Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί ουσιαστικά και μαζικά τις διατάξεις για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου με διπλό στόχο. Αφενός να στείλει μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι όποιος χρωστά στην Εφορία ή θα μπει στη ρύθμιση των χρεών ή θα βρεθεί αντιμέτωπος με άμεση απώλεια των περιουσιακών του στοιχείων, αφετέρου να αποδείξει στους απλούς φορολογουμένους ότι οι φοροφυγάδες και κατά σύστημα οφειλέτες μεγάλων ποσών πλέον δεν είναι στο απυρόβλητο.
Οπως αποκαλύπτει στο «Βήμα της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης στο στόχαστρο για άμεση διενέργεια πλειστηριασμών βρίσκονται 4.000 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην Εφορία πάνω από 1.500.000 ευρώ και συνολικά τα χρέη τους στο Δημόσιο αγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθός του, αντιστοιχεί στις εισπράξεις τριών ετών χαρατσιού ακινήτων 7.500.000 πολιτών.
Μάλιστα, μεταξύ των ακινήτων που θα βγουν στον πλειστηριασμό είναι και βίλα πολύ γνωστού επιχειρηματία που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στον Κορυδαλλό για χρέη προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Δημόσιο έχει εντοπίσει όλα τα ακίνητα του συγκεκριμένου επιχειρηματία που βρίσκονται σε ακριβά σημεία της επικράτειας, όπως είναι η βίλα που διατηρούσε για πολλά χρόνια στη Μύκονο και στην οποία πραγματοποιούσε πάρτι που ξεπερνούσαν σε κόστος χολιγουντιανές υπερπαραγωγές.
Ο κ. Θεοχάρης έδωσε εντολή να προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων 6 μεγαλοοφειλετών οι οποίοι χρωστούν συνολικά στο κράτος 95 εκατ. ευρώ.
Ο μεγαλύτερος οφειλέτης από τους έξι οφείλει στο Δημόσιο 28 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι πέντε οφείλουν 21 εκατ. ευρώ, 16 εκατ. ευρώ, 14 εκατ. ευρώ, 12,5 εκατ. ευρώ και 3,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό μέσα στον Ιούλιο θα έχουν πρώτη προσφορά συνολικής αξίας 11 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι εφορίες ναι μεν προχωρούν σε κατασχέσεις αλλά σπάνια ολοκληρώνεται η διαδικασία με τη διενέργεια πλειστηριασμών.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που θα βγουν στον πλειστηριασμό είναι εκτός από τη βίλα της Μυκόνου, δύο εργοστάσια, ένα οικόπεδο, μία κατοικία, τρεις αποθήκες στην Αθήνα και μια διατηρητέα διώροφη οικοδομή.
Ομως οι πλειστηριασμοί δεν σταματούν εδώ. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει να βγάλει στο «σφυρί» και άλλα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν άλλοι 18 πλειστηριασμοί για συνολικά χρέη 95 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα που θα βγουν για πλειστηριασμό θα έχουν συνολική πρώτη τιμή προσφοράς τα 50 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονται μεμονωμένα διαμερίσματα και τετραώροφα κτίρια στη Γλυφάδα, υπόγεια πάρκινγκ, συγκρότημα γραφείων 9.000 τετραγωνικών μέτρων, οικόπεδα στην Ανω Βούλα κτλ.
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι 4.000 οφειλέτες όλα τα προηγούμενα χρόνια είτε δεν πλήρωναν φόρους εισοδήματος είτε ΦΠΑ και την ίδια στιγμή προχωρούσαν σε αγορές ακινήτων εκατομμυρίων ευρώ και ζούσαν πολυτελέστατη ζωή εις βάρος του κράτους και των υπολοίπων πολιτών αφού οι φόροι που λείπουν σήμερα από τα δημόσια ταμεία εισπράττονται με τη μορφή φόρων και έκτακτων εισφορών κυρίως αςπό μισθωτούς και συνταξιούχους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