• Λίγες μέρες πριν το έγκλημα των Τεμπών 15 Φεβρουαρίου 2023, η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Ε.Ε και την Κομισιόν, για μη συμμόρφωση με ευρωπαϊκή οδηγία, που αφορά την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρόμου.
  • Στις 17/5/2021 υπογράφηκε η 1η ΣΣ 13.500.000 ευρώ συν μπόνους (σταλιές) 2.500.000 ευρώ, για την κατασκευή των συστημάτων ασφαλείας στη γραμμή του θανάτου ΣΣ Λάρισας –  Νέοι Πόροι (τηλεδιοίκηση – μέσα επικοινωνίας μηχανοδηγών κλπ) έως τις 17/7/2022.
  • Από το 2019 (ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών για την ασφάλεια του σιδηρόδρομου (ν.4632/2019 και ν. 4974/2022), δεν εφαρμόσθηκαν νομοθετικές υποχρεώσεις  ευρωπαϊκές οδηγίες, για την κατασκευή κρίσιμων συστημάτων ασφάλειας και επικοινωνίας  της σιδηροδρομικής υποδομής.

Ουσιαστικά όλο αυτό το διάστημα δεν λήφθηκαν μέτρα ελέγχου του κινδύνου για την ασφάλεια στο σιδηρόδρομο, ούτε εφαρμόσθηκαν κατάλληλες διαδικασίες παρακολούθησης. Δεν υπήρξε σύνδεση μεταξύ της εκτίμησης κινδύνου και της παρακολούθησης. Οι ευθύνες διαχέονται, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες  και τους κανονισμούς από τον διαχειριστή (ΟΣΕ), την ΡΑΣ (εθνικός φορέας), τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γενικοί Γραμματείς και πολιτική ηγεσία Υπουργός και Υφυπουργός.

  • Η πολιτική ηγεσία όφειλε σύμφωνα με το ν.4632/2019 και τον ν. 4974/22 αρ.45 να διαμορφώσει Σχέδιο Δράσης και να υπογράψει Σύμβαση Απόδοσης και Λογοδοσίας με τους εποπτευόμενους φορείς  ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ, ΡΑΣ για την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, τα έργα, ούτως ώστε ο σιδηρόδρομος  να είναι ασφαλής και διαλειτουργικός με τον ευρωπαϊκο σιδηρόδρομο.
  • Το 2021 και το 2022 έχουμε αναφορές προς την πολιτική ηγεσία ( Υπουργ, Υφυπ, Γεν.Γραμ.) ότι «Η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων». (Γεν. Διευθυντής Μεταφορών (10/9/2021) Δ. Πολάκης – Τσιαπαρίκου, πρόεδρος ΡΑΣ (13 Δεκ 2021) συνεχείς συστάσεις από την Ε.Ε για μη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και συνεχή αναβλητικότητα σε νομοσχέδια ασφάλειας και ενσωμάτωσης των οδηγιών).
  • Οι προειδοποιήσεις για την ασφάλεια, ως ενός προαναγγελθέντος θανάτου, και πριν το 2019, αλλά και ως την τραγωδία,δεν ήταν μονάχα από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς στο σιδηρόδρομο, αλλά και από οργανώσεις εργαζομένων που βρίσκονται στο ‘πεδίο της μαχής’, για ελλειπή και ανεκπαίδευτο προσωπικό, για την ανασφάλεια στο σιδηρόδρομο, για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας σηματοδότησης, επικοινωνίας τηλεδιοίκησης κτλ.
  • Ο εφέτης ανακριτής, με τα κατηγορητήρια του ‘πολιορκεί’ και φωτογραφίζει τις ποινικές ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας. Ετοιμάζονται κατηγορητήρια για επτά (7) Γενικούς Γραμματείς από το 2016 έως το 2023. Προφανώς θα ‘σκοντάψει’ και πάλι στις ευθύνες  Υπουργών και Υφυπουργών και ο ποινικός φάκελος θα φθάσει ξανά στη Βουλή και αυτό διότι είναι αδιανόητο, πολιτικά αλλά και υπηρεσιακά να δρούσαν οι Γενικοί Γραμματείς χωρίς τη συμμετοχή και τις ‘αυστηρές’ οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας.

