσότερο την υγεία μας και να προσθέσουμε χρόνια αλλά και καλύτερη ποιότητα στη ζωή μας».
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένας από τους παράγοντες αύξησης της δαπάνης υγείας δεν προκαλείται από αυτή καθαυτή τη γήρανση του πληθυσμού αλλά από τη γήρανση χωρίς καλή υγεία.
Προσθέτουν δε ότι οι ενήλικοι μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω της φυσικής αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθίστανται ολοένα και πιο ευπαθείς σε νόσους που προλαμβάνονται με εμβολιασμό (π.χ. πνευμονιοκοκκική πνευμονία, γρίπη, έρπης ζωστήρας, τέτανος και ηπατίτιδα Β). Επομένως η ανοσοποίηση των ενηλίκων τούς επιτρέπει να «μεγαλώνουν με υγεία», καθιστώντας δυνατή την ενεργό και παραγωγική γήρανση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