Την τελευταία δεκαετία η στέγη έχει γίνει απλησίαστη για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη, και το πρόβλημα να συναντάται έντονα και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε ολόκληρη την χώρα οι κενές και νέες κατοικίες ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.

125.000 κλειστά ακίνητα στην Αττική.

Ο Καθηγητής του ΑΠΘ από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Νικόλας Καρανικόλας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη στεγαστική κρίση.

«Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη σε κενές κατοικίες. Είναι περίπου 35% των κατοικιών στην Ελλάδα που παραμένουν κλειστές και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ξεκαθαρίζουμε ότι υπάρχουν και κενά εξοχικά. Μόνο στον δήμο Αθηναίων έχουμε 125.000 ακίνητα κλειστά. Είναι πολλοί οι λόγοι: πρώτα από όλα είναι παλιά και άρα έχουν μεγάλο κόστος ανακατασκευής. Δεύτερον οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα νοικιάζουν γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Πολλοί ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για υψηλή φορολογία, και φοβούνται τους κακοπληρωτές», είπε αρχικά.

Αντικίνητρο οι κακοπληρωτές

«Να υπάρχει ένα μητρώο όπου ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής θα γνωρίζουν πώς έχει φερθεί ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη και το αντίστροφο, με μία σύμφωνη γνώμη και των δύο. Επίσης, να δούμε τι γίνεται όταν κάποιος δεν πληρώνει. Οι ιδιοκτήτες αισθάνονται λόγω αυτών ότι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε ενοικίαση», συμπλήρωσε ο κ. Καρανικόλας.

Τεράστια αύξηση ξένων κεφαλαίων που αγοράζουν στη χώρα

«Από την άλλη πλευρά έχουμε μεγάλο αριθμό ξενών επενδύσεων σε ακίνητα στη χώρα. Μόνο το 2024 έχουμε φτάσει 2.700.000.000. αυτά τα χρήματα προέρχονται από Χονγκ Κονγκ, Κύπρο, Τουρκία, Γερμανία, Ελβετία, Ισραήλ και ΗΠΑ. Εκτός ευρώ, η πρώτη χώρα είναι η Βουλγαρία. Έχουμε τεράστια αύξηση ξένων κεφαλαίων που αγοράζουν στη χώρα», επεσήμανε ο κ. Καρανικόλας.

Golden Visa – «Σπίτι μου Ι και ΙΙ»

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής, «το μεγαλύτερο ποσοστό της Golden Visa είναι στην Περιφέρεια Αττικής, το 70-80%. Είναι θέμα πολιτικής και όχι καθυστέρησης τα μέτρα που πρέπει να βάλουμε. Τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι, ΙΙ» δεν βοήθησαν όσο θα θέλαμε. Ειδικά το «Σπίτι μου ΙΙ» δεν προχωράει. Αιτήσεις υπήρχαν πολλές αλλά κολλούσε η διαδικασία».

Airbnb

«Σήμερα στην Αθήνα έχουμε 13.500 ακίνητα στο Airbnb. Θα πρέπει να βρούμε την λύση της κοινωνικής κατοικίας. Η λύση στην φθηνή στέγαση είναι πια πολύ σημαντικό θέμα», τόνισε ο Καθηγητής.

Πώς φτάσαμε στο στεγαστικό πρόβλημα

-κενές κατοικίες
-έλλειψη προσφοράς στέγης
-ξένες επενδύσεις (Golden Visa)
-υπέρ – άνθηση του Airbnb

Ακίνητα: Εξετάζεται το τέλος «αδράνειας»

Θα αφορά όσους κρατούν «κλειδωμένα» τα ακίνητα τους και δεν τα βγάζουν στην αγορά
Και όσους δεν χρησιμοποιούν κανένα πρόγραμμα ανακαίνισης-αναβάθμισης, ώστε το ακίνητο να βγει στην αγορά.