Μη λιπαρό αφράτο κέϊκ με ελάχιστο αλεύρι
Ένα αφράτο νόστιμο κέϊκ χωρίς λιπαρή ουσία.
Ένα αφράτο νόστιμο κέϊκ χωρίς λιπαρή ουσία.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
30λΧρόνος Μαγειρέματος:
40λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 6-8 Μερίδες
- 6 αβγά
- 1 κ.γ. κρεμόριο (προαιρετικά)
- 1½ φλιτζ. ζάχαρη
- ½ φλιτζ. φρεσκοστυμμένο χυμό
πορτοκαλιού - Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 φλιτζ. αλεύρι + λίγο
επιπλέον για τη φόρμα - Λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Για τη διακόσμηση
- 75 γρ. κουβερτούρα λιωμένη σε
μπεν μαρί μαζί με 1 κ.σ. βούτυρο - Κόντιτα ή άλλα ζαχαρωμένα φρούτα
της επιλογής μας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και χωρίζουμε τα αβγά σε ασπράδια και κρόκους. Χτυπάμε στο μίξερ, στη μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με το κρεμόριο και 1 κ.σ. από τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Την αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι την υπόλοιπη ζάχαρη με το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βράζουμε το μείγμα μέχρι να αποκτήσουμε ένα πηχτό σιρόπι πορτοκαλιού. Παράλληλα χτυπάμε τους κρόκους των αβγών στο μίξερ. Όταν δέσει το σιρόπι και γίνει πηχτό, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε, όπως είναι καυτό, στους κρόκους των αβγών σε συνεχή ροή σαν κορδόνι, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να κρυώσει και να φουσκώσει καλά.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και ανακατεύοντας απαλά και με κυκλικές κινήσεις με σπάτουλας σιλικόνης. Τέλος ενσωματώνουμε στο μείγμα τη μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με τον ίδιο τρόπο.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει το κέικ.
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί σε βάθος, βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή και καθαρή, θεωρούμε ότι είναι έτοιμο. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από 5 λεπτά το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Όταν κρυώσει εντελώς, το μεταφέρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε την κορυφή του με τη λιωμένη κουβερτούρα πάνω στην οποία τοποθετούμε κόντιτα ή άλλα ζαχαρωμένα φρούτα της επιλογής μας για να κολλήσουν όταν σφίξει η σοκολάτα.