Google Button Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή

Η τετραμελή βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, από κοινού με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι και της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Και η Σακίρα. Όλοι αυτοί θα πλαισιώσουν τους Λιονέλ Μέσι και Λαμίν Γιαμάλ, σταρ των δύο ομάδων που θα αναμετρηθούν στο στάδιο MetLife στο Νιού Τζέρσεϊ το βράδυ της Κυριακής (19/07,22:00) με έπαθλο το πολυπόθητο τρόπαιο της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης ονόματι Μουντιάλ (ή Παγκόσμιο Κύπελλο για τους τυπικότερους). Σε αυτό το ματς, τα εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Ισπανίας και της Αργεντινής καλούνται να εκφράσουν κάτι παραπάνω από το εθνόσημο τους.

Από τον Μαραντόνα στον… Μιλέι

Ίσως η μεγαλύτερη ανατροπή της ποδοσφαιρικής μυθολογίας του Μουντιάλ αφορά την εικόνα της εθνικής Αργεντινής. Ταυτισμένοι με την εικόνα του θρυλικού Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και της ιδιαίτερης συμπάθειας που έτρεφε προς τον εμβληματικό ηγέτη του κουβανικού καθεστώς, Φιντέλ Κάστρο, αλλά και στους υπόλοιπους αριστερόστροφους ηγέτες που αναδείχθηκαν στην ηγεσία χωρών της Λατινικής Αμερικής από το 2000 και έπειτα, οι «Αλμπισελέστε» είχαν κατορθώσει να συνδεθούν με μια εικόνα ριζοσπαστικής αντισυστημικότητας. Εικόνα που επέτρεπε σε ποδοσφαιριστές (Μαραντόνα) ή προπονητές (Μαρτσέλο Μπιέλσα) να αρθρώνουν δημόσιο λόγο για ζητήματα όπως η εμπορευματοποίηση του αθλήματος ή οι επεμβάσεις των ΗΠΑ στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Σήμερα, οι όροι έχουν πλήρως αντιστραφεί. Επικεφαλής της Αργεντινής είναι ο στενότερος πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ στην αμερικανική ήπειρο, ενώ τέσσερις από τους παίκτες της (Τζιοβάνι Λο Σέλσο, Λισάντρο Μαρτίνες, Κριστιάν Ρομέρο, Νικολάς Οταμέντι ) είναι αντιμέτωποι με τιμωρία για πολιτικούς λόγους, εξαιτίας πανό που ανάρτησαν μετά το τέλος του ημιτελικού με την Αγγλία και υποστήριζε την κυριαρχία της Αργεντινής επί των αμφισβητούμενων Νήσων Φώκλαντ (Μαλβίνες για το Μπουένος Άιρες). Η διαδικασία κινήθηκε αυτόματα από τη FIFA ως «τυπική διαδικασία» (standard procedure), αφού το περιστατικό καταγράφηκε επίσημα στις εκθέσεις των διαιτητών και των παρατηρητών του αγώνα αλλά η βρετανική κυβέρνηση άσκησε άμεση και έντονη πίεση στη FIFA, στηρίζοντας δημόσια τα αιτήματα για έρευνα. Επιπλέον, οι αργεντίνοι οπαδοί έχουν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για ρατσιστική συμπεριφορά, ενώ ο Μέσι έχει επικριθεί για την σιωπή του απέναντι σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Στον αντίποδα, ο Λαμίν Γιαμάλ βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής, εξαιτίας της απόφασής του να σηκώσει τη σημαία της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών της Μπαρτσελόνα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τον Μάϊο του 2026. Η κίνηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Ισραήλ και την αντίδραση του πορπονητή των «μπλαουγκράνα» Χανς Φλικ. Στηρίχθηκε όμως από τον Σάντσεθ, που πήρε ανοιχτά το μέρος του νεαρού ποδοσφαιριστή, δηλώνοντας πως αυτό που έκανε εκφράζει τα συναισθήματα εκατομμυρίων ισπανών. Ο ίδιος ο Σάντσεθ άλλωστε -τον οποίο ο Μιλέι έχει αποκαλέσει πέρυσι «σοσιαλιστικό απόβρασμα»- είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές των πολιτικών του Τραμπ σε ό,τι αφορά τη Γάζα, τη Μέση Ανατολή και το ΝΑΤΟ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος  έχει απειλήσει δύο φορές μέσα στο 2026 δημόσια τη Μαδρίτη με διακοπή εμπορικών σχέσεων.

Σακίρα, ενυδάτωση και Super Bowl

Στα λιγότερο πολιτικά νέα, το αυριανό ματς αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια τελικός στην ιστορία του αθλήματος. Ο λόγος είναι το show που θα προσφέρει κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου η κολομβιανής pop star Σακίρα, στα πρότυπα του ετήσιου τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του αμερικανικού ποδοσφαίρου (Super Bowl).

Πιο συγκεκριμένα, η FIFA διευκρίνισε επίσημα ότι το διάλειμμα του ημιχρόνου θα διαρκέσει 17 λεπτά, αντί για το καθιερωμένο 15λεπτο, καθώς ένα 11λεπτο θα αφορά το μουσικό σκέλος και άλλα έξι λεπτά θα διατεθούν για το μάζεμα της σκηνής και το πότισμα του χλοοτάπητα.

Πρόκειται για μια ακόμη απόφαση της κορυφαία ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που γίνεται αντικείμενο σφοδρής κριτικής, όπως συνέβη και με τα διαλείμματα ενυδάτωσης του φετινού Μουντιάλ -γνωστότερα ως cooling breaks- που έγιναν αντικείμενο σφοδρής κριτικής για σειρά λόγων, ενδοαγωνιστικών και μη, και τα οποία θα συμβάλουν εξίσου στην επιμήκυνση του ματς. «Η FIFA έχει μετατρέψει το ποδόσφαιρο σε έναν αγώνα τεσσάρων περιόδων, έχει ξεπεράσει ένα όριο που κανείς δεν θεωρούσε εφικτό… Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στη βασική δομή του παιχνιδιού από το 1897, όταν κωδικοποιήθηκε ότι οι ομάδες θα έπαιζαν δύο ημίχρονα των 45 λεπτών. Πρόκειται για πράξη βίας, που αλλάζει τους πιο βασικούς κανόνες.» έγραφε τότε ο αθλητικογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Μπέρνι Ρόνει, αναλύοντας το φαινόμενο, το οποίο σύμφωνα με δημοσκόπηση του ισοτόπου The Athletic η συντριπτική πλειονότητα  των φιλάθλων απορρίπτει και ελπίζει να μην μακροημερεύσει.