Ο κ. Εφέτης ανακριτής Σ.Μπακαίμης, χωρίς διάθεση φαντάζομαι ‘αντιπολιτευτική’ απήγγειλε  κακουργηματικές πράξεις σε  τέσσερα (4) διευθυντικά στελέχη  – Διεύθυνση Ασφάλειας και Υποδομών, καθώς και στη ΡΑΣ, σύμφωνα με το άρθρο 291 ΑΚ για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Εκτιμώ ότι, στοιχειωδώς αν ληφθούν υπόψη τα ενδεικτικά πραγματικά γεγονότα που αναφέραμε,τόσο οι Γενικοί Γραμματείς, όσο και η πολιτική ηγεσία θα παραπεμθούν με κακουργηματικές πράξεις. Ακόμη και η Βουλή αν κρίνει διαφορετικά πιστεύω ότι το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει σωστά. Κάνω αυτή την αναφορά διότι και ο Πρωθυπουργός, που διάβασε επιμελώς τη δικογραφία, έκρινε ότι εδώ ίσως υπάρχει ένα πλημμέλημα. Δηλαδή οι Γενικοί Γραμματείς για κακουργηματικές πράξεις και η πολιτική ηγεσία παρατηρητές.

Βέβαια έχει ήδη ανοίξει ένας επικοινωνιακός πόλεμος, ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις, αλλά να προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός ότι η όποια παραπομπή του κ.Καραμανλή, δεν μπορεί να ΄πάει παρα πέρα’ από μια πράξη αμέλειας. Φοβάμαι ότι ακυρώνει κατ’αρχήν την δικαιοδοτική κρίση του εφέτη ανακριτή και επιβεβαιώνει την έλλειψη ανάληψης ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη. Προκαλεί δε τον πόνο και την νοημοσύνη των γονιών που χάσαν τα παιδιά τους αλλά και των πολιτών.

Σε μια κρίσιμη εθνική δίκη, που θα σημαδέψει ιστορικά και κοινωνικά την σχέση της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα και το κράτος, δεν έχουν τόπο οι επικοινωνιακές πολιτικές ‘πιρουέτες’. Η περιφρόνηση της πολιτικής ηγεσίας είναι έντονη και διάχυτη προς το έννομο αγαθό της προστασίας, της ασφάλειας στο σιδηρόδρομο. Η αδιαφορία της για λήψη προληπτικών μέτρων, όπως αναφέρει ο εφέτης ανακριτής, συνέβαλε αποφασιστικά για το θάνατο 57 ψυχών.

Η ολοσχερώς ελλιπής, στοιχειώδης εποπτεία, που υπηρεσιακά, ως εκ’ του καθήκοντος όφειλε να επιδείξει η πολιτική ηγεσία, καθώς επίσης η άρνηση της να λάβει υπόψη της προειδοποιήσεις στελεχών για τον επικείμενο, πιθανό κίνδυνο ατυχημάτων, προδίδουν συμπεριφορές που δεν είναι νομικά επιτρεπτές.

  • Το υψηλό ποσοστό επικινδυνότητας, στη γραμμή του θανάτου, Λάρισα –Νέοι Πόροι, χωρίς λειτουργία κανενός συστήματος ασφαλείας, η πολιτική ηγεσία φαίνεται το είχε αποδεχθεί ότι είναι πιθανό το ατύχημα, αλλά τι να κάνουμε υπογράψαμε τη Σ.Σ. με τον ανάδοχο να τελειώσει με το έργο στην περιοχή αυτή (από 17/5/21 έως 17/7/22) πράγμα που δενυλοποιήθηκε και ήρθε ο θάνατος. Ο ‘ιός του ενδεχόμενου δόλου’ όπως αναφέρει ο καθηγητής ποινικού κ.Χαραλαμπάκης τρυπώνει παντού.

