ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 50 γρ. φρέσκο βούτυρο, τύπου Κερκύρας 6 μεγάλες φέτες ψωμί ολικής άλεσης, κομμένες στη μέση 2 ροδάκινα Νάουσας ΠΟΠ, κομμένα κυδωνάτα 100 ml μέλι 250 γρ. ανεβατό 8-10 φύλλα δυόσμου, για τη διακόσμηση EKTEΛΕΣΗ Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το μισό βούτυρο και ροδίζουμε τις φέτες του ψωμιού. Τις […]
ΥΛΙΚΑ (για 6-10 άτομα) 100 ml γλυκό κρασί Σάμου 10 αποξηραμένα σύκα «Ταξιάρχης Β. Ευβοίας» 2 κλωνάρια φασκόμηλο 10 κόκκους πιπεριού 10 φέτες προσούτο Ευρυτανίας 1 ματσάκι ρόκα, τα φύλλα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το κρασί, τα σύκα, το φασκόμηλο και το πιπέρι και τα βράζουμε έως ότου εξατμιστεί το […]
Η φάβα κάνει καλή παρέα µε τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τις µελιτζάνες στον φούρνο και µε τα παραδοσιακά αλλαντικά
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 60 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 200 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα 200 γρ. μέτριο κριθαράκι 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου αλάτι, πιπέρι 100 γρ. αβγοτάραχο Μεσολογγίου, σε φέτες 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο EKTEΛΕΣΗ Σε μια ρηχή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 1 κιλό τσακώνικες μελιτζάνες 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο και λίγα επιπλέον φύλλα, για το γαρνίρισμα 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση 30 ml λευκό ξίδι 70 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 200 γρ. φέτα, σε κυβάκια ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. […]
Το ανεβατό είναι ένα μαλακό, σαν αλοιφή, τυρί από τη Δυτική Μακεδονία που ταιριάζει με φρούτα, φρέσκα και αποξηραμένα
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες 1,5 λίτρο ζωμό κότας, σπιτικό ή ψυγείου 150 ml κρέμα γάλακτος 50 γρ. βούτυρο αγελάδος 250 γρ. κατίκι Δομοκού αλάτι, πιπέρι EKTEΛΕΣΗ Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Ρίχνουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 250 γρ. φάβα 1 καρότο, σε ροδέλες 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 900 ml νερό χυμό από 1 λεμόνι 100 ml έ.π. ελαιόλαδο ½ κ.γ. κύμινο ½ κ.γ. πάπρικα της αρεσκείας μας και λίγη επιπλέον, για το πασπάλισμα αλάτι EKTEΛΕΣΗ Ξεπλένουμε τη φάβα με κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 300 γρ. ρεβίθια, αποφλοιωμένα 300 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια 150 γρ. ντοματίνια 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 φύλλο δάφνης 100 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι EKTEΛΕΣΗ Σε μια λεκάνη μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια. Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε μια γάστρα βάζουμε τα ρεβίθια, τις […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για τις φακές 500 γρ. φακές 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 καρότο, σε λεπτές ροδέλες 1 φύλλο δάφνης 100 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Για το χταπόδι 1 κιλό χταπόδι 150 ml κόκκινο κρασί 1 φύλλο δάφνης EKTEΛΕΣΗ Φακές: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε 5-6 φλ. […]
ΥΛΙΚΑ (6-8 ταρτάκια) 30 γρ. φρέσκο βούτυρο, τύπου Κερκύρας 3 ροδάκινα Νάουσας ΠΟΠ, κομμένα κυδωνάτα 100 γρ. μαύρη ζάχαρη 1 φύλλο σφολιάτας 1/3 ματσάκι δυόσμο, τα φύλλα 500 γρ. παγωτό βανίλια EKTEΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε τα ροδάκινα, τα πασπαλίζουμε με τη […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 ποτήρια) Για τη μους γιαουρτιού 550 γρ. γιαούρτι, 3,5% λιπαρά 140 γρ. ζάχαρη 1 φύλλο ζελατίνης των 5 γρ. (ή 2 των 2,5 γρ.), μουλιασμένο σε κρύο νερό και στραγγισμένο 300 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί Για το σιρόπι ντομάτας 500 γρ. ΠΟΠ ντοματάκια Σαντορίνης, αποφλοιωμένα και τριμμένα 200 […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 500 γρ. ανεβατό ΠΟΠ Γρεβενών ½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο πιπέρι 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα Για την κρούστα Νο 1 150 γρ. μαύρο ψωμί, μπαγιάτικο 50 γρ. φουντούκια Για την κρούστα Νο 2 150 γρ. λευκό ψωμί, μπαγιάτικο 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό 40 γρ. κόκκους κόκκινου πιπεριού Για την κρούστα Νο […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 500 γρ. ανεβατό ΠΟΠ Γρεβενών 100 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 50 γρ. φουντούκια, τα μισά χονδροσπασμένα στο multi 50 γρ. καρύδια, τα μισά χονδροσπασμένα στο multi 50 γρ. φιστίκια ΠΟΠ Αιγίνης, τα μισά χονδροσπασμένα στο multi 50 γρ. μούσλι 250 γρ. φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 2 ή στα 4 […]
ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα) 500 γρ. ανθότυρο 50 γρ. σουσάμι 5 αβγά αλάτι, πιπέρι 500 γρ. φύλλο για κανταΐφι 1 λίτρο ηλιέλαιο 100 ml λευκό ξίδι 100 γρ. μέλι 500 γρ. πορτοκάλια ΠΟΠ Μάλεμε Χανίων, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 200 ml έ.π. ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε το ανθότυρο, το σουσάμι και το […]
ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα) 500 γρ. χωριάτικο ψωμί, σε φέτες 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 200 ml ούζο 200 γρ. αποξηραμένα σύκα ΠΟΠ Ταξιάρχη Ευβοίας, σε μικρά κομμάτια ½ ματσάκι θυμάρι 200 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος τύπου Κερκύρας, σε θ.δ. 1 μπαστούνι αβγοτάραχο Μεσολογγίου, σε φέτες ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Ραντίζουμε τις φέτες του […]