Βασιλόπιτα χωρίς γλουτένη με πορτοκάλι και σαφράν

Για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και όχι μόνο.

Μαρίνος Κοσμάς
Βασιλόπιτα χωρίς γλουτένη με πορτοκάλι και σαφράν

Για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και όχι μόνο.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

20λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

40λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 8-10 μερίδες

  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 5 μεσαία αβγά
  • 200 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 γρ. ξανθανικό κόμμι
  • 8 στήμονες από κρόκο Κοζάνης
  • Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα και πάνω-κάτω αντίσταση. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ και το ξανθανικό κόμμι.

     

     

     

     

     

     

  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του φτερού για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

  3. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά και τα ενσωματώνουμε σταδιακά στο μείγμα του βουτύρου, δουλεύοντας πάντα στη μεσαία ταχύτητα.

  4. Μόλις απορροφηθούν πλήρως, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και μαζεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα τα υπολείμματα του μείγματος από τα τοιχώματα του κάδου. Επαναφέρουμε τη λειτουργία του μίξερ, χτυπώντας το μείγμα για 3 λεπτά ακόμα.

  5. Ρυθμίζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε σταδιακά, σε τρεις δόσεις, το μείγμα των στερεών υλικών (αλεύρι, κορν φλάουρ κ.λπ.), συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

  6. Τέλος, προσθέτουμε την υγρή βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον κρόκο Κοζάνης. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια χάρτινη φόρμα, κρύβουμε μέσα το φλουρί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 40 λεπτά στους 180°C, στον αέρα. Ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε σχάρα για να κρυώσει καλά.

  7. Γλασάρουμε τη βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη και τη στολίζουμε με κόκκινα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Απόρρητο