Πως είναι δυνατό αναρωτιέται ο μέσος πολίτης να παραπέμπεται η Ελλάδα 13 ημέρες πριν την τραγωδία (15 Φλεβ 2023) για μη συμμόρφωση με ευρωπαίκές οδηγίες, και ο Υπουργός τις ίδιες ημέρες στη Βουλή να αποδοκιμάζει με τη λέξη ‘ντροπή’ όλους όσους τολμούν να μιλάνε για ανασφάλεια στο σιδηρόδρομο.

Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Οι ευθύνες δεν μπορούν να καλυφθούν με ‘ασπιρίνες’, έλα πάρε και εσύ ένα πλημμέλημα, γίνε γεναίος, όπως ο κ.Τριαντόπουλος και ‘ούτε γάτα ούτε ζημιά’. Είναι αδύνατον οι ως άνω συμπεριφορές της πολιτικής ηγεσίας για την ασφάλεια στο σιδηρόδρομο να γίνουν από τη δικαιοσύνη αποδεκτές. Δυστυχώς το έγκλημα είναι διαρκείας και η Ελλάδα δεν ξεχνά τα παιδιά της. Τα ερωτήματα πολλά:

Όταν η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί για την επικινδυνότητα και την πιθανότητα ατυχήματος στο σιδηρόδρομο. Όταν μπροστά στο υψηλό ποσοστό κινδύνου, που την ενημερώνουν τα αρμόδια διευθυντικά στελέχη αδιαφορεί, είναι δυνατό λογικά και νομικά να είναι άμοιρη ευθυνών.

Έχω ζητήσει, για λογαριασμό των εντολέων μου, αλλά και άλλοι γονείς, από την εισαγγελέα του Α.Π κ. Αδειλίνη, οι εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν στα συναρμόδια Υπουργεία, Μεταφορών, Ανάπτυξης, Οικονομικών και να κατασχέσουν, να λάβουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα, συστάσεις, προτάσεις, προειδοποιήσεις, των εποπτευόμενων φορέων (ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ –ΡΑΣ –Ρυθμιστική αρχή κ.α) που αφορούν την πορεία των έργων και της ασφάλειας στο σιδηρόδρομο. Και προφανώς την εκτέλεση της σύμβασης 717 και ειδικότερα της 1η ΣΣ που εγκρίθηκε το 2021, από τον κ.Καραμανλή για τη γραμμή του θανάτου.

Αν είχε υλοποιηθεί και να θέλανε οι μηχανοδηγοί δεν θα συγκρούονταν τα τρένα στην ίδια γραμμή και θα είχανε σωθεί τα παιδιά μας. Συνεπώς είναι πρόσφορος ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της εκτέλεσης του έργου και της επέλευσης της τραγωδίας. Οφείλει η Δικαιοσύνη με βάση τα παραπάνω δεδομένα  να διεξάγει αυτή την έρευνα για να αποκαλυφθούν πλήρως οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες Οργανισμών και προσώπων.

Αναμένουμε και ελπίζουμε το αίτημα μας να γίνει δεκτό. Διαφορετικά με γνώση των πραγματικών δεδομένων (με βάση τα κατηγορητήρια εφέτη ανακριτή και ευρωπαϊκής εισαγγελείας) η αλήθεια θα είναι λειψή. Το ‘παχύδερμο’ κράτος δεν θα επιτρέψει να λάμψει το φως της Δικαιοσύνης παντού. Μονάχα με αυτή την έρευνα θα πέσει άπλετο φως παντού και μετά το έγκλημα και την τιμωρία, θα έρθει η λύτρωση για γονείς, πολίτες και πολιτικό σύστημα.

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι Δικηγόρος, Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής.